Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι: ο καλύτερος τρόπος για να φθάσει το παιδί στη γνώση

Αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι: ο καλύτερος τρόπος για να φθάσει το παιδί στη γνώση

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Εκπαιδευτικοί της Εορδαίας αλλά και γονείς συμμετείχαν στο ενδιαφέρον  επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο με εισηγήτρια τη νηπιαγωγό- συγγραφέα, Μαρία Πετκανοπούλου και τίτλο: «Αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι: Ένα πολύτιμο παιδαγωγικό εργαλείο», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας.

IMG_8905

Η νηπιαγωγός –συγγραφέας του βιβλίου «Παίζουμε; 99+1 αυτοσχέδια επιτραπέζια παιχνίδια», Μαρία Πετκανοπούλου, αναφερόμενη στο αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι το χαρακτήρισε «μαγικό εργαλείο» στα χέρια των εκπαιδευτικών και των γονέων. Παρουσίασε μάλιστα ιδέες για τη δημιουργία επιτραπέζιων παιχνιδιών, με απλά υλικά που προορισμός τους είναι η ανακύκλωση, που ενώ σχεδιάζονται για να προσφέρουν διασκέδαση μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ολόκληρης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. «Όλα τα θέματα που δουλεύονται στο νηπιαγωγείο, τα κείμενα της Παιδικής Λογοτεχνίας, στάσεις και συμπεριφορές στη ζωή, τα αθλήματα, αλλά και όλα τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στο δημοτικό, τα  μαθηματικά, η γλώσσα, η ιστορία και η  γεωγραφία μπορούν να δώσουν  έμπνευση και  ιδέες για τη σχεδίαση και τη δημιουργία αυτοσχέδιων επιτραπέζιων παιχνιδιών.», τόνισε η Πετκανοπούλου.

IMG_8906

Τα μαγικά αυτά εργαλεία, σημείωσε η εισηγήτρια, δημιουργούν φιλική και χαρούμενη  ατμόσφαιρα στην τάξη, διοχετεύουν την ενέργεια των παιδιών στη διαδικασία της εκπαίδευσης χωρίς να παρεκκλίνουν από τον κύριο στόχο που είναι η μάθηση. Προσφέρουν τη δυνατότητα στον εκπαιδευτή, μέσα από τις επιδόσεις των μαθητών του να αντιληφθεί τις γνώσεις τους, την κοινωνική και συναισθηματική τους ωριμότητα και τα χαρίσματα τους, το πιο δύσκολο μαθησιακό υλικό γίνεται μέρος  του παιχνιδιού και  λειτουργεί σαν γέφυρα του θέματος με το μαθητή. Επίσης τα παιχνίδια προάγουν την ομαδική συνεργασία, φέρνουν σε επαφή τους παίκτες μεταξύ τους, δείχνοντας τους κανόνες και τους ρόλους για να μπορέσουν να αποδώσουν σαν ομάδα. Αυτό έχει σαν συνέπεια να δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί και φιλίες μεταξύ των μαθητών και να αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες που είναι η καλύτερη προετοιμασία για την αληθινή ζωή. Γιατί τελικά και η αληθινή ζωή τι είναι; Ένα  παιχνίδι και ας μάθουμε με ένα επιτραπέζιο να το παίζουμε καλά.

Η εισηγήτρια διατύπωσε την πεποίθησή της πως «τα επιτραπέζια παιχνίδια στο σχολείο και στο σπίτι είναι ο καλύτερος τρόπος να φθάσει η γνώση στο παιδί ή το παιδί στη γνώση.»

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Στα λευκά ξυπνάει και η Πτολεμαΐδα

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Χιονόπτωση επικράτησε αργα το βράδυ και στην Πτολεμαΐδα που ξυπνάει στα λευκά     Δείτε επίσης στο E-PTOLEMEOS.GR: ...