Αρχική > Slider > Αναμένεται «φιλί ζωής»- Υπουργική Απόφαση Σταθάκη για παράταση λειτουργίας των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς

Αναμένεται «φιλί ζωής»- Υπουργική Απόφαση Σταθάκη για παράταση λειτουργίας των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Και νέα διαβεβαίωση για παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς και συγκεκριμένα των μονάδων 3 και 4 του σταθμού, έλαβε ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, κατά την κάθοδό του στην Αθήνα, σε επαφές που είχε την Τρίτη με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τον Γενικό διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ, Δημήτριο Μετικάνη. 

Μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, ανέφερε ότι αναμένεται από μέρα σε μέρα να υπογραφεί Υπουργική Απόφαση από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Σταθάκη, με την οποία θα παρατείνεται η λειτουργία των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς οι οποίες τροφοδοτούν με θερμική ενέργεια την Τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. «Αυτό που ξέραμε ήταν ότι οι μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Καρδιάς που κλείνουν στο τέλος της εβδομάδας δεν υπήρχε περίπτωση να πάρουν παράταση λειτουργίας. Αλλά για την 3 και 4 ξέραμε εδώ και μερικές μέρες ότι είχε ετοιμαστεί Υπουργική Απόφαση Σταθάκη για την παράταση λειτουργίας και ότι επρόκειτο να υπογραφεί. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους έπρεπε να έχει υπογραφεί ήδη, αναμένουμε λοιπόν σήμερα – αύριο να υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση.»

Ο κ. Ζαμανίδης επισήμανε ακόμα ότι οι μονάδες 3 και 4 έχουν παραπάνω ώρες λειτουργίας, αλλά τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να σταματήσουν να λειτουργούν, για να εξοικονομηθούν ώρες λειτουργίας του σταθμού και θα βάλει μπρος ο ΑΗΣ Αμυνταίου.» Σημείωσε ότι παράλληλα «προσπαθούμε να εξαιρεθούν οι μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς από τη διαδικασία που παίρνουν για να ξεκινήσει η λειτουργία τους με βάση το κόστος. Να προτάσσονται δηλαδή στο σύστημα ως μονάδες συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης και να λειτουργούν τις περιόδους λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης ανεξάρτητα απ’ τις τιμές κόστους, γιατί στην ουσία είναι μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.» Υπογράμμισε εξάλλου ότι «γίνεται μάλιστα μια προσπάθεια να επικουρηθεί αυτό το αίτημα από τη ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ για να εξασφαλιστεί η λειτουργία των μονάδων 3 και 4 την περίοδο της τηλεθέρμανσης. Θα έχει αξία να βγει από τη ΡΑΕ το χαρτί αυτό, γιατί τότε θα μπαίνουν πρώτες οι μονάδες αυτές στο σύστημα ανεξάρτητα από τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.»

Υπενθυμίζεται ότι θέμα συνέχισης λειτουργίας των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς και όχι μόνο για την εξασφάλιση λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης αλλά κυρίως για να μην απειληθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας, έως τεθεί τουλάχιστον σε λειτουργία ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5, είχαν θέσει υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ στην ευρεία σύσκεψη φορέων που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιανουάριο στην Πτολεμαΐδα.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη