Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Εκδηλώσεις > Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Taste4Arts στις Γιορτές της Γης
None

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Taste4Arts στις Γιορτές της Γης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Πίσω από τις γεύσεις και τις μυρωδιές κρύβονται πολλές σημασίες. Πίσω από τη χαρά του να κάθεται κανείς στο τραπέζι αλλά και του να μαγειρεύει υπάρχει μια πυκνή πλοκή από σύμβολα και γλώσσες. Κάθε εποχή, τόπος και πολιτισμός έδωσε μεγάλη σημασία στην τροφή, κάνοντας συγκεκριμένες επιλογές, ανακαλύπτοντας τρόπους μαγειρέματος και καθορίζοντας τους συνδυασμούς των τροφών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά την έκανε εργαλείο επικοινωνίας, συνάντησης, σκέψης, συναίνεσης, διαπραγμάτευσης, ενσωμάτωσης. Έτσι η εξέλιξη του διατροφικού πολιτισμού, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων γύρω από το τραπέζι, συναντήσεις και συγκρούσεις, δημιούργησαν μια εικόνα που αντανακλά την κοινωνία μας και την ιστορική της διαδρομή.

Σήμερα η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που πυροδοτήθηκε από την ραγδαία άνοδο της τιμής των τροφίμων, αλλά και το εύρος της διατροφικής ανισότητας από τους αλλεπάλληλους λιμούς στην Aφρικανική ήπειρο μέχρι την εξάπλωση της παχυσαρκίας και του διαβήτη στους πληθυσμούς των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, η αλόγιστη εντατικοποίηση της παραγωγής προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης που ευνοεί αλλεπάλληλες διατροφικές κρίσεις (τρελλές αγελάδες, διοξίνες κ.λπ.), η επέκταση της καλλιέργειας των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, η ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών μεταποίησης και συντήρησης και η υπερκατανάλωση “βιομηχανοποιημένων τροφίμων”, η δημιουργία καινούργιων προτύπων διατροφής που διαφοροποίησαν σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων ορίζουν την έννοια της διατροφικής ανασφάλειας και οριοθετούν το πεδίο αναφοράς αλλά και την αναγκαιότητα της κριτικής αποτίμησης και στάσης ως προς αυτό.
Το πρόγραμμα Taste4Αrts
Τρεις ευρωπαϊκές οικολογικές οργανώσεις, τρία οικολογικά φεστιβάλ, σκεφτήκαμε πως μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες, η σχέση μεταξύ ανθρώπου και της διατροφής του μπορεί να πάρει μια άλλη διάσταση, όπου το παιχνίδι και η αισθητική παίζουν ένα βασικό ρόλο στην ανακάλυψη του άλλου.
Το πρόγραμμα Taste4Arts υλοποιείται, με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσα από το πρόγραμμα Πολιτισμός της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού από:
• Την γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Les Amis du Vent, που διοργανώνει (εδώ και 15 χρόνια) το Festival du Vent, στο Calvi της Κορσικής, στο τέλος Οκτωβρίου.
• Την Legambiente, την μεγαλύτερη ιταλική οικολογική οργάνωση, που διοργανώνει την Festambiente, στην πόλη Grosseto της Τοσκάνης, εδώ και 19 χρόνια κάθε Αύγουστο.
• Την Οικοτοπία που διοργανώνει τις Γιορτές της Γης, στην ορεινή Βλάστη Κοζάνης, εδώ και 8 χρόνια κάθε Ιούλιο.
Οι δράσεις του προγράμματος θα υλοποιηθούν κατά την διάρκεια των αντίστοιχων φεστιβάλ και περιλαμβάνουν εκδόσεις (όπως ένα 20σέλιδο φυλλάδιο για την ελιά και το λάδι) και πληθώρα εκδηλώσεων. Ειδικότερα στο πλαίσιο του φεστιβάλ Γιορτές της Γης (10-13 Ιουλίου 2008) θα γίνουν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
• Artist in Action. Φιλοξενία land art καλλιτεχνών (από Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα) και κατασκευή «επί τόπου» εικαστικών έργων με φυσικά ή/και ανακυκλώσιμα υλικά (πέτρα, ξύλο κλπ). Η δράση θα φιλοξενηθεί στον χώρο του κάμπινγκ των Γιορτών της Γης, στον λόφο του Άη Λια σε ένα φυσικό πλάτωμα κατάφυτο με οξιές και βελανιδιές.
• Συμμετοχική εικαστική έκθεση με θέμα «Διατροφική Ανασφάλεια: η τροφή, η ερμηνεία, ο συμβολισμός, το φαινόμενο» με την συνεργασία του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Όλα τα έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, αλλά και αριθμός έργων που δεν θα επιλεγούν να παρουσιαστούν, θα αποτελέσουν το περιεχόμενο της έκδοσης ενός καταλόγου της έκθεσης, που θα είναι δίγλωσσος, θα εκτυπωθεί σε 3.000 αντίτυπα και θα αποτελεί συνοδευτικό υλικό της έκθεσης.

