Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Εκδηλώσεις > Ταξίδι στο χρόνο… Το λεύκωμα «οι Καρτ Ποστάλ» της Πτολεμαΐδας του Γιάννη Τσομπάνου

Ταξίδι στο χρόνο… Το λεύκωμα «οι Καρτ Ποστάλ» της Πτολεμαΐδας του Γιάννη Τσομπάνου

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


DSC07715

Το ιστορικό λεύκωμα με τίτλο: «Οι καρτ ποστάλ» της Πτολεμαΐδας από το 1930 έως το 1964, του Γιάννη Τσομπάνου, παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Εορδαίας, στο πλαίσιο ιδιαίτερης εκδήλωσης, όπου προβλήθηκε και το οπτικό μέρος του έργου.
Η παρουσίαση της συλλογής έγινε από τον ίδιο τον συγγραφέα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτισμικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Εορδαίας (ΙΠΕΚΚΕ), στη διάρκεια ενός Σεμιναρίου με θέμα: «Εορδαία Πολιτισμός και Ιστορία».
Αναφερόμενος στο έργο του ο κ. Τσομπάνος τόνισε ότι: «είναι χωρισμένο σε 3 ενότητες με βάση τους εκδότες των ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ, οι οποίοι ήταν φωτογράφοι της Πτολεμαΐδας όπως ο Ροδάκης, ο Στολίδης, ο Γιαννόπουλος, ο Τσαμαντάνης και άλλοι» διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μία δική του καθαρά πρωτοβουλία που δεν χρηματοδοτήθηκε από κανένα Δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και περιλαμβάνει στοιχεία για τους φωτογράφους της περιοχής και τα έργα τους.
Όσον αφορά την επεξεργασία των ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ, ο συλλέκτης διευκρίνισε ότι χρησιμοποίησε την μέθοδο του αποχρωματισμού καθώς στο Λεύκωμα υπάρχει η πρωτότυπη ασπρόμαυρη φωτογραφία και δίπλα της βρίσκεται σε μεγέθυνση η ίδια με χρώματα εκείνης της εποχής, με βάση μία ιστορική έρευνα για το πώς ήταν τότε τα κτίρια.
Ανοίγοντας το σεμινάριο η πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτισμικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Εορδαίας Όλγα Κούρτογλου ευχαρίστησε τη Δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, για την παραχώρηση της αίθουσας, έδωσε την ταυτότητα του Ινστιτούτου και αναφέρθηκε στους λόγους ίδρυσής του, που είναι η διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου, ενώ παρουσιάζοντας στη συνέχεια τον κ. Τσομπάνο εξήρε την πρωτοβουλία του.
«Ανοίγουμε τις πόρτες μας και υποδεχόμαστε με χαρά κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία και εν προκειμένου το Λεύκωμα του Γιάννη Τσομπάνο, μία Συλλογή αναμνήσεων για τους παλαιότερους και Ιστορίας για τους νεώτερους» επεσήμανε η πρόεδρος του Ν.Π. του Δήμου Εορδαίας Θεοπίστη Κρυσταλλίδου, προσθέτοντας ότι ήδη στις προθήκες του Μουσείου Πτολεμαΐδας φιλοξενείται το Λεύκωμα, ενώ έχει προγραμματιστεί μία περεταίρω συνεργασία.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο εκδότης του Ομίλου ‘’Πτολεμαίος’’ Αντώνης Πουγαρίδης συγχαίροντας τον συλλέκτη καθώς και η Δημοτική Σύμβουλος Κοζάνης Βασιλική Ρεπανά η οποία ευχήθηκε να πάει καλά η προσπάθεια και το Λεύκωμα να βρεθεί σε όλες τις βιβλιοθήκες των σπιτιών της περιοχής, διότι στο περιεχόμενό του περιλαμβάνεται η Ιστορία του τόπου.

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

DSC07711 DSC07710

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τον θάνατο του Βλατσιώτη ήρωα Ιωάννη Φαρμάκη

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Ο Σύλλογος Βλατσιωτών Πτολεμαΐδας «Ο Προφήτης Ηλίας», προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου ...