Αρχική > Uncategorized > Τα σύνορα είναι πλεονέκτημα
None

Τα σύνορα είναι πλεονέκτημα

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής του θέσης, προσβλέπει ο νέος δήμος Φλώρινας, ο οποίος αποτελεί πύλη εισόδου στα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς βρίσκεται στα σύνορα με την FYROM και την Αλβανία.
Η ακριτική Φλώρινα αν και είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, συνενούμενη με τους δήμους Φλώρινας, Μελίτης, Περάσματος και Κάτω Κλεινών, μόλις φτάνει τους 33.000 κατοίκους. Πεποίθηση όλων των δημάρχων των παραπάνω δήμων, είναι ότι τα σύνορα μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό ατού του μικρού παραμεθόριου δήμου, καθιερώνοντας την Φλώρινα στο νέο αυτοδιοικητικό χάρτη, ώστε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Προϋπόθεση όμως γι’ αυτό, όπως όλοι εκτιμούν είναι η επίλυση του ονόματος της γειτονικής χώρας και η εξομάλυνση των σχέσεων. Πέραν της δεσπόζουσας θέσης στο βαλκανικό χώρο, πλεονέκτημα για τη Φλώρινα αποτελεί το τρίπτυχο αγροτική – κτηνοτροφική οικονομία, τουρισμός και ενέργεια, στο οποίο μπορεί και πρέπει να στηρίξει την ανάπτυξή της. Στα θετικά καταγράφεται η ομοθυμία των πρώην δήμων Φλώρινας, Μελίτης, Περάσματος και Κάτω Κλεινών να συνενωθούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, φτιάχνοντας τον ενιαίο δήμο Φλώρινας. Μάλιστα, όλοι οι δήμαρχοι, μαζί και η ΤΕΔΚ του νομού, είχαν ταχθεί με τη θέση για δύο δήμους στον μικρό ακριτικό νομό των μόλις 53.000 κατοίκων, δηλαδή των δήμων Φλώρινας και Αμυνταίου. Στον πρώτο δήμο θα εντασσόταν και η Πρέσπα, σύμφωνα άλλωστε και με την απόφαση της ΤΕΔΚ του νομού, όμως τελικά ο «Καλλικράτης» έδωσε τρεις δήμους στο νομό, αφού ο δήμος Πρεσπών παρέμεινε αυτόνομος. «Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 ήταν ομόφωνη η θέση της ΤΕΔΚ για δύο δήμους στο νομό», σημείωσε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Φλώρινας και δήμαρχος Κάτω Κλεινών, Δημήτρης Ηλιάδης. Εκφράζοντας, μάλιστα την προσωπική του θέση, είπε ότι «προσωπικά πιστεύω ότι ολόκληρος ο νομός Φλώρινας έπρεπε να γίνει ένας δήμος για να είναι ισχυρός. Δεν μπορεί ο δήμος μας που μόλις ξεπερνάει τις 30.000 κατοίκους να ανταγωνιστεί γειτονικούς δήμους, όπως της Εορδαίας με σχεδόν 50.000 και της Κοζάνης με 70.000 κατοίκους».
Ο δήμαρχος Φλώρινας Στέφανος Παπαναστασίου, υπογράμμισε ότι «ο ενιαίος δήμος έχει αναφορά στο αστικό κομμάτι της πόλης της Φλώρινας και στον πληθυσμό της υπαίθρου, που προέρχεται από τους τρεις συνενούμενους δήμους. Είμαστε ένας δήμος που με τον ‘Καποδίστρια’ αποκτήσαμε την εμπειρία της συνύπαρξης της πρωτεύουσας και του γεωγραφικού τμήματος της υπαίθρου. Όλα αυτά τα χρόνια αποδείξαμε ότι η σχέση συνεργασίας της έδρας του δήμου με τα δημοτικά διαμερίσματα ήταν άψογη και η εξυπηρέτηση των κατοίκων της υπαίθρου ήταν ικανοποιητική. Σήμερα με τον ‘Καλλικράτη’ υπάρχουν ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς με πρώτο τον δήμο Φλώρινας, όλοι οι δήμοι είναι οργανωμένοι και έχουν ένα καλό επίπεδο οργάνωσης των υπηρεσιών».
Ο νέος δήμος Φλώρινας, κατά τον δήμαρχο Περάσματος Αιμίλιο Ασπρίδη, «είναι μία ενότητα συμπαγής, καθώς ανήκει στην ευρύτερη λεκάνη της Φλώρινας και ο πιο απομακρυσμένος οικισμός απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την έδρα του δήμου και την πρωτεύουσα του νομού». Θεωρεί επίσης ότι «ο νέος δήμος διαθέτει την οργάνωση, την υποδομή και τις υπηρεσίες για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που θέτει η νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας». Εκτιμά ακόμη ότι «η αναδιάρθωση των υπηρεσιών και η μεταφορά των περισσότερων αρμοδιοτήτων από τις νομαρχίες που καταργούνται στους δήμους, θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη». Βεβαίως, τόσο ο δήμαρχος Περάσματος όσο και ο δήμαρχος Μελίτης Κωνσταντίνος Τσακμάκης, παρατήρησαν ότι «ο πρώτος χρόνος της προσαρμογής από την μετάβαση των αρμοδιοτήτων μπορεί να είναι δύσκολος, όμως στην πορεία ο νέος δήμος θα είναι σε καλύτερη θέση να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες». Και οι δύο συμφωνούν ότι «για να γίνει ομαλά η μετάβαση και η προσαρμογή χρειάζονται άνθρωποι με εμπειρία στο τιμόνι της δημοτικής αρχής του νέου δήμου».
Ο νέος δήμος Φλώρινας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κάτω Κλεινών, Δ. Ηλιάδη, «δεν θα υπολείπεται από άλλους μεγαλύτερους δήμους. Δεν θα είναι έξω από κανένα πρόγραμμα, είτε εθνικό είτε ευρωπαϊκό και θα μπορεί να απορροφήσει τα περισσότερα κονδύλια. Με την οργάνωση των υπηρεσιών του δίδεται η δυνατότητα να μπορεί να εκπονήσει και να εκτελέσει μελέτες έργων και να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες. Κακά τα ψέματα, ένας μικρός δήμος δεν έχει αυτές τις δυνατότητες. Στο χέρι το δικό μας και κυρίως αυτών που θα αναλάβουν τα ηνία του νέου δήμου, είναι να αξιοποιήσουμε την δυναμική που δίνει ο ‘Καλλικράτης’».
Την άποψη ότι «ο Καλλικράτης θα βοηθήσει στην οργάνωση των δήμων να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες», έχει και ο δήμαρχος Μελίτης Κ. Τσακμάκης. Εκτιμά ότι «θα είναι καλύτερα τα πράγματα και για τον δήμο Μελίτης και συνολικά για τον ενιαίο δήμο Φλώρινας, αφού θα δοθεί η δυνατότητα για μεγαλύτερα έργα. Οι μικροί δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη νέα εποχή. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν ούτε υπηρεσία καθαριότητας. Πιστεύω ότι η συνένωση οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών, είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά, ώστε ο νέος δήμος να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης».
Ο δήμαρχος Περάσματος Αιμίλιος Ασπρίδης, τόνισε πως «πρέπει να μετατρέψουμε τα σύνορα από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Για να γίνει αυτό, επιτέλους απαιτείται να βρεθεί λύση στο όνομα της γειτονικής FYROM και να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, με γνώμονα την αμοιβαία συνεργασία και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Για την Φλώρινα υπάρχει μία ενδοχώρα των 250.000 κατοίκων, στην περιοχή του Μοναστηρίου, του Πρίλεπ και της Οχρίδας. Παλιότερα που δεν υπήρχαν τα προβλήματα, η Φλώρινα έσφιζε από ζωή, καθώς όλοι αυτοί ερχόταν στην αγορά της Φλώρινας και ψώνιζαν. Πρέπει επιτέλους να απλουστευθούν οι διαδικασίες εισόδου στη χώρα μας, να αναβαθμιστούν τα σύνορα και να ξανασυνδεθούν Φλώρινα και Μοναστήρι σιδηροδρομικώς». Στην ανάγκη οικοδόμησης ενός κλίματος εμπιστοσύνης, της συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών χωρών, αναφέρθηκαν και οι δήμαρχοι Φλώρινας, Μελίτης και Κάτω Κλεινών. Όλοι τους πιστεύουν ότι «η εμπέδωση ενός τέτοιου κλίματος θα φέρει οικονομική ανάπτυξη και θα συμβάλει σε ένα επενδυτικό περιβάλλον σε όφελος όλων των πλευρών».
Πεποίθηση όλων είναι επίσης ότι ο νέος δήμος Φλώρινας, «πρέπει να αξιοποιήσει συστηματικά και όχι περιστασιακά τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης». Πυλώνας ανάπτυξης ήταν και παραμένει ο πρωτογενής τομέας, καθώς πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή της Φλώρινας διαθέτει δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες, ενώ στον κτηνοτροφικό τομέα, κυρίως στην εκτροφή μεγάλων ζώων, συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών – τεσσάρων περιοχών της χώρας. Ο δήμαρχος Μελίτης Κ. Τσακμάκης, επισήμανε ότι «η περιοχή μας πρέπει αν παραμείνει και στα επόμενα χρόνια ενεργειακό κέντρο». Ζήτησε «να υλοποιηθεί η δέσμευση για νέα μονάδα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στη Μελίτη, επέκταση στην ‘πράσινη ενέργεια’ και μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος».
Τέλος, ο δήμος Φλώρινας μαγνητίζει τους επίδοξους δημάρχους. Μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον τους, ο Σ. Παπαναστασίου, ο νομάρχης Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος και ο Δ. Ηλιάδης, που δηλώνει «παρόν» στις εξελίξεις, όλοι τους από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε υποψηφιότητα και βγήκε με διακήρυξη ο Αιμίλιος Ασπρίδης, ενώ ενδιαφέρον εκδήλωσαν η Όλγα Μούσιου – Μυλωνά και ο Μιχάλης Τσώτσκος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team