Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > 78 χρόνια από το Ολοκαύτωμα στο Μεσόβουνο – Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνο

78 χρόνια από το Ολοκαύτωμα στο Μεσόβουνο – Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνο

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στην Τοπική Κοινότητα Μεσοβούνου του Δήμου Εορδαίας οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 78 χρόνια από το ολοκαύτωμα του χωριού

Συμπληρώθηκαν φέτος 78 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Οκτωβρίου του 1941 στο Μεσοβούνου του Δήμου Εορδαίας με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ηρωική Τοπική Κοινότητα παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Θεοκλήτου ,εκπροσώπων των προξενείων Γερμανίας και Ρωσίας και Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών. Στο ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου και καθόλη την περίοδο 1941-44 χάθηκαν 157 άνδρες, 108 γυναικόπαιδα , αλλά και 3 Σοβιετικοί στρατιώτες ,που σφαγιάστηκαν από τα στρατεύματα της βέρμαχτ .
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι και οι κάτοικοι της περιοχής τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων στο Μνημείο των Πεσόντων με Αρχιερατικό Μνημόσυνο που τελέστηκε όπως πάντα από το Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο ,ο οποίος επί πολλά έτη τιμά με την παρουσία του τη θλιβερή επέτειο του ολοκαυτώματος του μαρτυρικού χωριού.
Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ακούστηκε το προσκλητήριο των πεσόντων από τα νέα παιδιά του χωριού , ενώ στο Μνημείο κατέθεσαν στεφάνια αυτοδιοικητικοί ,πολιτικοί, στρατιωτικοί ,εκπρόσωποι των μαρτυρικών κοινοτήτων και αντιστασιακές οργανώσεις .
Αίσθηση προκάλεσε η εμπεριστατωμένη ομιλία του Προέδρου της τοπικής κοινότητας Παύλου Παραστατίδη , ο οποίος παρουσίασε με ιδιαίτερη παραστατικότητα το Χρονικό του ολοκαυτώματος του χωριού .
Εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη θυσία των Μεσοβουνιωτών για την ελευθερία , ενώ ανάλογα ήταν και τα μηνύματα ,που έστειλαν οι Βουλεύτριες Βύκη Βρυζίδου και Καλλιόπη Βέττα
Τη μεγίστη σημασία της επετείου του ολοκαυτώματος ,τόνισε στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς .
Το»παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης.
«Τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν και δεν ξεχνάμε στέλνοντας το μήνυμα να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοιες θηριωδίες » ,δήλωσαν στα μηνύματά τους οι εκπρόσωποι των Προξενείων Ρωσσίας και Γερμανίας .

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

 

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Κούλα Πουλασιχίδου