Αρχική > Αρθρογραφία > Τι ισχύει για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ – γράφει ο Ηλίας Σιδέρης

Τι ισχύει για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ – γράφει ο Ηλίας Σιδέρης

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

sideris ilias

Η εφορίες όλης της χώρας, καταλόγιζαν το ποσό του χαρατσιού, σε περίπτωση συγκυριότητας ακινήτου, με κοινό ρολόι, τυχαία σε οποιοδήποτε ΑΦΜ, οποιουδήποτε από τους ιδιοκτήτες. Πολλές φορές δημιουργούνταν μεγάλο πρόβλημα, αφού οι συγκύριοι, είτε δεν είχαν καλές σχέσεις, είτε το λιγότερο είχαν διαφωνίες για τον τρόπο πληρωμής. Άλλος ήθελε δόσεις, άλλος ήθελε εφάπαξ.
Την λύση έδωσε η ΠΟΛ 1035/2014 του υφυπουργού Μαυραγάνη, με την οποία λύνεται το παραπάνω θέμα για την καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ. Έτσι, σε περίπτωση που οι κύριοι ή επικαρπωτές ακινήτου, στο οποίο επιβλήθηκε Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ετών 2011 και 2012 είναι περισσότεροι του ενός και το τέλος δεν εξοφλήθηκε μέσω του λογαριασμού κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά βεβαιώθηκε στο όνομα ενός εξ αυτών, παρέχεται η δυνατότητα με αίτηση, στον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. και, προσκομίζοντας αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν ο Α.Φ.Μ. καθώς και τα ποσοστά ιδιοκτησίας όλων των άλλων κυρίων ή επικαρπωτών του ακινήτου, να αιτηθεί τον επιμερισμό του βεβαιωμένου τέλους ανάλογα με τα ποσοστά τους, έτσι ώστε να μην υπολείπεται ποσό Ε.Ε.T.H.Δ.E. που να μην μπορεί να βεβαιωθεί.
Η παραπάνω διαδικασία ακολουθείται και στις περιπτώσεις που το βεβαιωμένο Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. προέρχεται από παροχή ρεύματος που ηλεκτροδοτεί περισσότερες από μια αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες, προσκομίζοντας τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία θα προκύπτουν ο Α.Φ.Μ. ή τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας, από τα οποία δύναται να προκύψει ο Α.Φ.Μ., όσων ηλεκτροδοτούνται από αυτή την παροχή καθώς και τα ποσοστά ιδιοκτησίας του συνόλου των κυρίων ή επικαρπωτών των οριζόντιων ιδιοκτησιών, σύμφωνα με το σχετικό συμβόλαιο σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση που αρμόδιος Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. για τους υπόλοιπους κυρίους ή επικαρπωτές είναι άλλος από τον αρμόδιο Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. του κυρίου ή επικαρπωτή, στον οποίο βεβαιώθηκε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ο τελευταίος διαβιβάζει τους χρηματικούς καταλόγους που θα προέλθουν από τον επιμερισμό στους αρμόδιους κατά περίπτωση Προϊσταμένους Δ.Ο.Υ.
Η προβληματική έγκειται στο ότι για όσους δεν το πλήρωσαν μέσω της ΔΕΗ, η προθεσμία πληρωμής ήταν μέχρι 31.1.14 και η ΠΟΛ εκδόθηκε την 30.1.14! Κάλλιο αργά, παρά ποτέ!

Ηλίας Σιδέρης
Δικηγόρος
www.siderisilias.gr

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Επανάσταση του 1821: Αλήθειες και ψεύδη- του Αναστάσιου Σεμίζογλου  

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Το κίνημα του εθνομηδενισμού στην πατρίδα μας επιχειρεί να διαστρεβλώσει τα ιστορικά δεδομένα, τα αρχεία και τις πηγές ...