Αρχική > Slider > Το Νοσοκομείο Αρίνταγα-Καιλαρίου – Γράφει ο Τάσος Φούντογλου

Το Νοσοκομείο Αρίνταγα-Καιλαρίου – Γράφει ο Τάσος Φούντογλου

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Λοιπόν.  Αγαπητοί μου Σούρδοι και αγαπητοί μου Καιλαριώτες ή αγαπητοί μου Καιλαριώτες και αγαπητοί μου Σούρδοι, μην τυχόν και βρεθεί κανάς βλαμμένος και παραπονεθεί για την σειρά. Τα Νοσοκομεία της περιοχής μας είναι για τα μπαζα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις πάντα για τα μπάζα ήτανε. Γιαυτό και αν σας ρωτήσω τώρα που διαβάζετε αυτές τις λέξεις, και κάποιοι από εσάς έχετε σηκώσει και το φρυδάκι σας για να με μαλώσετε, αν έχετε κάποιον γνωστό ή φίλο που νοσηλεύτηκε για κάτι,  οτιδήποτε στον Άγιο Λουκά, στο Διαβαλκανικό, στο Παπανικολάου ή στο Χατζηκώστα η πλειοψηφία μετά το φρυδάκι θα σηκώσει και το χεράκι της. Ας ξεκινήσουμε τώρα να δούμε με τι βλαμμένους έχουμε μπλέξει και δεν λέμε να ξεμπλέξουμε.

Πρώτον. Αυτή η περιοχή Κοζάνης- Εορδαίας χοντρικά έχει 150.000 κατοίκους που σημαίνει ότι σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές μας αναλογεί ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο.  Στην θεωρία πάντα. Πάμε τώρα να διαλύσουμε και έναν μύθο που τον διακινούνε πολλοί ανόητοι (και είμαι επιεικής). Ο διαχωρισμός προωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης μας έρχεται από τα μεταφρασμένα βιβλία του εξωτερικού. Βλέπεις οι καθηγητάδες που τα μεταφράζουν για να τα κονομήσουν δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να προσαρμόσουν την ορολογία στα ελληνικά δεδομένα κι έτσι εμείς καταλήξαμε να μαλώνουμε περι όνου σκιάς. Αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα που θα την κάνουμε μια άλλη φορά. Στην Ελλάδα λοιπόν με την πληθώρα των ειδικών γιατρών στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει νόημα να μιλάμε για διαχωρισμό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Ο διαχωρισμός αυτός ισχύει στο εξωτερικό όπου εσύ κύριε Μπάμπη αν πάθεις κολικό νεφρού για να φτάσεις να σε δει ουρολόγος ή νεφρολόγος στο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο πρέπει υποχρεωτικά να περάσεις από τον οικογενειακό γιατρό. Πρωτοβάθμια φροντίδα αυτός, για να συνεννοούαστε.

