Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Συγχωνεύονται τα 2/θέσια δημοτικά σχολεία Αγίου Χριστοφόρου και Καρυοχωρίου
None

Συγχωνεύονται τα 2/θέσια δημοτικά σχολεία Αγίου Χριστοφόρου και Καρυοχωρίου

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Επώδυνη αλλά αναγκαία ήταν η απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία η τοπική κοινωνία του πρώην δήμου Αγίας Παρασκευής για τη συγχώνευση των δύο διθέσιων δημοτικών σχολείων (Καρυοχωρίου και Αγίου Χριστοφόρου) σε ένα 4θέσιο δημοτικό σχολείο, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής το απόγευμα της Τετάρτης στο πρώην δημαρχείο Αγίας Παρασκευής.
Ο προϊστάμενος του 2ου γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ιάκωβος Πολυχρονιάδης ενημέρωσε τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για την πρόταση του διευθυντή Α/θμιας εκπαίδευσης Κοζάνης για αναβάθμιση των δύο 2/θέσιων και ολιγομελών δημοτικών σχολείων (με σύνολο 44 μαθητές) με τη συγχώνευσή τους σε ένα 4/θέσιο δημοτικό σχολείο, το οποίο θα λειτουργεί μάλιστα ως ολοήμερο και με προοπτική να μετατραπεί σε 5/θέσιο ή και 6/θέσιο στην πορεία.
Στα πλεονεκτήματα συγχώνευσης των δύο σχολείων σε 4/θέσιο αναφέρθηκε ο σχολικός σύμβουλος της Α/θμιας Δημήτρης Πλωμαρίτης, λέγοντας ότι εκτός από την κοινωνικοποίηση των παιδιών, το σχολείο θα δικαιούται πλέον θέση διευθυντή και θα αποκτήσει μια σειρά από ειδικότητες που λείπουν σήμερα, όπως καθηγητές Φυσικής Αγωγής και ξένης γλώσσας, ενώ λειτουργώντας ως ολοήμερο το πρόγραμμα του σχολείου θα μπορεί να εμπλουτιστεί με καθηγητές Πληροφορικής, Θεατρικής Αγωγής, Χορού κ.α..
Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου εξήγησε την ανάγκη να παρθεί μία απόφαση- πρόταση από την τοπική κοινωνία για το μέλλον των δύο σχολείων, καθώς πρόκειται για τα δύο πιο «επισφαλή σχολεία» του δήμου Εορδαίας αφού έχουν μικρό αριθμό μαθητών και απειλούνται με κλείσιμο, τονίζοντας ότι είναι προτιμότερο να καταθέσει πρόταση η ίδια η τοπική κοινωνία αντί να αφήσει το υπουργείο Παιδείας να αποφασίσει μόνο του για το μέλλον των σχολείων.
Ο αντιδήμαρχος Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, λέγοντας ότι αντί για την αποκέντρωση που έταζαν με τον «Καλλικράτη» στην πραγματικότητα προχωρούν σε συγκεντρωτικές λογικές που απειλούν με ερήμωση την ύπαιθρο, καθώς πολλές οικογένειες θα πάρουν τα παιδιά τους και θα εγκατασταθούν στην πόλη.
Ιδιαίτερα χρήσιμη χαρακτήρισε τη σύσκεψη αυτή ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Εορδαίας, Γιώργος Καραΐσκος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διαμόρφωση πρότασης από την τοπική κοινωνία για συγχώνευση των δύο διθέσιων σχολείων σε ένα.
Την ανακούφισή της για την αναβάθμιση, μέσω της συγχώνευσης των δύο σχολείων, εξέφρασε με δήλωσή της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου του Αγίου Χριστοφόρου, Πετρούλα Παυλίδου: «φωνάζω εδώ και χρόνια να γίνει ένα σχολείο. Δεν με ενδιαφέρει που, ας γίνει και στην Ερμακιά, αρκεί να λειτουργήσει σωστά και να μην είναι τα παιδιά μας στη μειονεκτική θέση που είναι τώρα σε σχέση με άλλα μεγαλύτερα σχολεία».
Σημειώνεται ότι εκφράστηκαν και αρκετές διαφωνίες για τη συγχώνευση των δύο σχολείων, κάποιοι μάλιστα αποχώρησαν επιδεικτικά από τη σύσκεψη, ενώ μεγάλο μέρος της σύσκεψης αναλώθηκε στο εάν η συγχώνευση των δύο σχολείων θα συνοδευτεί και με τον ορισμό έδρας του 4/θέσιου δημοτικού και σε ποιο από τα δύο χωριά θα βρίσκεται η έδρα.
Η πρόταση της τοπικής κοινωνίας θα κατατεθεί για έγκριση στο τοπικό συμβούλιο και στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου η διεύθυνση της πρωτοβάθμιας να τη συμπεριλάβει στη γενικότερη πρότασή της στο Υπουργείο Παιδείας για συγχωνεύσεις στο νομό Κοζάνης. Εάν εγκριθεί από το υπουργείο η πρόταση αυτή από την επόμενη χρονιά θα λειτουργήσει το 4/θέσιο σχολείο.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team