Αρχική > Uncategorized > Σώζεται το αρχοντικό Βαμβακά και μετατρέπεται σε πινακοθήκη
None

Σώζεται το αρχοντικό Βαμβακά και μετατρέπεται σε πινακοθήκη

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Ελπίδα για τη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση ενός από τα τελευταία αρχοντικά που απέμειναν στην πόλη της Κοζάνης, αποτελεί η παρουσίαση της μελέτης για το αρχοντικό Βαμβακά.
Η μελέτη παρουσιάστηκε προχτές βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης. Την εκπόνησε το γραφείο μελετών του κ. Δόικου, από την Καστοριά. Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται η αποκατάσταση του σημαντικού αρχοντικού και η μετατροπή του σε πινακοθήκη. Πρόκειται για μια σπουδαία πολιτιστική και οικιστική παρέμβαση, που θα συμβάλει στην ανάπλαση του κέντρου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου της τάξης του 1,2 εκ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση πρόκειται να γίνει από το ΕΣΠΑ, όπου θα ενταχθεί η αποκατάσταση και η μετατροπή του αρχοντικού Βαμβακά. Η ολοκλήρωση του έργου θα δημιουργήσει μία όαση στο κέντρο της Κοζάνης.
Η παρουσίαση της μελέτης με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη διάσωση και αξιοποίηση του αρχοντικού Βαμβακά, χαιρετίστηκε από όλες τις πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου και σχολιάστηκε θετικά όχι μόνο από τον δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα, αλλά και από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης Άννα Νανοπούλου και Νίκο Μάτσο.
Ο δήμαρχος της πόλης, σημείωσε ότι «το αρχοντικό Βαλβακά δωρίστηκε από τις αδερφές Βαμβακά στο δήμο κατά το ένα τρίτο, ενώ στη συνέχεια αποκτήθηκε από τον δήμο όλος ο χώρος και μία οικοπεδική έκταση 2,5 στρεμμάτων, στην καρδιά της Κοζάνης. Σήμερα έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε στο δημοτικό συμβούλιο τη μελέτη που εκπονούμε και είναι στο τελικό της στάδιο. Στο επόμενο διάστημα θα πάρουμε τις εγκρίσεις από την αρχαιολογική υπηρεσία, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την χρηματοδότηση του έργου και να δημιουργήσουμε ένα κόσμημα στο κέντρο της Κοζάνης και ένα χώρο που θα είναι επισκέψιμος». Η Άννα Νανοπούλου δήλωσε ότι «έρχεται επιτέλους μετά από χρόνια και καιρούς η μελέτη για το αρχοντικό Βαμαβακά. Ως παράταξη είχαμε πιέσει για να αποτρέψουμε την καταστροφή του από τη φθορά του χρόνου. Αναδεικνύοντας τότε το θέμα, συμβάλλαμε στη διάσωση και ανάδειξη, γι’ αυτό εκφράζω την ικανοποίησή μου σήμερα που έρχεται η μελέτη στο δημοτικό συμβούλιο. Θεωρώ ότι το ΕΣΠΑ είναι μία πρόκληση για την ένταξη του έργου, γιατί αυτή τη στιγμή ο δήμος από ίδια κεφάλαια δεν μπορεί να κάνει τίποτα».
Ένα άλλο θέμα που εξετάστηκε προχτές στο δημοτικό συμβούλιο είναι το πρόβλημα των κοιμητηρίων της πόλης της Κοζάνης, το οποίο είναι πολύ οξυμμένο. Όλες οι πλευρές τόνισαν την ανάγκη κατασκευής νέων κοιμητηρίων, τα οποία χωροθετούνται σε περιοχή εκτός οικιστικών δραστηριοτήτων, στην πλευρά της Πτελιάς. Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την προετοιμασία της σχετικής μελέτης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή νέου κοιμητηρίου σε νέα έκταση 350 στρεμμάτων. Η ανάγκη – όπως τονίστηκε – είναι επιτακτική, καθώς τα υπάρχοντα κοιμητήρια έκτασης περίπου οκτώ στρεμμάτων, δεν επαρκούν.
Επίσης, έγινε αναφορά και στη διακοπή της σιδηροδρομικής γραμμής, γεγονός που καταγγέλθηκε από όλες τις πλευρές. Μάλιστα, ο δήμαρχος Κοζάνης και οι επικεφαλής των πτερύγων της αντιπολίτευσης, επισήμαναν ότι το κλείσιμο του σταθμού απαξιώνει την περιοχή, γι’ αυτό εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους, ενώ κατέστησαν σαφές ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την επαναλειτουργία του. Όπως επισημάνθηκε πάντως, από τον δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα, οι υπάλληλοι του καταργηθέντος σταθμού της Κοζάνης και του σιδηροδρομικού δικτύου της περιοχής θα μεταταχθούν σε δημοτικές επιχειρήσεις.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team