Η ελληνική ρίγανη θεωρείται ως η καλύτερη στον κόσμο. Το όνομά της προέρχεται από την λέξη όρος (βουνό) και την λέξη γάνον (από το ρήμα γανόω=λαμπρύνω και στιλβώνω, από το οποίο και το γνωστό μας γάνωμα), δηλαδή είναι φυτό που λαμπρύνεται στο βουνό. Όσο υψηλότερα φυτρώνει, σε ξερά και γυμνά ασβεστολιθικά εδάφη και όσο περισσότερο φωτίζεται από τον ήλιο, τόσο καλύτερο σε περιεκτικότητα, άρωμα και χρήσιμα στοιχεία του (κυρίως θυμόλη και κραμβακόλη) γίνεται.
Τα γυμνά και άσκια, φτωχά και πετρώδη, ορεινά εδάφη όλης της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας μας είναι και τα καλύτερα για την αυτοφυή βλάστηση ή καλλιέργειά της.
Πέρα από τις γνωστές, από τα βάθη της ανθρώπινης παρουσίας, χρήσεις της ως καρύκευμα στην
κουζίνα και στις τροφές, η ελληνική ρίγανη, λιγότερη σε ποσότητα έναντι άλλων χωρών, αλλά ασύγκριτη σε ποιότητα, χρησιμοποιείται και ως θεραπευτικό φάρμακο (τονωτικό, διεγερτικό, αφροδισιακό, στυπτικό, απολυμαντικό, αντιμικροβιακό) για τον άνθρωπο και τα ευπαθή ζώα. Στο εξωτερικό η ελληνική ρίγανη είναι από αιώνες καθιερωμένη και ανάρπαστη, όπως ακριβώς και η ελληνική σαλάτα.
Το πλούσιο αιθέριο έλαιο και τα αρωματικά αποστάγματα της ελληνικής ρίγανης χρησιμοποιούνται
ευρύτερα από τις φαρμακοβιομηχανίες και τις αρωματοποιΐες, όπως και από τις βιομηχανίες βελτιωμένων και προστατευτικών της υγείας ζωοτροφών.
Ένα κοινό μυστικό των αρχαίων Αθηναίων, που ζύμωναν το ολικής αλέσεως σε χειροκίνητες μυλόπετρες κριθάρι ή σιτάρι τους με εκχύλισμα «ορίγανου», διατηρείται σε ορεινές περιοχές μέχρι σήμερα και στις έμπειρες παλαιές νοικοκυρές, που ζυμώνουν χειροποίητα και κάνουν ακόμη αφράτα, μυρωδάτα και πεντανόστιμα ψωμιά και τα οποία διατηρούνται «12 μέρες», κατά την παράδοση.
Πέρασε στις ξένες αρτοβιομηχανίες και κρατείται ως επτασφράγιστο «βιομηχανικό μυστικό», όπως
αυτό του γνωστού αμερικανικού αναψυκτικού, ενώ πολλοί εμπειροτέχνες αρτοποιοί της χώρας μας
σιγοψιθυρίζουν και εκμυστηρεύονται σε έμπιστους πελάτες τους υπερήφανα ότι το μυστικό του νόστιμου και ασύγκριτου ψωμιού τους οφείλεται στο απόσταγμα ρίγανης!
Όλα αυτά και άλλα σχετικά με την ελληνική ρίγανη αξιοποιήθηκαν από γειτονικά μας κράτη, ιδιαίτερα την Τουρκία, με εξαγωγές u964 της δικής της, μεγαλύτερης ποσότητας, αλλά πολύ μικρότερης ποιότητας, ρίγανης ως… ελληνικής!
Οι εισβολείς και εγκάθετοι Τουρκοκύπριοι καλλιέργησαν στην πανάρχαιη ελληνική Κύπρο μεγάλες
εκτάσεις ασιατικής ρίγανης, πιθανώς ως γενετικώς τροποποιημένης και παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές και τελικώς να γίνουν «τσακωτοί», κυρίως στην Αγγλία, υπό διεθνή ευτελισμό τους.
Τα προϊόντα τους εξετάσθηκαν σε εργαστήρια, συγκρίθηκαν με την μικροτέρων ποσοτήτων ελληνική
ρίγανη και τους επεστράφησαν ως απαράδεκτα!
Και βέβαια κανένα Πρακτορείο -λογοκριμένων- Ειδήσεων δεν ασχολήθηκε με το εθνικής μας
υποθέσεως θέμα αυτό, ενώ αν συνέβαινε αντιθέτως είναι βέβαιο ότι θα «χαλούσαν τον κόσμο», δια του όποιου και κάθε τελάλη τους.
Για να βεβαιωθείτε για όλα τα παραπάνω, κάντε το εξής «πείραμα»: Αν δεν βρείτε στην αγορά αγνό απόσταγμα ελληνικής ρίγανης (αποσταγμένο νερό ρίγανης και όχι αιθέριο έλαιό της), τότε τοποθετήστε ένα ματσάκι αποξηραμένης ελληνικής ρίγανης (ολόκληρο το φυτό και όχι μόνον τριμμένα φύλλα του) σε ένα μπολ ζεστού νερού (μέχρι 50ο) μισού λίτρου. Μετά από 10΄-15΄ στραγγίστε το εκχύλισμα ρίγανης και με αυτό ζυμώστε, όπως συνήθως, ένα δείγμα ψωμιού και μετά συγκρίνετέ το με το συνηθισμένο με κοινό νερό ζυμωμένο ψωμί σας. Αν μάλιστα βρείτε ξένη ρίγανη (π.χ. Τουρκίας) και κάνετε το ίδιο «πείραμα», όπως με την ελληνική, θα βεβαιωθείτε για την ασύγκριτη διαφορά.
Πράγματι, η ελληνική ρίγανη και τα προϊόντα της υπερέχουν παγκοσμίως! Είναι αληθής και πραγματική ανεξάντλητη πηγή υγείας, αλλά και πλούτου για την χώρα μας. Μόνον ξένα και ύποπτα συμφέροντα έχουν κατανοητούς λόγους να αποκρύβουν τις αλήθειες αυτές.
Και είναι βέβαιο ότι η φύση όχι μόνον δεν αλλοιώνεται, αλλά εκδικείται και τιμωρεί όσους επιχειρούν
να την βιάσουν.