Αρχική > Slider > Ακατάλληλες συνθήκες στα μαγειρεία του Μαμάτσειου – Δεν πληρούν στοιχειώδεις προδιαγραφές – Επίκειται ανακαίνιση δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» η διοίκηση του νοσοκομείου

Ακατάλληλες συνθήκες στα μαγειρεία του Μαμάτσειου – Δεν πληρούν στοιχειώδεις προδιαγραφές – Επίκειται ανακαίνιση δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» η διοίκηση του νοσοκομείου

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Περίπου 100 μερίδες φαγητού παράγονται καθημερινά στα μαγειρεία του Μαμάτσειου Νοσοκομείου για τη σίτιση ασθενών και γιατρών, με εμφανή την  προσπάθεια να διατηρηθεί ένα ποιοτικό επίπεδο στο συσσίτιο, ωστόσο οι εγκαταστάσεις καθ’ ομολογία όλων των υπευθύνων είναι άκρως ακατάλληλες.

Η κουζίνα του νοσοκομείου Κοζάνης δεν πληροί στοιχειωδώς τις απαιτούμενες προδιαγραφές και δεν έχει ανακαινιστεί ούτε μία φορά από ίδρυσης του νοσηλευτικού ιδρύματος, αλλά η επίσκεψη του «e-ptolemeos.gr» που κατέγραψε την εικόνα που επικρατεί, συνέπεσε με την «είδηση» της διοίκησης του νοσοκομείου, ότι «άμεσα προχωράμε στην ανακαίνιση των μαγειρείων». Αρμόδια για το «μενού» του νοσοκομείου είναι η Κλινική Διατροφολόγος και Προϊσταμένη του Τμήματος Διατροφής, Μαρία Γαλογαύρου. Δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ότι «παρασκευάζουμε ημερησίως κατά μέσο όρο 60 μερίδες για τους ασθενείς και 30 για τους γιατρούς. Οι μερίδες των ασθενών διακρίνονται σε «κανονικό διαιτολόγιο» και σε «ελαφρύ διαιτολόγιο» και προσαρμόζονται αναλόγως με την ασθένεια του ασθενούς με βάση επιστημονικά διατροφικά κριτήρια».

Βεβαίως, αν και τίθενται οι προδιαγραφές, ορισμένες φορές δεν τηρούνται, κι’ αυτό σχετίζεται με το ότι στο σύστημα των εργολάβων που εφαρμόζεται και στη σίτιση, το προσωπικό αλλάζει συχνά. Όμως το σοβαρότερο πρόβλημα είναι οι απαρχαιωμένες και πολύ κακές εγκαταστάσεις των μαγειρείων. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι οι άρρωστοι ευχαριστημένοι με το φαγητό, αλλά αυτή η εικόνα που βλέπετε δεν έχει καμία σχέση με συνθήκες μαγειρείων νοσοκομείου. Πρέπει κάτι να γίνει, να προχωρήσουν σε μία ανακαίνιση», υπογράμμισε ο μοναδικός μόνιμος μάγειρας του Μαμάτσειου, Αντώνης Παπαδόπουλος.

Υπάρχει πάντως και ζήτημα τήρησης των μέτρων υγιεινής στην καθημερινότητα, καθώς διαπιστώσαμε για παράδειγμα ότι το προσωπικό – τουλάχιστον οι περισσότεροι – δεν φορούν – τον γνωστό άσπρο σκούφο. Από την πλευρά του ο διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών Νικόλαος Γκιάτας, υποστήριξε ότι «γίνονται τακτικοί υγειονομικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν βρέθηκε ούτε ένα παράπτωμα». Παραδέχτηκε ωστόσο και ο ίδιος ότι «τα μαγειρεία είναι σε κακή κατάσταση γι’ αυτό δρομολογήσαμε την ανακαίνισή τους. Με τις εργασίες που θα γίνουν θα τοποθετηθεί και ο εξοπλισμός που μας δώρισε το κέντρο «Δήμητρα», ο οποίος αποτελείται από τρεις κουζίνες, μία μεγάλη μασίνα και ένα πλυντήριο πιάτων».

Ο υποδιοικητής του Μαμάτσειου Σπύρος Τόλιος, παραδέχτηκε ότι «η εικόνα των μαγειρείων δεν είναι καθόλου καλή, αφού εδώ και δεκαετίες δεν έχει γίνει καμία ανακαίνιση. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αποφασίσαμε να το αντιμετωπίσουμε. Έρχεται λοιπόν την προσεχή Τετάρτη τεχνικό κλιμάκιο της 3ης ΥΠΕ, προκειμένου να μας δώσει μία πρόταση για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και θα προχωρήσουμε άμεσα. Αν και σε πέντε χρόνια υπολογίζουμε να παραδοθεί η νέα πτέρυγα, στην οποία προβλέπεται να λειτουργήσουν σύγχρονα μαγειρεία, στο μεταξύ εμείς προχωράμε και στην ανακαίνιση των υφισταμένων».

Τέλος να σημειωθεί ότι στα μαγειρεία υπάρχει μόνο ένας μόνιμος μάγειρας, ενώ η λειτουργία τους γενικότερα ανατέθηκε σε εργολάβο, ο οποίος έχει προσωπικό δύο βοηθούς μάγειρα και μία λαντσέρισα. Επίσης, ένας δεύτερος εργολάβος έχει έξι τραπεζοκόμους για τη διανομή του φαγητού στους ασθενείς.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας