Αρχική > Uncategorized > ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΚΟΥΠΤΣΙΔΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ Europe 1
None

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΚΟΥΠΤΣΙΔΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ Europe 1

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Μπορούμε να έχουμε μία Αυτοδιοίκηση αυτοδύναμη, ανεξάρτητη με προγραμματικό και αναπτυξιακό ρόλο για θέματα της τοπικής κοινωνίας, με περισσότερες δυνατότητες και προοπτικές στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κράτους.
Απώτερος στόχος της όλης διαδικασίας πρέπει να είναι η ποιότητα. Με αναδιοργάνωση των υφιστάμενων δομών και ανθρωπίνων πόρων, τυποποίηση και υιοθέτηση σύγχρονων μέσων και τεχνικών με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, με σεβασμό πάντοτε στο πλαίσιο «της αειφόρου ανάπτυξης» προς το Περιβάλλον.
Θεωρώ ότι στη σύγχρονη εποχή μας, μετά τις ραγδαίες αλλαγές που επήλθαν παγκοσμίως, το μέλλον δεν μπορεί να βασισθεί στις μέχρι σήμερα παρακαταθήκες του παρελθόντος, που έχουν ξεπερασθεί.
Ο στόχος και οι επιλογές πολιτικής πρέπει να οδηγούν σε ευέλικτες μορφές διοίκησης, βιώσιμες, ποιοτικές, με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και με αποτελέσματα αυξημένης προστιθέμενης αξίας που θα αναβαθμίζουν το ρόλο των ΝΑ.
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Νομάρχης Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης κατά την διάρκεια Συνέντευξης που παραχώρησε στον Τηλεοπτικό Σταθμό Europe 1 και στον Δημοσιογράφο Κοσμά Ερυθρόπουλο στην Πόλη της Θεσσαλονίκης σε ερώτηση για τον ρόλο των Ν.Α.
Ο Νομάρχης κατά την διάρκεια της συνέντευξης, η οποία διήρκησε μία ώρα, και απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου αναφέρθηκε στην προσπάθεια και στις προτεραιότητες που δόθηκαν από την αρχή της θητείας της Νέας Νομαρχιακής Αρχής στη Ν.Α. Γρεβενών.
Από την ημέρα που αναλάβαμε τόνισε την διοίκηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οι άμεσες προτεραιότητες μας ήταν, η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών για την αναβάθμιση του ρόλου τους και των παρεχομένων Υπηρεσιών προς τους πολίτες με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία εξυπηρέτησης, η καθημερινότητα του πολίτη μας ενδιαφέρει άμεσα .
Η δημιουργία, στα πλαίσια της ισοδύναμης και ισόρροπης ανάπτυξης του Νομού, γραφείου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην δεύτερη μεγάλη πόλη του Νομού, την Δεσκάτη.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια των Γραφείων. Κάναμε πράξη αυτά που υποσχεθήκαμε.
Αξιολογώντας τις βασικότερες ανάγκες- οι οποίες συμβάλλουν στο νέο πρόσωπο του Νομού – δώσαμε προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των μεγάλων Οδικών Αξόνων και την κατασκευή οδικών παρεμβάσεων για την βελτίωση της προσπελασιμότητας σε όλο το Νομό, στην ανάδειξη του Νομού σε «Πράσινο», με βιολογικές καλλιέργειες ( γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ ), στην προβολή και προώθηση του Τουριστικού Προϊόντος του Νομού.
Αναμφίβολα την πρώτη χρονιά της θητείας μας αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, σκοπέλους που έπρεπε να αποφύγουμε, αλλαγές που έπρεπε να γίνουν.
Δίνοντας τέλος στις χαμένες ευκαιρίες προχωράμε σταθερά δίνοντας λύσεις σε χρόνια αιτήματα των πολιτών.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο Δορυφορικό Σύστημα Εποπτείας.
Ο Νομός Γρεβενών είναι κατά βάση ορεινός, έχοντας ένα μεγάλο κομμάτι της οροσειράς της Πίνδου εντός των διοικητικών του ορίων. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα μοναδικής ομορφιάς δάση αλλά και η ενασχόληση στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία ως δασοπόνου, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στον τρόπο αντιμετώπισης του περιβάλλοντος από την πλευρά μου ως Νομάρχη. Ήδη σχεδιάζονται και υλοποιούνται δράσεις που απαιτούνται για την προστασία του.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας, θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την δημιουργία ενός μηχανισμού πρόληψης και έγκαιρης ειδοποίησης για όλες τις ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ που μπορούν να εμφανισθούν στα όρια του Νομού, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας.
Καταρτίστηκε ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο δράσης το οποίο ήδη εφαρμόζουμε.
Δημιουργήσαμε και θέσαμε σε επιχειρησιακή λειτουργία τον αριθμό ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ 15189, ο οποίος λειτουργεί σε 24ωρη βάση στα όρια του Νομού, καθώς και το Δορυφορικό Σύστημα Εποπτείας και Έγκαιρης Προειδοποίησης Εκτάκτων Αναγκών.
Για την επιχειρησιακή λειτουργία του έχουμε δημιουργήσει κέντρο ελέγχου και εποπτείας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον δημοσιογράφο για τον Τουρισμό και τις πρωτοβουλίες της Ν.Α. στον τομέα αυτό, καθώς και στις δύο καινοτόμες προσπάθειες.
Με σεβασμό στο Περιβάλλον, στις φυσικές ομορφιές, στην πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά σχεδιάζουμε την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη του Τόπου μας. Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε εδώ και δύο χρόνια περίπου για την ανάδειξη του Νομού ως τόπου Τουριστικού Προορισμού και τις τέσσερις εποχές του χρόνου έφερε θετικά αποτελέσματα απάντησε ο Νομάρχης και στην συνέχεια αναφέρθηκε στην Βράβευση της Ν.Α. Γρεβενών. Επιβραβεύθηκε τόνισε η προσπάθεια και η δουλειά που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με στόχο την βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη του Νομού. Να τονίσω ότι αυτό ήταν και απαίτηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και όλων των εμπλεκομένων φορέων με τον τουρισμό.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών είναι ο Τουριστικός Προορισμός που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα στο πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ( EDEN)—« Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας».
Βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Τουριστικό Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Bordeaux της Γαλλίας στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2008.
Ο Νομάρχης τόνισε ότι εκτός από τις ομορφιές του Νομού σημαντικό ρόλο έπαιξε η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά όπως:
Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις «ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ» τα οποία βασίζουν την θεματολογία τους στην παράδοση, στη νεότερη ιστορία των Γρεβενών, η Τοπική Κουλτούρα, η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού κατά την διάρκεια της οποίας προβάλλονται οι Γαστριμαργικές συνήθειες και τα τοπικά προϊόντα, η Μουσική μας παράδοση, τα Θρησκευτικά μας Μνημεία.
Στην τουριστική ανάπτυξη του Νομού επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα δύο καινοτόμα εγχειρήματα που υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών.
Α) Η δημιουργία ενός σύγχρονου πολυδύναμου Μουσείου Παλαιοντολογίας στον οικισμό του Δ.Δ. Μηλιάς στο Δήμο Ηρακλεωτών. Έχουν ήδη υπογραφεί οι προγραμματικές συμβάσεις του έργου και είμαστε στο στάδιο σύνταξης Μελετών.
Η περιοχή των Γρεβενών αποτελεί ένα ανεκτίμητο, φυσικό « αρχείο πληροφοριών» για το απώτερο παρελθόν, καθώς παρουσιάζει τεράστιο γεωλογικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Οι συστηματικές παλαιοντολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ έφεραν στο φως απολιθώματα ζώων και προβοσκιδοτών τα οποία παρέχουν εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για το γεωλογικό παρελθόν της περιοχής. Στόχος μας είναι η διαφύλαξη, ανάδειξη και αξιοποίηση της παλαιοντολογικής συλλογής, αλλά και της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας μέσω προσέλκυσης επισκεπτών για αυτό προχωράμε αναπτυξιακό έργο θα πάρει σάρκα και οστά.
Β) Η κατασκευή Διεθνούς Αστεροσκοπείου της Πίνδου στο Όρος Όρλιακα το οποίο θα γίνει σε συνεργασία με τον Γρεβενιώτη Αστροφυσικό καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγου κ.Οικονόμου και θα είναι σε δορυφορική σύνδεση με την NASA και άλλα αστεροσκοπεία. Θα γίνει στο Ζιάκα τόπο καταγωγής του κ. Οικονόμου, σε μία περιοχή, όπως τόνισε, τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα των αστροφυσικών του Α.Π.Θ., δεν υπάρχουν πολλές στον κόσμο και είναι η καλύτερη που υπάρχει στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και την Νότια Ευρώπη. Έχει την ελάχιστη φωτορρύπανση, είναι σε υψόμετρο 1450 μέτρων και η πρόσβαση είναι άριστη.
Θα τοποθετηθούν τρία Τηλεσκόπια. Το πρώτο θα εξυπηρετεί ερευνητικούς σκοπούς, το δεύτερο εκπαιδευτικούς και το τρίτο θα δίνει την δυνατότητα να γίνονται κάποιες μετρήσεις.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην Βιολογική Καλλιέργεια τονίζοντας:
Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ενίσχυση της προσπάθειας παραγωγής βιολογικών και πιστοποιημένων προϊόντων. Γνωρίζουμε ότι ο Πρωτογενής τομέας αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για το μέλλον του Νομού μας.
Ενισχύουμε τους Βιοκαλλιεργητές του Νομού με στόχο όλο και περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι να στραφούν στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων (είμαστε ο 1ος Νομός στην Ελλάδα).
Έχουν ήδη αναγνωριστεί ως Π.Ο.Π (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) :-η Φέτα -το Κασέρι- η Κεφαλογραβιέρα- το Ανεβατό- ο Μπάτζος και το Μανούρι.
Πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και η Τουριστική Ανάπτυξη των Γρεβενών στην οποία δίνουμε μεγάλη βαρύτητα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη νέα πορεία των Γρεβενών.
Εκτενή αναφορά έκανε και στο Πρόγραμμα « ΠΙΝΔΟΣ».
Σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης των ορεινών περιοχών που δεν μπορούσαν να εντάξουν έργα υποδομών μέσα από άλλα προγράμματα αποτελεί το Πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ», στο οποίο ήδη έχουμε εντάξει έργα συνολικού προϋπολογισμού 15.125.714,00€. Με την καινοτόμα μορφή του θα συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την Τουριστική Ανάπτυξη του Νομού μας.
Ο Νομός Γρεβενών βρίσκεται μπροστά σε νέες προοπτικές και προκλήσεις. Με την ολοκλήρωση των δύο μεγάλων Οδικών Αξόνων της Εγνατία Οδού και της Ε65 βγαίνουν από την απομόνωση και μπαίνουν πλέον σε νέα αναπτυξιακή τροχιά. Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τα νέα δίκτυα, να στηρίξουμε την Εμπορική και Βιομηχανική δραστηριότητα με κίνητρα, προγράμματα, επιμορφωτικές παρεμβάσεις.
Στρατηγικός μας στόχος είναι η ισόρροπη Ανάπτυξη του νομού.
Είμαστε αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούμε κάθε ευρώ που θα εισρεύσει και ήδη με συντονισμένες ενέργειες χαράζουμε δράσεις που συμβάλλουν στην αξιοποίηση του Δ΄ Κ.Π.Σ. με κύριο στόχο:
Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για οικονομική ανασυγκρότηση,
Την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Τη διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.
Τη συγκράτηση του πληθυσμού και την προσέλκυση νέων ανθρώπων, ώστε ο Νομός μας να αποκτήσει σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team