Αρχική > Uncategorized > Φρένο στην κατασκευή των νέων κοιμητηρίων στο Κουρί
None

Φρένο στην κατασκευή των νέων κοιμητηρίων στο Κουρί

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Προσωρινή παύση στις εργασίες κατασκευής των νέων κοιμητηρίων της Πτολεμαΐδας στην περιοχή «Κουρί» επιβάλλει η Λ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων, καθώς με έγγραφό της στο δήμο Πτολεμαΐδας ζήτησε την έγκριση διάθεσης ποσού για τη διενέργεια σωστικής αρχαιολογικής ανασκαφής, καθώς στην εν λόγω περιοχή έχει εντοπιστεί νεολιθικός οικισμός.
Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε στη συνεδρίαση για το σκοπό αυτό τη διάθεση ποσού 100.000 €, καθώς αναγνώρισε σύσσωμο ότι δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης των εργασιών για την κατασκευή των νέων Κοιμητηρίων, αφού είναι γνωστή η πληρότητα των δύο υφιστάμενων κοιμητηρίων της πόλης.
Όπως σημείωσε ωστόσο ο δήμαρχος Γρηγόρης Τσιούμαρης, ο δήμος πριν βγάλει την εργολαβία των κοιμητηρίων στον αέρα πήρε την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας το 2007 για το συγκεκριμένο χώρο, τήρησε δηλαδή όλες τις προβλεπόμενες διατάξεις. Εξέφρασε λοιπόν τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι «έρχεται τώρα αναπάντεχα το σταμάτημα των εργασιών» στα κοιμητήρια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για το χώρο των κτιρίων που πρόκειται να ανεγερθούν στα κοιμητήρια, για να γίνουν ανασκαφικές εργασίες, την ώρα που πληθώρα αρχαιολογικών και παλαιοντολογικών ευρημάτων αλευροποιούνται καθημερινά στο χώρο των ορυχείων της ΔΕΗ. «Σεβόμαστε και τιμούμε τις αρχαιότητες που συνηγορούν στην περαιτέρω ιστορική τεκμηρίωση της περιοχής, αλλά αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα ταφής. Αναγνωρίζω ότι θα πρέπει να συμβάλλουμε στην εύρεση, διάσωση και διατήρηση των αρχαιοτήτων, αλλά παράλληλα και οι υπηρεσίες θα έπρεπε να διαθέτουν τον κατάλληλο μηχανισμό για να επιλύεται το πρόβλημα και να προχωρούν τα έργα», είπε.
Στην αναγκαιότητα κατασκευής νέων κοιμητηρίων συνηγόρησαν όλες οι πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου, ενώ ο δ.σ. Λευτέρης Λεσγίδης ζήτησε να διαθέσει ο δήμος μηχανήματα και προσωπικό στην αρχαιολογική υπηρεσία για να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα η αρχαιολογική ανασκαφή, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες ολοκλήρωσης των κοιμητηρίων.
Όπως αναφέρει πάντως η προϊσταμένη της Λ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Γεωργία Καραμήτρου- Μεντεσίδη στο έγγραφό της προς το δήμο Πτολεμαΐδας, οι χωματουργικές εργασίες στο πλαίσιο κατασκευής των κοιμητηρίων έγιναν τον Νοέμβριο του 2009 χωρίς να ειδοποιηθεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Στο σχετικό έγγραφο επισημαίνεται μάλιστα ότι στις 27 Μαΐου 2010 «διαπιστώθηκε η καταστροφή νεολιθικής εγκατάστασης, που τεκμηριώνεται από χειροποίητη κεραμική και τμήμα πίθου, σε χώρο εκσκαφής δρόμου πρόσβασης σο κορυφαίο πλάτωμα και εκτός θέσης εγκατάστασης της μικρής εκκλησίας και κτιρίου τελετών».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team