Εκτός από την ενέργεια που μας γεμίζει ο καφές, μπορεί να έχει και άλλα σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τις επιπτώσεις από την κατανάλωση του καφέ σε διάφορες πτυχές της υγείας και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Παρακάτω ακολουθούν οι 7 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να βάλουμε τον καφέ στη ζωή μας.
1. Ο καφές μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε περισσότερο λίπος και να βελτιώσουμε την αθλητική απόδοση
Η καφεΐνη, λόγω της διεγερτικής επίδρασης που έχει στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνει τον μεταβολισμό και την οξείδωση των λιπαρών οξέων. Μπορεί επίσης να βελτιώσει και την αθλητική απόδοση κατά 11-12% με αρκετούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης των λιπαρών οξέων από τον λιπώδη ιστό.
2. Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο για Διαβήτη τύπου 2
Σύμφωνα με μια μελέτη από την American Chemical Society οι άνθρωποι που πίνουν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 50%, ενώ με κάθε επιπλέον φλιτζάνι, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 7%.
3. Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τη νόσο του Alzheimer του Parkinson
Το Alzheimer είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική διαταραχή στον κόσμο και μια από τις κυριότερες αιτίες άνοιας. Σε μελέτες που έχουν γίνει, βρέθηκε ότι όσοι πίνουν καφέ έχουν ως και 60% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από Alzheimer και άνοια. Η νόσους του Parkinson είναι η δεύτερη πιο συνηθισμένη νευροεκφυλιστική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από θάνατο των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Parkinson κατά 32%-60%.
4. Ο καφές μπορεί να είναι εξαιρετικά καλός για το συκώτι
Το συκώτι είναι ένα αξιοθαύμαστο όργανο που πραγματοποιεί εκατοντάδες ζωτικές λειτουργίες στο σώμα. Όμως είναι πολύ ευάλωτο στις σύγχρονες απειλές, όπως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και φρουκτόζης. Η κίρρωση είναι το τελικό στάδιο της βλάβης του ήπατος και προκαλείται από ασθένειες όπως ο αλκοολισμός και η ηπατίτιδα. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κίρρωση του ήπατος.
5. Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου
Σε δύο πολύ μεγάλες προοπτικές επιδημιολογικές μελέτες, η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες. Αυτή η επίδραση είναι ιδιαίτερα «έντονη» σε διαβητικούς τύπου 2, καθώς πρόσφατη μελέτη μας δείχνει ότι όσοι κατανάλωναν καφέ είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια μίας περιόδου 20 ετών.
6. Ο καφές περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών
Ο καφές δεν είναι απλά «μαύρο νερό»! Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά των κόκκων του καφέ καταλήγουν στο τελικό ρόφημα, το οποίο μάλιστα περιέχει μια αξιόλογη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει το 6% της ΣΗΠ σε παντοθενικό οξύ (Β5), το 11% σε ριβοφλαβίνη (Β2), το 2% σε νιασίνη (Β3) και θειαμίνη (Β1) και το 3% σε κάλιο και μαγγάνιο.
Επίσης ο καφές περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε το 2005, ο καφές παρέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν επίσης… τόνους αντιοξειδωτικών, το ανθρώπινο σώμα φαίνεται πως απορροφά περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά από τον καφέ.
7. Έχει ελάχιστες θερμίδες
Το θερμιδικό περιεχόμενο του καφέ είναι εξαιρετικά χαμηλό. Οι κόκκοι του έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε συστατικά που αποδίδουν θερμίδες όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Αν κάποιος λοιπόν καταναλώνει καφέ χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος δεν επιβαρύνει καθόλου τη θερμιδική του πρόσληψη.
Ντίνα Ιουλία
Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Κιν. 6976158400 e–mail: ioulieta_3@hotmail.com