Στις 11 Μαρ 2008 οι βουλευτές κα Α. Γκερέκου και κ. Β. Έξαρχος σε συνομιλία με τον Γεν. Γραμματέα της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη και τον κ. Τρύφωνα Παπαϊωάννου μέλος της Ένωσης Αγροτουρισμού Ηπείρου και της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ, ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων και για τα παρακάτω:
Στις 16/7/2007 επιχειρηματίες των μη σαφώς οριοθετημένων «αγροτουριστικών επιχειρήσεων», στο Πολιτιστικό Πάρκο ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ κατέγραψαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για να επιδιωχθεί:
1. Η επεξεργασία των συνθηκών και η υποστήριξη της αύξησης της ζήτησης του αγροτουρισμού.
2. Η υποστήριξη του συντονισμού, των συνεργασιών και του συνεργατισμού των επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων του Αγροτουρισμού.
3. Η υποστήριξη επίλυσης προβλημάτων του αγροτουρισμού.
4. Η διαμόρφωση συνθηκών οριοθέτησης των αντικειμένων του Αγροτουρισμού.
5. Η διευκόλυνση ανταλλαγής εμπειριών των επιχειρηματιών αγροτουρισμού και η υποστήριξη παραγωγής-μεταφοράς τεχνογνωσίας και πληροφοριών.
6. Η υποστήριξη τεκμηρίωσης και η συμβολή στην επεξεργασία θεμάτων που έχουν σχέση με τον αγροτουρισμό.
7. Η διαμόρφωση προδιαγραφών και η πιστοποίηση τους.
Η πρωτοβουλία τους ονομάσθηκε ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ (νονά η κα Αθηνά Μιχαηλίδου και δημιουργικό της κας Α. Μεταξάτου) και μετά από 11 Συναντήσεις «Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων» σε όλη την Ελλάδα, μέχρι 10/4/2008, οι συμμετέχοντες, ασχέτως των προσωπικών τους επιχειρήσεων ή/και ατομικών δυνατοτήτων, πρότειναν ότι μια «αγροτουριστική επιχείρηση» πρέπει να κάνει τουλάχιστον 2 από τις παρακάτω 6 δραστηριότητες και να είναι ισχυρά συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία και την τοπική γη. Μάλιστα επειδή δεν είναι θεσμοθετημένη (ακόμα μέχρι σήμερα) η «αγροτουριστική επιχείρηση», έχει καταγραφεί, ότι όταν αποφασισθεί το αντικείμενο του αγροτουρισμού, θα πρέπει μέσα σε ένα έτος να εκκαθαρισθούν τα μητρώα μελών των αγροτουριστικών συλλογικών δομών που αναπτύχθηκαν πρόσφατα.
Η ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ όρισε ότι οι αγροτουριστικές δραστηριότητες είναι: Α. Αγροτουριστικοί Ξενώνες (μέχρι 50 κρεβάτια),Β. Παραδοσιακές ταβέρνες-καφενεία, Γ. Μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, Δ. Πρατήρια πώλησης τοπικών προϊόντων, Ε. Επισκέψιμα αγροκτήματα και ΣΤ. Επιχειρήσεις διεξαγωγής δραστηριοτήτων, ενώ καθόρισε 7 ομάδες κριτηρίων: Άμιλλας-συνεργασίας, Αρχιτεκτονικής, Εξοπλισμού, Υπηρεσιών, Γαστρονομίας, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Μετά από την γραπτή ενημέρωση προς τον Πρωθυπουργό (10/11/2008), προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης (18/10/2007, 5/11/07, 10/12/07, 21/12/07, 18/1/2008, 24/1/08, 22/2/08, 11/6/08, 27/9/08 & 3/11/08), προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (24/1/2008 & 14/3/08), προς την Υπεύθυνη θεμάτων Τουρισμού ΠΑΣΟΚ (22/7/2008 & 30/9/08), προς τον Υπεύθυνο θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ (22/7/2008) και προς όλους τους βουλευτές, ενημερώθηκε ο κ. Σ.Ευσταθόπουλος-ΓΓ ΥΤΑ (13/3/2008 & 10/4/08), ο κ. Π. Καραδήμας-ΕΥ LEADER (14/7/2008) και σήμερα η κα Α. Γκερέκου (βουλευτής ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουρισμού) και ο κ. Β. Έξαρχος (Βουλευτής ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικά).
