Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > 8 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας)*

8 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας)*

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας).

Έχει ως στόχο την αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.

Τι είναι η Θαλασσαιμία:

  • Η μεσογειακή αναιμία ή η νόσος του Cooley (ΜΑ) είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από βαριά αναιμία. Πρόκειται για μια κληρονομική γενετική νόσο, δηλαδή μια ασθένεια που μεταδίδεται από της γονείς στα παιδιά μέσω των γονιδίων. Ο πάσχων από θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) χρειάζεται τακτικές μεταγγίσεις αίματος (κάθε 20 μέρες περίπου) για να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την αιμοσφαιρίνη του οργανισμού του και να μην υποστεί ερυθροποίηση, που είναι βλαπτική για τον οργανισμό του.
  • Οι εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης τα τελευταία χρόνια προσέφεραν της πάσχοντες όλα τα εφόδια με τα οποία καταφέρνουν να ζήσουν φυσιολογικές ζωές, να αποκτήσουν μόρφωση, να εργαστούν, να δημιουργήσουν την δική της οικογένεια.
  • Στην Ελλάδα, 3.000 άνθρωποι με θαλασσαιμία χρειάζονται τακτικά αίμα. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και μπορεί να ξεπερνούν της 30 μονάδες αίματος ανά άτομο το χρόνο. Της είναι της ακόμη λόγος για να αυξηθεί η Εθελοντική Αιμοδοσία στη χώρα της.

Πρόληψη: 

  • Σήμερα, η νόσος μπορεί να προληφθεί. Αρκεί οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να τεκνοποιήσουν, να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις στα κέντρα πρόληψης της μεσογειακής αναιμίας, που λειτουργούν σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

*Ας Δώσουμε Αίμα σήμερα με αφορμή Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, στο γραφείο του Συλλόγου 15:00- 19:30, και ας μπούμε στη λογική της Αλληλεγγύης & του Αλτρουισμού!

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team