Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Το κουδούνι χτύπησε …και για τις νοσοκόμες
None

Το κουδούνι χτύπησε …και για τις νοσοκόμες

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Το σχολικό κουδούνι χτύπησε προχτές και για τις περίπου πενήντα σπουδάστριες και σπουδαστές της Επαγγελματικής Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης.
Η σχολή ανήκει στην 3η Υγειονομικη Περιφέρεια και στεγάζεται απέναντι από το νοσοκομείο, στον 1ο όροφο του κτιρίου που στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες. Μετά τον αγιασμό που έγινε προχτές παρουσία του διοικητή του νοσοκομείου νικολάου Κίτσιου και της διευθύντριας της νοσηλευτικής υπηρεσίας Όλγας Τσεπραηλίδου, δόθηκαν τα βιβλία, καταρτίστηκε το πρόγραμμα και άρχισαν κανονικά τα μαθήματα.
Σύμφωνα με την διευθύντρια της σχολής, Βασιλικής Παναγιωτίδου, «η φοίτηση είναι διετής, δηλαδή έχουμε δύο τάξεις, από περίπου 25 σπουδαστές η κάθε μία». Η νοσηλευτική είναι κατά βάση «γυναικείο» επάγγελμα, χωρίς όμως να το μονοπωλούν τα κορίτσια, αφού για παράδειγμα από τη δύναμη των 25 ατόμων της μίας τάξης, τα 17 είναι κορίτσια και τα 8 αγόρια.
Προϋπόθεση για να εγγραφεί κάποιος στη Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ.) του νοσοκομείου Κοζάνης, είναι να έχει τελειώσει την Α΄ λυκείου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της σχολής, οι σπουδαστές διδάσκονται 11 θεωρητικά μαθήματα που καλύπτουν όλες τις ειδικότητες της ιατρικής (παθολογία, μαιευτική, ορθοπεδική κ.λ.π.), ενώ βεβαίως κάνουν και πρακτικά μαθήματα. Το ημερήσιο πρόγραμμα είναι πεντάωρο. Μετά την αποφοίτηση από τη σχολή κάνουν πρακτική σε κάποιο νοσοκομείο. Με δεδομένο ότι οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες είναι από τους νομούς Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας, πρακτική κάνουν στα νοσοκομεία «Μαμάτσειο», «Μποδοσάκειο» της Πτολεμαΐδας, καθώς και στα νοσοκομεία Φλώρινας και Καστοριάς.
Το μείζον θέμα βεβαίως είναι η επαγγελματική αποκατάσταση των απόφοιτων της ΕΠΑ.Σ. Βοηθών Νοσηλευτών. Άλλωστε το εργασιακό θέμα απασχολεί το σύνολο των νέων, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, πρώτα απ’ όλα των πτυχιούχων πανεπιστημίων. Βεβαίως, «οι καλοί μαθητές δεν χάνονται, βρίσκουν δουλειά», δήλωσε η διευθύντρια της σχολής. Πρόσθεσε όχι οι πτυχιούχοι ΔΕ της σχολής του Μαμάτσειου, όπως και απόφοιτοι ομοειδών σχολών, συμμετέχουν σε προκηρύξεις διαγωνισμών νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Ασφαλιστικού ΔΕΗ, ΙΚΑ κ.λ.π.
Αντίστοιχη σχολή στη Δυτική Μακεδονία, έχει το νοσοκομείο Γρεβενών, ενώ σε κοντινές πόλεις σχολές υπάρχουν στα νοσοκομεία Βέροιας και Έδεσσας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team