Αρχική > Uncategorized > Υποδοχή των καβαλάρηδων της Ζάβορδας στην Αιανή
None

Υποδοχή των καβαλάρηδων της Ζάβορδας στην Αιανή

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Τους καβαλάρηδες της «Ζάβορδας», που έφεραν τον «Άιο»(Άγιο Νικάνορα) υποδέχτηκαν την Κυριακή (24- 01 -2010) το μεσημέρι στο εκκλησάκι του Αγίου Ραφαήλ (λίγο έξω από την Αιανή), η εκκλησιαστική επιτροπή, κάτοικοι και δημοτική αρχή της Αιανής, τιμώντας και αναβιώνοντας για ακόμη μία χρονιά το έθιμο των καβαλάρηδων.
Ένα από τα πιο παλιά έθιμα της περιοχής «Τσιαρτσιαμπά» που χάνεται στα βάθη των αιώνων και αναβιώνει κάθε χρόνο χάρη στη συμμετοχή των νέων ανθρώπων που με τα άλογά τους και αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες, μεταβαίνουν στο μοναστήρι της «Ζάβορδας» προκειμένου να παραλάβουν μέρος των οστών του Αγίου Νικάνορα. Αφού διανυκτερεύσουν στο μοναστήρι και παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, παραλαμβάνουν από τους μοναχούς την κάρα των οστών και με τ’ άλογά τους παίρνουν το δρόμο της επιστροφής για την Αιανή.
Εκεί όλο το χωριό τους υποδέχεται και με πεζοπορία οδηγούνται στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου μετά τη Δοξολογία, η κάρα των οστών περνάει από όλα τα σπίτια του χωριού για να επιστρέψει την Μεγάλη Πέμπτη στο Μοναστήρι.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team