Στην Ελλάδα αντιθέτως πας κατευθείαν στον ειδικό και τέλος ο διαχωρισμός. Δεύτερον. Τα περισσότερα περιστατικά που νοσηλεύονται σήμερα στο Μαμάτσειο, αυτήν την στιγμή που μιλάμε, είναι περιστατικά τα οποία άνετα μπορεί να τα κουράρει ένας ειδικός γιατρός οπουδήποτε και αν βρίσκεται αρκεί να του δώσεις μια δομή. Κατοικον νοσηλεία θα είναι αυτή, κέντρο υγείας αστικού τυπου θα λέγεται αυτό, κλινική βραχείας νοσηλείας θα ονομάζεται, πες το όπως θες άνθρωπε μου. Πάντως για να κουράρεις τα περιστατικά του Μαματσείου δεν θες ένα Μαμάτσειο που να σου κοστίζει τα μαλλιοκέφαλά σου. Το καταλαβαίνουμε μέχρι έδω; Και αν έχει αντιρρηση ο Αποστολίδης ας πάμε με τις κάμερες αυριο στο Νοσοκομείο να δουμε τα σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύει τα οποία χωρίς το Μαμάτσειο θα ψοφούσανε στον δρόμο. Τρίτον. Η περιοχή θέλει ένα μεγάλο Νοσοκομείο. Ας το ονομάσουμε Νοσοκομείο Αρίνταγα -Καιλαρίου για να μην μείνει κανένας παραπονεμένος. Αυτό το Νοσοκομείο με τα υπάρχοντα δεδομένα μπορεί να είναι το Μποδοσάκειο. Σταμάτα Σούρδε. Ακου πρώτα και μετά ετοίμασε τις βαλίτσες της κυράς για τον Άγιο Λουκά.  Το Νοσοκομείο αυτό θα είναι το Μεγάλο μας Νοσοκομείο. Πάμε πάλι. Το Νοσοκομείο του Αρίνταγα-Καιλαρίου θα είναι το Μεγάλο μας Νοσοκομείο. Κοινώς ό,τι εξοικονομηθεί από το κλείσιμο του Μαματσείου θα πάει εκεί. Γιατροί (νυν και εν δυνάμει, επιμελητές και επικουρικοί), νοσηλευτές, προσωπικό, μηχανήματα .Ολα. Και θα οργανώσουμε μεγάλες κλινικές. Μια μεγάλη Ουρολογική. Μια μεγάλη Νεφρολογική. Μια μεγάλη Οφθαλμολογική. Μια μεγάλη Χειρουργική. Ώπα ώπα θα σταθώ εδώ λιγάκι. Αν έχεις τέσσερις χειρουργικές μοιρασμένες στα τεσσερα σημεία του ορίζοντα συμβαίνει το εξης απλό. Οι δυο τρεις χειρουργοί σε κάθε νοσοκομείο βγάζουνε μόνο σκουλήκια, χολές και φτιάχνουνε κήλες. Τα υπόλοιπα στον Άγιο Λουκά και το Παπαγεωργίου. Αν κάνεις όμως μια μεγάλη  Χειρουργική κλινική και μαζέψεις εκεί δεκα χειρουργούς θα τους μαζέψει μια μέρα ο Ανδρεάδης και θα τους πει. Λοιπόν εσύ θα εξειδικευτείς στον μαστό. Και εγένετο χειρουργός μαστού. Εσύ στα ογκολογικά.

Και εγένετο χειρουργός ογκολόγος. Εσύ στην κοιλιά. Και εγένετο χειρουργός κοιλιάς. Και πάει λέγοντας η ιστορία της Γένεσις. Ξέρεις σε απλά ελληνικά τι σημαίνει αυτό; Εξειδίκευση, αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και καπούτ ο Άγιος Λουκάς. Καταλαβαίνεις γιατι δεν γίνεται μέχρι τώρα; Γιατί ο κάθε χειρουργός χτίζει την βίλα του με σκουλήκια και χολές. Δεν τον πιέζει κάποιος να εξειδικευτεί και να ωφεληθείς και εσύ. Συνεχίζουμε. Θα γίνουν λοιπόν μεγάλες και οργανωμένες Κλινικές με έναν Διευθυντή και μια Προισταμένη. Το πιασες έτσι; Κατάλαβες τώρα γιατί αντιδρούνε μερικοί γιατροί στο κλείσιμο νοσοκομείων; Και θα έχουμε έναν Διοικητή. Ωπα μεγάλε θα βρεις. Και τα ρουσφέτια που θα διοριστούνε διοικητάδες; Αν σου πω πως δεν με νοιάζει θα στεναχωρηθείς; Τελοσπαντων για να σοβαρευτούμε και λίγο. Αφήστε τι σας λέει ο κάθε γραφικός αυτοδιοικητικός της πλάκας και ο κάθε βουλευτής που μπήκε ξόφαλτσα στο Κοινοβούλιο και δεν μπορεί να απαγγείλει από στήθους ούτε δέκα σελίδες λόγου. Ελάτε να παλέψουμε όλοι για ένα Μεγάλο και Δυνατό Νοσοκομείο. Ελάτε να δούμε το Νοσοκομείο Αρίνταγα- Καιλαρίου να φτιάχνεται και να μεγαλουργεί. Και αν είστε και λίγο φιλοτομαριστές και φραγκοκίλερ σκεφτείτε πως τα λεφτά που θα γλιτώσει ο μπαμπάς ή ο παππούς από τον Άγιο Λουκά και το Παπαγεωργίου σαν νοσηλευτεί εδώ θα τα πάρετε ως χαρτζιλίκι. Και μετά ποιος σας πιάνει ρε μπαγάσες. Βουρ στα μπιτσόμπαρα και τα ναιτ κλαμπ…

Φούντογλου Τάσος

Ειδικός νεφρολόγος, Πολιτικός Επιστήμονας. MSc

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Τάσος Φούντογλου

Eιδικός Νεφρολόγος, Πολιτικός Επιστήμονας, MSc