Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Μελέτη του ΙΓΜΕ για το εξασθενές χρώμιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ! ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Μελέτη του ΙΓΜΕ για το εξασθενές χρώμιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ! ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Σταμάτησε το ερευνητικό έργο του ινστιτούτου, το οποίο δεν έχει προσωπικό, στερείται κονδυλίων και απαξιώνεται συστηματικά

 Αραχνιάζει το κτίριο του παραρτήματος ς του ΙΓΜΕ, λίγο έξω από την πόλη, το οποίο μετά από δεκαετίες μέγιστης προσφοράς στην έρευνα των νερών της περιοχής και του ορυκτού πλούτου, τώρα έχει απομείνει ένα άδειο κουφάρι, χωρίς προσωπικό και με έντονη την απαξίωση από πλευράς πολιτείας. Η ειρωνεία είναι ότι μία από τις προγραμματικές συμβάσεις που υπόγραψε με την Περιφέρεια, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε (όχι με ευθύνη του ΙΓΜΕ) είναι η διερεύνηση των αιτιών συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου στο νερό, ένα ζήτημα ζωής και όχι απλώς επίκαιρο.

Την δεκαετία του 1980 αριθμούσε περί τα 80-90 άτομα και κάλυπτε με την ερευνητική του δραστηριότητα όλη τη χώρα. Τώρα δεν θυμίζει τίποτα από εκείνη την εικόνα με τη μεγάλη δραστηριότητα, όταν γεωλόγοι, μεταλλειολόγοι, γεωτρυπανιστές κ.λ.π. έφταναν και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε υδρογεωλογικά και όχι μόνο έργα, από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο, με κύριο όμως αντικείμενο στη Δυτική Μακεδονία. Ο «Π» επισκέφτηκε χτες το παράρτημα Κοζάνης του ΙΓΜΕ και συνάντησε μία αποκαρδιωτική εικόνα. Το τεράστιο κτίριο με τους δύο ορόφους είναι κυριολεκτικά άδειο. «Είμαστε όλοι κι’ όλοι δέκα άνθρωποι προσωπικό. Οι τρείς είναι σε άδεια, οι τέσσερις είναι εκτός έδρας και αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ τρία άτομα», θα μας πει ο προϊστάμενος του παραρτήματος, Δημήτρης Ματθαιόπουλος.

Πρόσθες μάλιστα ότι «λόγω έλλειψης προσωπικού πολλές φορές αναγκάζομαι ο ίδιος να κάνω και τον φύλακα, τον διοικητικό ή ακόμη και τον λογιστή, δηλαδή να κλείσω έξοδα, πληρωμές κ.λ.π.». Τα περισσότερα γραφεία στη σειρά είναι άδεια, αλλά ο λόγος που δεν αραχνιάζουν είναι η παρουσία δύο φορές την εβδομάδα του συνεργείου καθαρισμού, που καθαρίζει τους χώρους. «Δεν αξίζει τέτοια τύχη στο ΙΓΜΕ, ένα ινστιτούτο που διαχρονικά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, στη χαρτογράφηση των νερών της περιοχής και στην αξιολόγηση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών, γενικότερα στην ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας συνολικά», δήλωσε ο διευθυντής. Πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε να κρατήσουμε το ΙΓΜΕ ως εργαλείο ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας, πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει στην υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων για τις ερευνητικές δραστηριότητες του ΙΓΜΕ. Επιπλέον σε ένα ερευνητικό ινστιτούτο με τόσες δραστηριότητες σε στρατηγικούς τομείς όπως είναι τα νερά και ο ορυκτός πλούτος, πρέπει να μας δώσει το άκρως απαραίτητο προσωπικό. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε 3 γεωλόγους, έναν διοικητικό και έναν προγραμματιστή. Επιπλέον επιβάλλεται να ξανανοίξει το χημείο που έκλεισε εδώ και χρόνια και να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό. Δεν νοείται γεωλογικό ινστιτούτο χωρίς χημείο και χωρίς χημικούς».

Ακόμη είπε ότι οι προγραμματικές συμβάσεις που υπογράφτηκαν μεταξύ ΙΓΜΕ, Περιφέρειας, ΤΕΙ και ΚΕΠΕ, από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, μένουν ακόμη στα χαρτιά και δεν υλοποιούνται. Συμπτωματικά, αυτή η προγραμματική σύμβαση αφορούσε μία «Πλήρη μελέτη για τις αιτίες της παρουσίας του εξασθενούς χρωμίου», όχι μόνο στη λεκάνη της Σαριγκιόλ, αλλά σε ολόκληρη τη λεκάνη. Ένα θέμα που έχει άμεση σχέση με την υγεία των κατοίκων της περιοχής, ταλανίζει όλους τους πολίτες, ενώ δυστυχώς, όπως προκύπτει και από τις δύο αντικρουόμενες μελέτες ΑΠΘ και ΕΜΠ, προσφέρεται και για επικοινωνιακά παιχνίδια, αντί το όλο θέμα να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα που έχει.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας