Αρχική > Αθλητικά > Ανάπτυξη των νέων αθλητών ή αλλοίωση πρωταθλήματος;

Ανάπτυξη των νέων αθλητών ή αλλοίωση πρωταθλήματος;

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Με έκπληξη παρατηρούμε την αλλαγή των κανονισμών συμμετοχής των αθλητών στην Α’ ΕΚΑΣΔΥΜ από το Δ.Σ. της τοπικής ένωσης, που έρχεται σε αντίθεση με τη λειτουργία σχεδόν του συνόλου των υπολοίπων ενώσεων καλαθοσφαίρισης στη χώρα μας , με αποτέλεσμα να διατυπώνονται εύλογα πολλές απορίες .

Με βάση τη προκήρυξη του 2018-2019 διαβάζουμε, ότι την φετινή αγωνιστική περίοδο οι ομάδες της Α’ ΕΚΑΣΔΥΜ θα ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ να δίνουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ χρόνο συμμετοχής  30 λεπτών σε νεαρό αθλητή κάτω των 20 ετών.
Αυτή η μη-μπασκετική πρωτοτυπία προκαλεί πολλά προβλήματα στον αγωνιστικό σχεδιασμό των ομάδων, καθώς η εύρεση αθλητών που να εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα κριτήρια είναι δύσκολη έως ακατόρθωτη. Η Δυτική Μακεδονία έχει αρκετές ιδιομορφίες ως περιοχή, βασικότερο όλων το γεγονός ότι οι περισσότεροι νέοι της περιοχής μας, μεταναστεύουν για οικονομικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους μακριά από τη Δυτική Μακεδονία.
Φοιτητικές σχολές που να τροφοδοτούν και να διαθέτουν συγκεκριμένους αθλητές στις ομάδες διαθέτουν ελάχιστες πόλεις , με φανερά τεράστια δυσαναλογία ως προς τις υπόλοιπες πόλεις, η Κοζάνη, η οποία είναι η μοναδική που επωφελείται από την παραπάνω συνθήκη. Έτσι έχουμε μια ξεκάθαρη αδικία πριν ακόμα ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

Επομένως, οι υπόλοιπες ομάδες της περιοχής θα αναγκάζονται να αναζητήσουν αθλητές από τις ακαδημίες τους, οι οποίοι είναι μπασκετικά/σωματικά λιγότερο έτοιμοι από τους οποιουσδήποτε 18χρονους ή 19χρονους. Συνεπώς, με αυτό τον τρόπο επιβαρύνονται οι μικροί αθλητές με διπλές συμμετοχές σε περισσότερα από ένα αγωνιστικά πρωταθλήματα, με τους ίδιους ή και τους γονείς τους να έχουν τις βάσιμες αντιρρήσεις για την επιπλέον κόπωση και αύξηση των προπονητικών μονάδων. Την ίδια στιγμή πανελλαδικώς οι περισσότεροι νέοι σταματούν τον αθλητισμό γιατί αφοσιώνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις και ως κοινωνία έχουμε αποτύχει να δώσουμε κίνητρα να μην διακόψουν τον αθλητισμό.
Ως Φοίνικας Πτολεμαΐδας σεβόμαστε απόλυτα την επιθυμία των νέων αθλητών της πόλης μας,  να αγωνίζονται στο άθλημα της Καλαθοσφαίρισης  παράλληλα με το σχολείο και τα φροντιστήρια τους και αντιδρούμε κάθετα στην οποιαδήποτε αγωνιστική επιβάρυνση που θέτουν οι νέες εντολές του Δ.Σ. της ΕΚΑΣΔΥΜ, που στην ουσία ωθεί μερικούς από αυτούς να επιλέξουν είτε να έρχονται μόνο Αντρικό είτε  να επιλέξουν κάποιο από τα Εφηβικά ή Παιδικά τμήματα.

Ακόμα, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι άμεση και ωμή παρέμβαση στο έργο ενός προπονητή, ο οποίος δε θα επιλέγει τον κατάλληλο, για τις αγωνιστικές συνθήκες, αθλητή, αλλά θα ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ από τρίτο/εξωγενή παράγοντα, να επιλέξει έναν ή περισσότερους αθλητές που ενδεχομένως να είναι ανέτοιμοι προπονητικά/τακτικά ή σωματικά για το παιχνίδι,  γιατί πολύ απλά τρεις σειρές σε μια προκήρυξη θα του το ορίζουν προηγουμένως.

Ως προς το πιθανό επιχείρημα ότι οι αγωνιστικές παραστάσεις των νεαρών αθλητών στην Α’ ΕΚΑΣΔΥΜ, από την υποχρεωτική συμμετοχή τους, θα τους εξελίξει και βοηθήσει μακροπρόθεσμα , έχουμε να  πούμε ότι κανένας αθλητής δεν βγήκε κερδισμένος όταν γνώριζε ότι χωρίς προσπάθεια, με εγγυημένα λεπτά συμμετοχής θα γινόταν καλύτερος και ως αθλητής αλλά και ως προσωπικότητα στον χώρο του αθλητισμού. Άλλωστε, όπως σε όλη την Ελλάδα, στις προκηρύξεις από την Α2 μέχρι τη Γ’ Εθνική μέσα στην 12άδα που κατεβάζει σε ένα παιχνίδι μια ομάδα, οι 2 αθλητές ήταν υποχρεωτικά κάτω των 20 ετών, οπότε αυτό από μόνο του αποτελεί σπουδαία επιβράβευση για τον νεαρό αθλητή που προέρχεται από τα κλιμάκια.

Έτσι, δε θεωρούμε ότι οι προπονητές της περιοχής μας θα πρέπει να ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ  να δίνουν ευκαιρίες στους νέους αθλητές, με συμμετοχή στα αντρικά πρωταθλήματα, γιατί από μόνοι τους ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ και το πραγματοποιούν όποτε αυτοί το κρίνουν. Δεν πρέπει να παρακάμπτεται ο επιστημονικός και διδακτικός ρόλος ενός προπονητή, όπου ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ είναι ο άμεσος γνώστης των παραγόντων που επιτρέπουν έναν νεαρό αθλητή να βρεθεί στο Αντρικό Τμήμα και όχι οι αποφάσεις στελεχών από τα γραφεία.

Η οποιαδήποτε μελλοντική αναφορά από τη διοίκηση της Ένωσης, για στοχοποιημένη, πολύπλευρη ανάπτυξη των νέων και συστηματικής προσπάθειας ένταξης αυτών στον αθλητισμό μάλλον πέφτει στο κενό με αυτή την διάταξη.

Σε γεωγραφικά κοντινές περιοχές  της Δυτικής Μακεδονίας, όπως στην Κεντρική Μακεδονία (ΕΚΑΣΚΕΜ), στη Θεσσαλία ( ΕΣΚΑΘ), στη Θεσσαλονίκη ( ΕΚΑΣΘ) και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (ΕΚΑΣΑΜΑΘ) δεν υπάρχει παρόμοιος κανονισμός και οι προκηρύξεις των τοπικών ενώσεων συμμορφώνονται με το γενικό πλάνο της ΕΟΚ και αναφέρουν την  «Υποχρεωτική δήλωση 2 αθλητών στην 12άδα αλλά όχι την υποχρεωτική συμμετοχή τους»  στα αντίστοιχα Α’ Τοπικά πρωταθλήματα.

Η ΕΣΚΑΒΔΕ που είναι η ένωση σωματείων ΒορειοΔυτικής Ελλάδας, πηγαίνει πιο ουσιαστικά και στοχευμένα στην ανάπτυξη των αθλητών, καθώς επιτρέπει στη δημιουργία Β’ Ομάδων στα τοπικά πρωταθλήματα από τα υπάρχοντα σωματεία, όπου εκεί θα επιτρέπονται να παίζουν ΜΟΝΟ οι αθλητές που είναι γεννημένοι από το1999 (U20) και έπειτα.  Και μάλιστα «….στις ομάδες αυτές θα επιτρέπεται να αγωνιστούν μέχρι και δύο (2) αθλητές που θα αγωνίζονται παράλληλα και στην Α’ ομάδα τους.» δίνοντας έτσι ευκαιρίες σε αθλητές που δεν έχουν πολλά λεπτά συμμετοχής να βρίσκουν χρόνο συμμετοχής, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό όλων.

Επειδή ως σωματείο δεν θέλουμε να δημιουργούμε ρήξη, παρά μόνο να  παραθέτουμε ουσιαστικές προτάσεις για να εξυπηρετούμε το μπάσκετ της περιοχής μας, προτείνουμε την κατάργηση των συγκεκριμένων κανονισμών υποχρεωτικής συμμετοχής αθλητών στην Α’ Κατηγορία.
Αντισταθμιστικά προτείνουμε την μίμηση του συγκεκριμένου κανονισμού από την ΕΣΚΑΒΔΕ, για την δημιουργία Β’ Ομάδων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι σκοποί, που πιστεύουμε υποβόσκουν κάτω από το ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ 30 λεπτο.
Τέλος επιθυμούμε την πιο συστηματική και οργανωτική διευθέτηση των  πρωταθλημάτων ΠΑΙΔΩΝ και ΕΦΗΒΩΝ, με στόχο την υγιή ανάπτυξη των νέων αθλητών,  την σοβαρότερη λειτουργία του πρωταθλήματος των ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ με συγκεκριμένη ηλικιακή συμμετοχή και τη δημιουργία ΜΙΝΙ Πρωταθλήματος ΕΚΑΣΔΥΜ, που η απουσία του αποτελεί πλήγμα στην εικόνα της Ένωσης.
Οι προτάσεις μας είναι άμεσα εφαρμόσιμες , ανέξοδες και ανοιχτές προς μία γόνιμη συζήτηση, προς το καλό του μπάσκετ της περιοχής μας. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία που τυχόν θα δοθεί θα είναι σίγουρα αβάσιμη.

Για ένα καλύτερο πρωτάθλημα στην Α’ και Β’  ΕΚΑΣΔΥΜ .

Με τιμή.

ΦΣ Φοίνικας Πτολεμαΐδας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

ΕΟΔΥ: 520 νέα κρούσματα (Τετάρτη) – Πόσα εντοπίζονται στις ΠΕ Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail 520 κρούσματα, 14 θάνατοι, 271 διασωληνωμένοι Στη Δυτική Μακεδονία εντοπίζονται: Στην ΠΕ Γρεβενών  1 νέο κρούσμα, στην ΠΕ ...