Το κυριότερο θέμα είναι η σωστή οριοθέτηση των αντικειμένων του αγροτουρισμού και η τακτοποίηση των εξής λειτουργιών για τις «αγροτουριστικές επιχειρήσεις»:
1. να διαθέτουν ιδιοπαρασκευαζόμενο ψωμί και αρτοσκευάσματα (τυρόπιττες κλπ) στους πελάτες τους χωρίς υποχρεωτικά να διαθέτουν άδεια ανεξάρτητου αρτοποιείου.
2. να μεταποιούν φρούτα και λαχανικά (μαρμελάδες, τουρσί κλπ) με σκοπό να τα διαθέτουν στους πελάτες τους χωρίς να είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν άδεια λειτουργίας ανεξάρτητης μονάδας μεταποίησης και χωρίς να αλλάζει ο ασφαλιστικός φορέας (ΟΓΑ). Θα επιτρέπεται στην επιχείρηση να διαθέτει τις ελάχιστες δυνατές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό προκειμένου να παράγει ποσότητα ικανή να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις εγκαταστάσεις της, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι σχετικοί κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
3. Να μεταποιούν ή/ και να διαθέτουν ζωικά προϊόντα (τυροκομικά, αυγά, μέλι, κρέας, αλλαντικά κλπ) στους πελάτες τους χωρίς να διαθέτουν υποχρεωτικά άδεια ανεξάρτητης μονάδας επεξεργασίας κτηνοτροφικών προϊόντων. Προϋπόθεση για την νομιμοποίηση αυτής της δραστηριότητας είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας που διέπουν την εκάστοτε κατηγορία τροφίμων, ανάλογα με την παραγόμενη ποσότητα.
4. Να εκτρέφουν ή/και να διατηρούν περιορισμένο αριθμό ζώων εντός των εγκαταστάσεων τους με σκοπό είτε την παραγωγή και διάθεση ζωικών προϊόντων είτε την ενημέρωση και ψυχαγωγία των πελατών τους (άλογα, θηράματα, κότες, κατσίκες, πρόβατα κλπ). Με δεδομένο τον περιορισμένο αριθμό των ζώων πρέπει να τηρούνται και ανάλογες συνθήκες υγιούς και ασφαλούς διαβίωσης των ζώων, καθώς και να εξασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των πελατών της επιχείρησης.
5. Να διαθέτουν λιανική για τα παραπάνω προϊόντα, με την προϋπόθεση ότι η πώληση θα πραγματοποιείται εντός της εγκατάστασης της επιχείρησης στους φιλοξενούμενους τους.
6. Ένας ειδικά καταρτισμένος αγρότης θα μπορεί να οργανώνει και να διεξάγει υπαίθριες δραστηριότητες (μάζεμα πορτοκαλιών, αγροτικές ερασίες κλπ).
7. Οι αγροτουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα χωρίς την υποχρέωση έκδοσης άδειας τουριστικού γραφείου και την απασχόληση ειδικού ξεναγού, να πραγματοποιούν περιηγήσεις στις γύρω περιοχές στο πλαίσιο των υπηρεσιών που θα προσφέρουν στους φιλοξενούμενους τους.
8. Οι αγροτουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μαθήματα στους επισκέπτες σε αντικείμενο συναφές με τις δραστηριότητές τους (πχ παραδοσιακές τεχνικές, χοροί, μαγειρική, συντήρηση τροφίμων, πολιτισμός κλπ).
Επίσης τονίστηκαν στοιχεία από τη Ιταλική νομοθεσία (Κανονισμός Αγροτουρισμού, νόμος Ν.730/5-12-1985) και από την τελευταία ΓΝΩΜΗ της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΓΝΩΜΗ 208/22-12-2008), ευελπιστώντας ότι η συζήτηση για το σχετικό Σχέδιο Νόμου θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Άλλωστε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Δ. Μακεδονίας σε παρέμβαση του στις 6/3/2009, στην Καστοριά, προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων τόνισε: μετά από τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και αντίστοιχα προγράμματα Leader, υφίσταται η ανάγκη Νομοθετικής ρύθμισης και καθορισμού του πλαισίου λειτουργίας των αγροτουριστικών επιχειρήσεων, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και κόστος για τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382