Αρχική > Slider > Τα τρακτέρ βγαίνουν στον κόμβο Αντιγόνου με απόφαση των Αγροτών του Αμυνταίου – Ετοιμάζονται μπλόκα στη γέφυρα Σερβίων και στο Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής

Τα τρακτέρ βγαίνουν στον κόμβο Αντιγόνου με απόφαση των Αγροτών του Αμυνταίου – Ετοιμάζονται μπλόκα στη γέφυρα Σερβίων και στο Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Το πρώτο αγροτικό μπλόκο με τρακτέρ στη Δυτική Μακεδονία, θα κάνει την εμφάνισή του στον κόμβο του Αντιγόνου την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με απόφαση πρόσφατης συνεδρίασης του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου και της Συντονιστικής Επιτροπής του ομώνυμου μπλόκου.

Στο μεταξύ, διαδοχικές αγροτικές συσκέψεις πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στην Κοζάνη και σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, χωρίς να ληφθούν προς το παρόν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά οι διεργασίες συνεχίζονται και θα υπάρξουν νεώτερα στις αμέσως προσεχείς ημέρες. Μία τέτοια σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, με συμμετοχή του Αγροτικού Συλλόγου Βοΐου και της Συντονιστικής Επιτροπής της περιοχής Τσιαρτσιαμπά. Η πρόταση που «έπεσε» στο τραπέζι ήταν για παράταξη των τρακτέρ στη γέφυρα της λίμνης Πολυφύτου στη Νεράιδα, επίσης την προσεχή Κυριακή 28 Ιανουαρίου, ωστόσο δεν λήφθηκε συγκεκριμένη απόφαση. Αποφασίστηκε όμως να βγει ανακοίνωση των αγροτών με τα αιτήματα και να γίνει περιοδεία σε όλα τα χωριά, όπου θα υπάρξει συζήτηση με τους αγρότες και θα ληφθεί η τελική απόφαση, αναλόγως με τις διαθέσεις και την δυναμικότητα των αγροτών.

Άλλη μία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε από το μπλόκο Πολυμύλου στο Μαυροδένδρι, πριν από λίγες ημέρες, χωρίς να ληφθεί απόφαση, πλην όμως οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αγροτών συνεχίζονται. Πάντως, η σύσκεψη του μπλόκου του Πολυμύλου έγινε υπό τη σκιά των κλήσεων που έλαβαν οι αγρότες, οι οποίοι οδηγούνται στο δικαστήριο στις 7 Φεβρουαρίου 2018 για τη συμμετοχή τους στις περσινές κινητοποιήσεις, για τις οποίες κατηγορούνται για «παρακώλυση συγκοινωνιών».

Αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Άργος Ορεστικό, η οποία θα επαναληφθεί την προσεχή Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. Η πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής στις δύο συσκέψεις, είναι για διήμερο αποκλεισμό του Τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, ενώ η τελική απόφαση αναμένεται την Τετάρτη. Αντίστοιχη κινητικότητα παρατηρείται και στα Γρεβενά, με προτεινόμενο σημείο για μπλόκο, στην πρώτη έξοδο της Εγνατίας οδού για Γρεβενά. Κοινός τόπος όλων των συσκέψεων, είναι η απόφαση για συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Έκθεσης AGROTICA».

Τα αιτήματα όλων των αγροτικών μπλόκων, είναι:

 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών , ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.
 • Μείωση του κόστους παραγωγής,  με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών
 • Κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.α.
 • Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
 • Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές.
 • Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
 • Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος  των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά  3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Καμιά  κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
 • Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα.
Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας