Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Συνεχίζει την προσπάθεια ανάδειξης του «Έπους του ‘40». . .
None

Συνεχίζει την προσπάθεια ανάδειξης του «Έπους του ‘40». . .

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης γίνεται γνωστό ότι στην βιβλιοθήκη του συλλόγου υπάρχει το βιβλίο του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.) με τίτλο : “ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ 1940-1945” από τις εκδόσεις της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο υπάρχει αναλυτική αναφορά στα ονόματα, στην καταγωγή και στο τόπο θυσίας των Ελλήνων στρατιωτών (αξιωματικών, υπαξιωματικών και απλών στρατιωτών) που έχασαν την ζωή τους στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.
Η μικρή προσπάθεια του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης για το χρέος μνήμης απέναντι στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας συνεχίζεται . Το ιστορικό ταξίδι στις ημέρες εκείνες που συνέθεσαν το ένδοξο “΄Επος του ‘40” και που ξεκίνησε πέρυσι τις 21 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης με έκθεση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού και διήρκεσε έως και την 1η Νοεμβρίου 2010, συνεχίζεται.
Αυτή τη φορά μέσα από τις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου παρέχεται η δυνατότητα σε όσους συμπολίτες μας το επιθυμούν, να βρουν στοιχεία για τα δικά τους πρόσωπα που χάθηκαν στον πόλεμο, προσερχόμενοι στα γραφεία του Συλλόγου μας κάθε Κυριακή από τις 6.00 – 9.00 μ.μ., επί της οδού Μοσχοπόλεως 1 στην Κοζάνη.
Το βιβλίο τούτο αποτελεί ευγενική δωρεά της οικογένειας Ζαχάρη Κωνσταντίνου, την οποία ευχαριστούμε θερμά.
Ακόμη, μέσα από την ιστοσελίδα του Συλλόγου (www.syllogosipirotonkozanis.gr) και στην ενότητα “ο Άγνωστος στρατιώτης του “ 40” ο επισκέπτης μπορεί να βρει πορτραίτα δικών του ανθρώπων, πλαισιωμένα από φωτογραφικό κι άλλο υλικό.
Η ενότητα αυτή φιλοξενεί ήδη έξι ιστορίες ανθρώπων από την Κοζάνη, την Ήπειρο και την Χαλκιδική και φιλοδοξεί με την βοήθεια όλων μας να εμπλουτιστεί περισσότερο .
Παράλληλα ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης καλεί όποιον έχει ακούσει κάποια ιστορία για την συμμετοχή κάποιου δικού του ανθρώπου στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο, από το μέτωπο της Αλβανίας, να την καταγράψει και να την στείλει επώνυμα μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα.
Εάν υπάρχουν φωτογραφίες των ανθρώπων αυτών από το μέτωπο, ή γράμματά τους ή οτιδήποτε άλλο από τον αγώνα τους και μπορεί να τα αναπαράγει, να τα φωτοτυπήσει ή να τα “σκανάρει”, (δεν χρειάζονται τα πρωτότυπα) να τα αποστείλει στην διεύθυνση:
“Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης”, Μοσχοπόλεως 1, 50100- ΚΟΖΑΝΗ” ή να επικοινωνήσει με τον σύλλογο, μέσα από την σχετική φόρμα στην ενότητα “επικοινωνία” της ιστοσελίδας μας (www.syllogosipirotnkozanis.gr) για να αναρτηθούν ως ελάχιστος φόρος τιμής για τον άγνωστο αυτό στρατιώτη.
«Είναι ωφέλιμο για όλους μας να θυμόμαστε ότι η ιστορική μνήμη ενός γεγονότος δεν πρέπει να αρχίζει και να σταματά όσο διαρκεί ο πανηγυρισμός μιας επετείου.
Η ιστορική μνήμη πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλειπτη», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Ηπειρωτών.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team