Αρχική > Uncategorized > Συνάντηση για παραγωγή βιομάζας από υπολείμματα ξύλου
None

Συνάντηση για παραγωγή βιομάζας από υπολείμματα ξύλου

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Στα πλαίσια του έργου για την «Ανάπτυξη Ερευνητικού και Καινοτόμου Περιβάλλοντος στον τομέα της Βιώσιμης Χρήσης Βιομάζας (BIOLCUS)» από το 7ο Πρόγραμμα – Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα στην Ε.Ε. (στο οποίο συμμετέχει και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια (ΖΕΠ Κοζάνης), στις 26 Ιανουαρίου, η πρώτη συνάντηση των Ελλήνων εταίρων Αντικείμενο της συνάντησης των εταίρων που απαρτίζουν την «ομάδα έργου» (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, βιομηχανία επεξεργασίας ξυλείας «Ζιώγας Α.Ε.»), ήταν η από κοινού εξέταση των δυνατοτήτων χρήσης και αξιοποίησης βιομάζας με γενικούς στόχους του έργου:
Τη δυνατότητα παραγωγής βιομάζας από γεωργικά και δασικά υπολείμματα ξύλου και από τα υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας, για την ενεργειακή αξιοποίηση των παραπροϊόντων και την προώθησή τους.
Την προετοιμασία και ίδρυση δικτύωσης ομοειδών επιχειρήσεων (Cluster) που θα προκύψει από τη συνένωση – συνεργασία φορέων της παραγωγικής αλυσίδας όπως: επιστημονικών οργανισμών και επιχειρήσεων, με τους φορείς που συμμετέχουν στο έργο να αποτελούν τη βάση για τη σύσταση του Cluster, ώστε να επεκταθεί σε παραγωγικές επιχειρήσεις και φορείς με ενδιαφέρον στη χρήση και αξιοποίηση βιομάζας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι ύψους 731.654,00 € για τους φορείς που συμμετέχουν από την Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι πέρα από τη χρήση της βιομάζας ως καύσιμο σε συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ (με υποκατάσταση σε ένα μικρό σχετικά ποσοστό του λιγνίτη), εφαρμόζοντας κατάλληλη τεχνολογία, είναι εφικτή η χρήση της και ως αποκλειστικό καύσιμο για τη θέρμανση θερμοκηπίων κλπ. Έτσι, δημιουργούνται σημαντικές υπεραξίες καθώς ο αγροτικός πληθυσμός συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής και αποκομίζει σημαντικά οφέλη.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επιθυμώντας να συμβάλει στην τόνωση της απασχόλησης και στη συγκράτηση του πληθυσμού, προωθεί τη χρήση και αξιοποίηση της βιομάζας είτε πρόκειται για υπολειμματικές μορφές (φυτικά υπολείμματα, ζωϊκά απόβλητα, απορρίμματα), είτε πρόκειται για βιομάζα που παράγεται από ενεργειακές καλλιέργειες.
Το όλο εγχείρημα είναι αποτέλεσμα των συστηματικών ενεργειών των επιστημονικών φορέων της Δυτικής Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ, και του ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ διαμέσου της συμμετοχής τους στον Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας «Συνέργεια», και προέκυψε από την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Πόλου Καινοτομίας που υλοποιήθηκε τη διετία 2006 – 2008.

Πληροφορίες: Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας- Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης- Δ. Κούρας, e-mail: dkouras@mou.gr
Tηλ. +30 24610 53914, Fax +30 24610 53969
ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ: Δρ. Π. Γραμμέλης, Ερευνητής, e-mail: grammelis@certh.gr
Τηλ. +30 24630 55300, +30 24630 54679, Fax +30 24630 55301

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team