• Συμμετοχική έκθεση φωτογραφίας με θέμα την τροφή με την συνεργασία του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που έχει και την ευθύνη της επιλογής των έργων και διοργάνωσης της έκθεσης. Θα συμμετέχουν 32 φωτογράφοι με έργα που καλύπτουν πολλούς τομείς της σύγχρονης φωτογραφίας, όπως κοινωνική, ρεπορτάζ, εννοιολογική, μικτές τεχνικές κ.α. Επίσης κατά την διάρκεια των Γιορτών της Γης θα γίνουν διάφορα φωτογραφικά χάπενινγκ από τους φωτογράφους που θα συμμετέχουν.
Εκτός από τις Γιορτές της Γης οι εκθέσεις θα παρουσιαστούν επίσης τον Αύγουστο του 2008, στο ιταλικό φεστιβάλ Festambiente, στην πόλη Grosseto της Τοσκάνης, και τον Νοέμβριο στο Festival du Vent, στο Calvi της Κορσικής, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια διοργάνωσης και άλλων παρουσιάσεων στην Ελλάδα.
• Ημερίδα με θέμα «Διατροφική ανασφάλεια», την Παρασκευή 11 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι. Συζήτηση για τη νέα παγκόσμια επισιτιστική κρίση, την επέκταση της καλλιέργειας των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα και την ποιότητα της διατροφής μας.
• Ειδικές θεματικές παρουσιάσεις με θέμα την βιολογική γεωργία και βιολογική κτηνοτροφία, το Σάββατο 12 Ιουλίου, 11.00-13.00 και 18.00-20.00, που θα οργανωθεί από την ΔΗΩ, τον μεγαλύτερο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.
• Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Τα παιδιά ανακαλύπτουν γεύσεις και μυρωδιές, αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες αλλά και προβληματίζονται με τις άθλιες διατροφικές συνθήκες των συνομιλήκων τους στον Τρίτο Κόσμο.
Επίσης με την συνεργασία της ΔΗΩ διαδραστικές δρστηριότητες για παιδιά (θεματικός διαγωνισμός ζωγραφικής και παράλληλα οικοπαιχνίδια με θέμα τη βιολογική γεωργία) και μεγαλύτερους (θεματικός καλλιτεχνικός διαγωνισμός με σπόρους)
• Παραστάσεις θεάτρου δρόμου
• Θέατρο Σκιών καθώς ο μονίμως πεινασμένος Καραγκιόζης είναι ίσως ο πιο αρμόδιος για να αναφερθεί στην «διατροφική ανασφάλεια». Ο καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Χατζής παρουσιάζει δύο παραστάσεις: “…για ένα κομμάτι ψωμί” την Παρασκευή 11 Ιουλίου και “O Καραγκιόζης φούρναρης” το Σάββατο 12 Ιουλίου. Στις 8 το απόγευμα στο Παρθεναγωγείο.
• Εστιατόριο με βιολογικά τρόφιμα σε προσιτές τιμές.
• Παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών
Οι Γιορτές της Γης (The Earth Festival)
8 χρόνια συμπληρώνουν φέτος οι Γιορτές της Γης που συγκαταλέγονται πλέον ανάμεσα στους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας και φέτος θα διεξαχθούν 10-13 Ιουλίου 2008. Πάντα στην όμορφη Βλάστη, σε υψόμετρο 1240 μέτρων στα οροπέδια του Σινιάτσικου, με διοργανωτές την Κοινότητα Βλάστης και την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ.
Το συναυλιακό πρόγραμμα που φτιάχτηκε με κέφι, γνώση και πολύ μεράκι, περιλαμβάνει γνωστά ονόματα της παγκόσμιας world μουσικής σκηνής από τρεις ηπείρους. Φέτος λοιπόν θα είναι μαζί μας:
Πέμπτη 10 Ιουλίου: οι Χαΐνηδες σε ένα μουσικό ταξίδι στη Μικρασία και τα Βαλκάνια.
Παρασκευή 11 Ιουλίου: ο γαλλοαλγερινός Khalid K. που μόνο με την φωνή του δημιουργεί ένα μαγικό ηχοτοπίο και οι Kultur Shock το εκρηκτικό Balkan punk συγκρότημα από το Seattle (ΗΠΑ) για πρώτη φορά live στη χώρα μας.
Σάββατο 12 Ιουλίου: το Ethno Jazz group Trigon από την Μολδαβία και η Boban i Marko Markovic Orkestar η καλύτερη και γνωστότερη μπάντα χάλκινων πνευστών των Βαλκανίων – αν όχι όλου του κόσμου.
Κυριακή 13 Ιουλίου: οι Hands Percussion Team από τη Mαλαισία με τα ασιατικά τύμπανα να πρωταγωνιστούν και η πολυεθνική μπάντα από την Αυστρία !Deladap που συνδυάζει τις παλιές τσιγγάνικες μουσικές παραδόσεις με τους σύγχρονους ηλεκτρονικούς ήχους.
Kαι ακόμη μια μεγάλη έκπληξη, μια συναυλία στο δάσος, το ξημέρωμα της Κυριακής, με ένα γνωστό όνομα της ελληνικής έντεχνης μουσικής σκηνής, η εναλλακτική σκηνή που θα μας κρατάει μουσική συντροφιά μέχρι τη δύση του ηλίου, απρόοπτες μεσημεριανές συναυλίες στο κάμπινγκ, αλλά και dj set για τους ξενύχτηδες.
Και στις παράλληλες εκδηλώσεις (εκτός από αυτές που θα γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος Taste4Arts):
• «Κρουστά στο δάσος» σεμινάριο από τον Βασίλη Βασιλάτο και κουαρτέτο κρουστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (καθημερινά στις 11.30 το πρωί, στο κάμπινγκ).
• Βιωματικά Παιχνίδια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και birdwatcing από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
• Έκθεση για την ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό της Βλάστης
• Παρουσίαση της δράσης Περιβαλλοντικών Oργανώσεων
• Oρεινή πεζοπορία, ανάβαση στο Σινιάτσικο και στο Μουρίκι
Και όλα αυτά με ένα ιδιαίτερα φθηνό εισιτήριο (10 ευρώ για κάθε μέρα, 15 ευρώ το διήμερο και 25 για όλο το τετραήμερο) και δωρεάν κατασκήνωση σε ένα πανέμορφο δάσος με οξιές και βελανιδιές.
ΙNFO: Η Βλάστη βρίσκεται στο Ν. Κοζάνης, στο όρος Σινιάτσικο που δεσπόζει πάνω από την Πτολεμαΐδα και σε απόσταση 24 χλμ. από αυτήν. Συνολικά απέχει 160 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 530 χλμ. από την Αθήνα. Με την Εγνατία οδό η απόσταση έχει μειωθεί αισθητά και σε λιγότερο από δυο ώρες ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί, ξεκούραστα, από τη Θεσσαλονίκη στη Βλάστη.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]gr
sidiros
x

Check Also

«Τα Γεγονότα» από την Εθνική Λυρική Σκηνή και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Μοίρασε το άρθρο...FacebookTwitteremail Μια μοναδική μουσική/θεατρική παράσταση, μόνο για 2 παραστάσεις (23 και 24 Οκτωβρίου) σε συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής ...