Αρχική > Αρθρογραφία > Τα εννιάμερα της Παναγίας στην Αναρράχη με τον Παναγιώτη Μωϋσιάδη – Περιγράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

Τα εννιάμερα της Παναγίας στην Αναρράχη με τον Παναγιώτη Μωϋσιάδη – Περιγράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

Μαθήματα μουσικής Ποντιακής παιδείας παρέδωσε για μια ακόμα φορά ο Ινελέτες λαογράφος-αρθρογράφος Παναγιώτης Μωυσιάδης στις εκδηλώσεις του ποντιακού συλλόγου Αναρράχης, στη γιορτή της Παναγίας της Μελιώτισας, στο εξωκλήσι του χωριού.

Σ’ ένα φιλικό-λαϊκό αλλά & ρομαντικό περιβάλλον, με πολύκαλή ποντιακή μουσική ενορχήστρωση, με έξοχα ποντιακά συγκροτήματα &όμορων χωριών, με μουσικό καθοδηγητή τον Παν. Μωυσιάδη συνεπικουρούμενο από τον ξεχωριστό Τάκη Τσαγκαλίδη και τη συμμετοχή πολλών κεφάτων συγχωριανών και επισκεπτών, πορευθήκαμε μαθησιακά και ευχάριστα, στις ποντιακές μουσικοχορευτικές διαδρομές.

Ακούσαμε και μάθαμε για κάθε χορό & τραγούδι τη σχέση και τη σύνδεσή του με την αρχαία κλασική & ελληνική ταυτότητά του (Μωμογέρεα-Διθυραμβικοί χοροί- Βαυκισμός κ.λπ.), τη σκοπιμότητα των σκωπτικών ποντιακών στίχων, το νόημα και τις στιγμές που κάθε χορός εκπροσωπεί και εκφράζει.

Είδαμε τους χορευτές των συγκροτημάτων να χορεύουν με τον ίδιο τρόπο, όπως η παραδοσιακή χορογραφία και η χορευτική λαϊκή μνήμη μας διδάσκουν και επιτάσσουν.

Συγχαρητήρια σ’ όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, να είστε και να είμαστε όλοι υγιείς & καλά και του χρόνου ακόμα καλύτερα!

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Μιχάλης Ραμπίδης