Αρχική > Ποντιακά > Α. Τριανταφυλλίδης: Πλήρης υποβάθμιση της Προσφυγικής Μνήμης από την Υπουργό Πολιτισμού

Α. Τριανταφυλλίδης: Πλήρης υποβάθμιση της Προσφυγικής Μνήμης από την Υπουργό Πολιτισμού

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις Μενδώνη για τη ΜΗ ανακήρυξη του έτους 2022, ως έτους Προσφυγικής Μνήμης, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης δήλωσε τα εξής:
«Αποτελεί άνευ προηγουμένου πρόκληση για το σύνολο του προσφυγικού ελληνισμού η συσχέτιση του λογοτεχνικού έτους «Ιάκωβος Καμπανέλλης», που ανακοινώθηκε, με τη μη ανακήρυξη του 2022 ως έτους «Προσφυγικής Μνήμης». Προφανώς και η ανιστόρητη πρόκληση δεν έγκειται στην επιλογή του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, τον οποίο άπαντες τιμούμε και αναγνωρίζουμε για το μεγάλο πνευματικό του έργο, αλλά αφορά την υποβάθμιση, υποτίμηση και απόπειρα αποσιώπησης της σημασίας της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή το 2022.
Άλλωστε οι έντονες αντιδράσεις των προσφυγικών σωματείων υπογραμμίζουν το μέγεθος του ατοπήματος. Η ανεπιτυχής απόπειρα της Υπουργού εκ των υστέρων να μαζέψει τα ασυμμάζευτα με την δικαιολογία πως «η κήρυξη του 2022, ως έτους Καμπανέλλη, αναφέρεται στο έτος λογοτεχνίας που κηρύσσει κάθε χρόνο το ΥΠΠΟΑ…» δεν πείθει κανέναν, ούτε τα προσφυγικά σωματεία, των οποίων η οργή είναι απολύτως δικαιολογημένη.
Αδιαμφισβήτητα, το ζήτημα της προσφυγικής μνήμης θα έπρεπε να αποτελεί κεντρική ευθύνη της Πολιτείας αλλά και προτεραιότητα για κάθε Ελληνική Κυβέρνηση και όχι να υποβαθμίζεται κατά αυτόν τον τρόπο.
Ενόψει της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης, η ελληνική Πολιτεία θα έπρεπε να έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και να αναλάβει κεντρικές πρωτοβουλίες πανελλαδικής εμβέλειας έμπρακτης τιμής και σεβασμού στη Μνήμη του Γενοκτονημένου Μικρασιατικού Ελληνισμού (Ίωνες, Πόντιοι, Καππαδόκες, Ανατολικοθρακιώτες), με ιδιαίτερη συμβολική σημασία όπως:
Η δημιουργία των Μουσείων Προσφυγικού Ελληνισμού, στην Αθήνα, στα «Προσφυγικά» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και στη Θεσσαλονίκη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ως κιβωτών μνήμης, ιστορίας, πολιτισμού, λαογραφίας των αλησμόνητων πατρίδων καθώς και η άμεση κυβερνητική ανταπόκριση στο πάνδημο αίτημα για την κατασκευή Μνημείου στα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, ως τόπου ιστορικής Μνήμης.
Καταληκτικά: Είναι επιβεβλημένη η άμεση αποκατάσταση της ιστορικής απρέπειας της Υπουργού Πολιτισμού και η άμεση ανακήρυξη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό του 2022, ως Έτους Προσφυγικής Μνήμης».

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Διαδικτυακή Παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου Τανιμανίδη: «ΣΟΥΜΕΛΑ Η ΠΡΟΣΦΥΞ ΠΟΝΤΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ»

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Διαδικτυακή παρουσίαση την Κυριακή 11-4-2021  και ώρα 14.00 μ.μ. Αμερικής και αντίστοιχη ώρα Ελλάδος 21.00μ.μ., του έργου ¨ΣΟΥΜΕΛΑ ...