Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > 0% η συμμετοχή του λιγνίτη στο ελληνικό ενεργειακό μείγμα – ΣΟΚΑΡΟΥΝ τους Δυτικομακεδόνες τα στοιχεία του ΙΕΝΕ

0% η συμμετοχή του λιγνίτη στο ελληνικό ενεργειακό μείγμα – ΣΟΚΑΡΟΥΝ τους Δυτικομακεδόνες τα στοιχεία του ΙΕΝΕ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Σοκ για τους Δυτικομακεδόνες αποτέλεσαν οι αμείλικτοι αριθμοί για τη μηδενική συνεισφορά του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα.
Έτσι τουλάχιστον κατέγραψε ο Κώστας Σταμπολής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης σε κείμενο του στο energia.gr, με βάση το Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του ΙΕΝΕ.
Το χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Μπορεί να διέλαθε της προσοχής των ΜΜΕ αλλά αποτελεί είδηση πρώτης γραμμής για τα ενεργειακά δρώμενα της χώρας το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της περασμένης εβδομάδας (4/5-10/5) υπήρξε για πρώτη φορά μηδενική συνεισφορά του λιγνίτη στην προ ημερησία αγορά ηλεκτρισμού. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τις γραφικές παραστάσεις που ακολουθούν το κενό συμπληρώθηκε από την αυξημένη κατανάλωση φ. αερίου (40%), από την συνεισφορά των ΑΠΕ (33%) και των υδροηλεκτρικών μονάδων (5%) και τις συνήθεις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τις γειτονικές χώρες (22%).»

Εύκολα συμπεραίνει κανείς, πως δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για απολιγνιτοποίηση, όταν αυτή ήδη έχει ολοκληρωθεί, και δυστυχώς δεν μπορούμε να μιλάμε για επικείμενο κλείσιμο μονάδων το 2023 ή το 2028. Ανεπίκαιρη η συζήτηση, ανεπίκαιρη και αποπροσανατολιστική και η κυβερνητική φρασεολογία για δίκαιη μετάβαση. Η μετάβαση όπως δείχνουν και τα γραφήματα έχει ήδη γίνει την προηγούμενη πενταετία, και ήταν τελείως άδικη. Στο χέρι της Κυβέρνησης είναι πλέον, το πόσο μπορεί να απαλύνει τις συνέπειες της άδικης μετάβασης.
Όσο για το διαρκές έγκλημα της απαξίωσης του λιγνίτη και των μονάδων της ΔΕΗ, αξίζει κανείς να γυρίσει προς τα πίσω και να δει ποιοι «δούλεψαν» για να φτάσουμε σήμερα εδώ, με το ΦΑ να έχει συμμετοχή 40% και το λιγνίτη αντίστοιχα 0%.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του «Επίκαιρου» εδώ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Βάσω Σάφη