Αρχική > Slider > Αυτοθυσία Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας – Έδωσαν μάχη με τις φλόγες σε πολλά πύρινα μέτωπα της χώρας

Αυτοθυσία Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας – Έδωσαν μάχη με τις φλόγες σε πολλά πύρινα μέτωπα της χώρας

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Σημαντική ήταν φέτος το καλοκαίρι η συμβολή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας στην κατάσβεση των πολλών και μεγάλων πυρκαγιών ανά τη χώρα. Οι πυροσβέστες της περιοχής βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή σε πολλά πύρινα μέτωπα διαφόρων περιοχών, δίνοντας μάχη με τις φλόγες μαζί με άλλους συναδέλφους τους.

Η μετακίνηση των πυροσβεστών ακόμη και σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές έγινε διότι για τη Δυτική Μακεδονία ήταν μία σχετικά καλή αντιπυρική περίοδος, με ελάχιστες πυρκαγιές. Ειδικότερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Δυτικής Μακεδονίας μετέβησαν επί τόπου για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών σε Ζάκυνθο, Κύθηρα, Κάλαμο Αττικής, Κόρινθο και Γιάννενα. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές πήγαν πολλές φορές, όπως για παράδειγμα στην μεγάλη πυρκαγιά της Ζακύνθου μετέβησαν έξι φορές τα πυροσβεστικά κλιμάκια της Δυτικής Μακεδονίας και δύο φορές στα Γιάννενα.

Συνολικά μετακινήθηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις για να συνδράμουν στο πυροσβεστικό έργο 280 πυροσβέστες και 16 οχήματα από τη Δυτική Μακεδονία. Το μεγάλο βάρος σήκωσε το πεζοπόρο τμήμα, το οποίο μετακινείται ευκολότερα. Άλλωστε ο σκοπός της συγκρότησής του είναι η αερομεταφορά όπου υπάρχει ανάγκη, αν και λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν γίνεται αερομεταφορά, αλλά η μετακίνηση διεξάγεται οδικώς. Από το πεζοπόρο τμήμα που εδρεύει στο αεροδρόμιο Κοζάνης μετέβησαν σε διάφορα πύρινα μέτωπα ανά τη χώρα 200 άτομα. Αν και πρέπει να σημειωθεί ότι το πεζοπόρο έχει 60 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι τα ίδια άτομα πήγαν και ξαναπήγαν στην ίδια ή σε διαφορετική πυρκαγιά. Από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες Δυτικής Μακεδονίας μετακινήθηκαν 80 πυροσβέστες και 15-16 πυροσβεστικά οχήματα.

«Είναι καθήκον μας να βρισκόμαστε σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, όπου υπάρχει ανάγκη. Το προσωπικό μας υπερέβη εαυτόν και συμμετείχε με αυτοθυσία στη μάχη της κατάσβεσης, μάλιστα μετά από πολύωρο ταξίδι και με μεγάλη κόπωση», δήλωσε στον «e-ptolemeos.gr» ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας, Αριστείδης Μαυρόπουλος. Ο διοικητής δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «αυτή η μεγάλη προσπάθεια έγινε με λιγοστό προσωπικό και με «κουρασμένα» από την παλαιότητα πυροσβεστικά οχήματα». Για την τεράστια προσφορά τους οι πυροσβέστες θα έχουν την «ηθική ανταμοιβή», αλλά βεβαίως περιμένουν να πάρουν και τα «εκτός έδρας».

Τέλος, να σημειωθεί ότι φέτος το καλοκαίρι στη Δυτική Μακεδονίας σημειώθηκαν μόλις τρεις πυρκαγιές που θεωρούνται σημαντικές. Μία στη Σαμαρίνα Γρεβενών με δύσκολη πρόσβαση στα 1.500 μέτρα, διάρκειας μιας εβδομάδας, μία στις Πρέσπες και μία στο Βοσκοχώρι Κοζάνης.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας