Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Τα 30χρονά του γιόρτασε ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας
None

Τα 30χρονά του γιόρτασε ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα γιορτάστηκαν στις 15 Φλεβάρη στο Σύλλογο Μικρασιατών Πτολεμαΐδας τα 30α γενέθλια του συλλόγου, ο οποίος ιδρύθηκε από μια ομάδα ανήσυχων Μικρασιατών με στόχο τη διατήρηση και μεταλαμπάδευση της παράδοσης των προσφύγων της Μικράς Ασίας στις νεότερες γενιές.
Παρόντες τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου και όλοι όσοι διετέλεσαν πρόεδροι σ’ αυτά τα 30 χρόνια και έβαλαν καθένας το δικό του λιθαράκι για το χτίσιμο ενός από τους μεγαλύτερους συλλόγους της πόλης, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκλιπόντων μελών του συλλόγου.
Μια μεγάλη γιορτή για τα 30α γενέθλια του συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στις ετήσιες εκδηλώσεις «Ιώνεια» που διοργανώνει κάθε Αύγουστο ο σύλλογος, όπου θα τιμηθούν όλα τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου, ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτης Στεργιούλης. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, ο σύλλογος διοργανώνει μια εκδρομή- προσκύνημα στα χώματα της Μικράς Ασίας (παράλια) από τις 30 Απριλίου έως 8 Μαΐου και πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ ενέδωσε στην πρόταση του συλλόγου για χρηματοδότηση του 2ου συμποσίου με θέμα τη Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό το ποσό των 10.000€. Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί 9 και 10 Απριλίου.
Η γενέθλια εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του πρώτου- προσωρινού προέδρου και δικηγόρου που έφτιαξε το καταστατικό του συλλόγου, Δημήτρη Αγγελίδη, ο οποίος ανέφερε ότι με το που μαθεύτηκε ότι ιδρύεται σύλλογος Μικρασιατών ο κόσμος ερχόταν σαν μέλισσες για να γραφτεί στο σύλλογο και την μεγάλη χαρά με την οποία υποδέχθηκαν τη δημιουργία του συλλόγου οι Μικρασιάτες πρώτης γενιάς. Θυμήθηκε την αναπάντεχη επιτυχία που σημείωσε η πρώτη του χοροεσπερίδα του συλλόγου και εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι Μικρασιάτες της Πτολεμαΐδας κατάφεραν να φτιάξουν έναν μεγάλο και δραστήριο σύλλογο, με μεγάλη προσφορά και πανελλήνια αναγνώριση.
Στο στήσιμο του συλλόγου και στη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Μικρασιάτες της Πτολεμαΐδας αναφέρθηκε και το ιδρυτικό μέλος και πρώτος αιρετός πρόεδρος του συλλόγου Λευτέρης Καλαϊτζόπουλος, λέγοντας ότι ο σύλλογος ήρθε να λειτουργήσει ως συνδετικός ιστός ανάμεσα στους πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς και να συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των εθίμων των Μικρασιατών.
Τη χαρά του γιατί ο σύλλογος που δημιούργησε με την παρέα του το 1981 εξέφρασε το ιδρυτικό μέλος του συλλόγου και π. δημοτικός σύμβουλος Πτολεμαΐδας Σούλης Δημάκης, τονίζοντας την ανάγκη να συσπειρωθεί η νέα γενιά γύρω από τους συλλόγους, ως άμυνα και αντίσταση στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης που απειλεί να αφανίσει τη γλώσσα και την ταυτότητά μας.
Την περηφάνια της για τη γιγάντωση του συλλόγου αλλά και για το γεγονός ότι κατάφερε να αποκτήσει ένα περίλαμπρο κτίριο για στέγη εξέφρασε η π. πρόεδρος των Μικρασιατών Πόπη Σταγάκη. Δήλωσε μάλιστα ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη για την μεγάλη αγάπη με την οποία περιέβαλαν το σύλλογό τους οι Μικρασιάτες, αλλά και για τα μεγάλα αποθέματα προσφοράς που τους διακρίνουν, λέγοντας πως την περίοδο που κτιζόταν το κτίριο «ζητούσαμε έναν τεχνίτη για εθελοντική εργασία και ερχόταν δέκα».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team