Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Ανάδειξη του ιστορικού ερπυστριοφόρου που εκτίθεται στο Μουσείο Πτολεμαΐδας 

Ανάδειξη του ιστορικού ερπυστριοφόρου που εκτίθεται στο Μουσείο Πτολεμαΐδας 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

 

Πρωτοβουλίες για την προστασία και την ανάδειξη του ιστορικού ερπυστριοφόρου οχήματος το οποίο πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 και φιλοξενείται πλέον στο προαύλιο του Παλαιοντολογικού Ιστορικού Μουσείου της Πτολεμαΐδας, προανήγγειλε ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, στα αποκαλυπτήρια του αποκτήματος αυτού του Μουσείου, που πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης.

Το γεωργικό αυτό μηχάνημα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εκβιομηχάνιση της περιοχής μας και είναι ένα ιστορικό μηχάνημα, καθώς επιτάχθηκε στον πόλεμο του 1940 και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε και να το αναδείξουμε, να γίνει ο χώρος κανονικός χώρος έκθεσης,  τόνισε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας πως πρόκειται να δημιουργηθεί στέγαστρο για την προστασία του. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αντίστοιχα πρέπει να αναδειχθούν και άλλα στοιχεία της ιστορίας μας, «ό,τι χαρακτηρίζει την περιοχή μας πρέπει να το διαφυλάξουμε και να το αναδείξουμε, όπως το Υδραγωγείο της Πτολεμαΐδας».

makridis-anastas

Στη συμβολή του ερπυστριοφόρου αυτού οχήματος στον πόλεμο του ’40 όταν επιτάχθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αναφέρθηκαν η υπάλληλος του Μουσείου Βαρβάρα Γκέκα και ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλλαν στο να μην πωληθεί το μηχάνημα αυτό για παλιοσίδερα, ο γνωστός ως «δάσκαλος», Αναστάσιος Μακρίδης.

Το ιστορικό αυτό ερπυστριοφόρο όχημα τύπου “Caterpillar D7”, αγοράστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’30 για τις ανάγκες αποκάλυψης λιγνίτη στην περιοχή της Εορδαίας από την εταιρεία Παυλίδη – Αδαμοπούλου, και πήρε μέρος στο έπος του 1940 και βοήθησε στον εκχιονισμό των δρόμων ώστε να παραμείνει ανοιχτή η γραμμή ανεφοδιασμού από και προς το Αλβανικό Μέτωπο. Το ιστορικό αυτό όχημα, το οποίο προοριζόταν για πώληση ως παλιοσίδερα και από τύχη διασώθηκε, αποτελεί σπάνιο μηχανολογικό όχημα και αποτελεί πλέον κομμάτι της βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής μας.

Το ερπυστριοφόρο περιήλθε στην κυριότητα του Μουσείου Πτολεμαΐδας με δωρεά των κληρονόμων της εταιρείας Παυλίδη- Αδαμοπούλου κ.κ. Νικόλαου Παυλίδη και Κων/νου Παυλίδη στο Μουσείο Πτολεμαΐδας τον Ιούνιο του 2006 και δόθηκε για φύλαξη και συντήρηση στη ΔΕΗ.

Χαιρετιστήριο μήνυμα στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων απέστειλε εκ μέρους των δωρητών η κ. Μιράντα Παυλίδου η οποία απουσίαζε στο εξωτερικό, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε και εκπρόσωπος της εταιρείας Caterpillar συγχαίροντας όλους όσους συνέβαλλαν στη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού αυτού οχήματος.

img_0429img_0394img_0396img_0427

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση και παράθεση δεξίωσης του δημάρχου στο Μουσείο Πτολεμαΐδας.

img_0435

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Ν.Κουτλιάμπας (ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού): «Τρομακτική η ζημιά σε δεντροκαλλιέργειες-Ζητάμε αποζημίωση στο 100% και προκαταβολές»-VIDEO από το TOP CHANNEL

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Για τρομακτικές ζημιές, που δεν έχουν προηγούμενο, στο 100% της παραγωγής στη Δ. Μακεδονία, σε καλλιέργειες δέντρων, έκανε ...