Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Στο επίκεντρο προβλήματα του νομού Φλώρινας
None

Στο επίκεντρο προβλήματα του νομού Φλώρινας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Με στελέχη της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υπουργούς και Υφυπουργούς, συναντήθηκαν οι δύο Βουλευτές του Νομού Φλώρινας, κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και κ. Γεώργιος Λιάνης, ο Νομάρχης Φλώρινας, κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του Νομού. Για πρώτη φορά υπήρξε κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων του Νομού Φλώρινας, με σύμπνοια και ενιαίο λόγο των κομματικών εκπροσώπων του Νομού.
Στη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήριο Χατζηγάκη, συμμετείχαν επίσης, οι δύο Πρόεδροι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου και Φλώρινας, εκπρόσωποι των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Αμυνταίου και Φλώρινας, εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» των φασουλοπαραγωγών του Δήμου Πρεσπών, καθώς και ο Δήμαρχος Πρεσπών. Κατά τη συνάντηση τους, δόθηκε στον κ. Υπουργό υπόμνημα όπως αυτό είχε διαμορφωθεί μετά από την ευρεία σύσκεψη με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, που πραγματοποιήθηκε την 01 Φεβρουαρίου 2009, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φλώρινας, όπου και ζητήθηκε η ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών. Το υπόμνημα όπως παραδόθηκε είναι το παρακάτω:
Για τους αγρότες:
 Επιστροφή του Φ.Π.Α. για το καλαμπόκι, για τα τιμολόγια τα οποία θα εκδοθούν
το 2009, καθώς λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών (μεγάλες βροχοπτώσεις κατά το 2008 οδήγησαν σε αύξηση της υγρασίας), υπάρχουν καλαμπόκια στα αγροκτήματα.
 Επιπρόσθετη αποζημίωση 15€ ανά στρέμμα, για το καλαμπόκι. Οι έντονες
βροχοπτώσεις και η υγρασία που δημιουργείται, συνεπάγονται την αύξηση του κόστους ξήρανσης, ενώ η μεγάλη υγρασία οδηγεί σε υποβιβασμό της ποιότητας του καλαμποκιού.
 Αποζημίωση για την απώλεια παραγωγής του ροδάκινου για τα έτη 2007 και
2008.
 Αποζημίωση για την πατάτα του Νομού Φλώρινας.
 Εξέταση των αποζημιώσεων για τη βρώμη, το κριθάρι και τη σίκαλη, εφόσον
αυτά συμπεριλαμβάνονται στα σιτηρά.
 Στρεμματική αποζημίωση για τη μηδική του Νομού Φλώρινας, εξαιτίας των
άσχημων καιρικών συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν σε απώλεια της παραγωγής.
 Αποζημίωση 70€ ανά στρέμμα για την πιπεριά Φλωρίνης και τη φράουλα, που
καλλιεργούνται στο Νομό Φλώρινας σε πολύ μικρή στρεμματική έκταση, η οποία σε σύνολο δεν ξεπερνάει τα 200 στρέμματα.
 Αποζημίωση για τα καρύδια και τα κάστανα, τα οποία παράγονται επίσης σε
πολύ μικρή έκταση στο Νομό Φλώρινας.
 Αποζημίωση των φασολιών του Νομού, τα οποία υπέστησαν ζημιές, λόγω της
αυξημένης υγρασίας.
Για τους κτηνοτρόφους:
 Η τιμή του κτηνοτροφικού πετρελαίου να είναι σε αντιστοιχία με το αγροτικό
πετρέλαιο.
 Απαλλαγή των κτηνοτρόφων του Νομού, από το ΕΤΑΚ.
 Αποζημίωση 50€ ανά αίγα και ανά πρόβατο και 300€ ανά αγελάδα, για το Νομό
Φλώρινας.
 Επιστροφή Φ.Π.Α. στα γαλακτοκομικά και στα σφάγια από 7% σε 12%».
Παράλληλα, συζητήθηκαν τα έργα στάγδην άρδευσης του Αμυνταίου και των Πρεσπών. Ο κ. Νομάρχης, ενημέρωσε τον κ. Υπουργό ότι τα τεύχη δημοπράτησης για την προκήρυξη των μελετών για τα δύο παραπάνω σημαντικά έργα έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο, καθώς επίσης και τα τεύχη για τους αναδασμούς της Φλώρινας και για τα παράλληλα έργα αυτών.
Όσον αναφορά τις αποκαλυφθείσες εκτάσεις της λίμνης Βεγορίτιδας, ο. κ. Βοσκόπουλος ενημέρωσε τον κ. Χατζηγάκη, ότι πρέπει να λυθεί το παραπάνω πρόβλημα και για το θέμα αυτό, ανέλαβε ο Βουλευτής του Νομού, κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, να παραδώσει στον κ. Υπουργό ολοκληρωμένο φάκελο.
Σχετικά με το Δ.Δ. Φλαμπούρου, όπου οι κάτοικοι του φύτεψαν δέντρα στα αγροτεμάχια τους, συμμετέχοντας σε ανάλογα προγράμματα, και στη συνέχεια το Δασαρχείο έκρινε ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, με συνέπεια να τους ζητηθεί να επιστρέψουν πίσω τις αποζημιώσεις που έλαβαν, ζητήθηκε από τον κ. Υπουργό να βρεθεί λύση.
Ο κ. Υπουργός, δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί σύντομα τη Δυτική Μακεδονία, όπου θα συζητηθεί, ο λεπτομερειακός σχεδιασμός του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλταντζής», ενώ λόγω των πολλών και ιδιαίτερων προβλημάτων των κτηνοτρόφων, ο κ. Υπουργός δήλωσε, ότι θα συναντηθεί με τον κάθε σύλλογο χωριστά, ώστε να συζητηθούν αναλυτικά τα προβλήματα τους. Δεσμεύτηκε δε, για τα περισσότερα από τα παραπάνω αιτήματα να απαντήσει όταν επισκεφθεί, στο τέλος του μήνα, τη Δυτική Μακεδονία.
Στη συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο Νομάρχης, ζήτησε να κατασκευαστεί μουσείο-εργαστήριο στο Δ.Δ. του Αγίου Παντελεήμονα, ώστε τα ευρήματα της περιοχής να παραμένουν στο Νομό μας και να μην μεταφέρονται σε άλλους νομούς. Όσο αναφορά την περιοχή των Πρεσπών, ζητήθηκε για την έκθεση της Βυζαντινής Συλλογής στον Άγιο Γερμανό στις Πρέσπες, να αποσπαστούν υπάλληλοι, ώστε να μπορέσει να επανδρωθεί και να μην παραμένει κλειστή. Επίσης, ζητήθηκε η αγορά του κτιρίου «ΔΙΕΘΝΕΣ», καθώς και η επιχορήγηση του Νομαρχιακού Ωδείου της Φλώρινας, του μοναδικού Νομαρχιακού Ωδείου της χώρας.
Ο κ. Σαμαράς, ανέφερε ότι η κατασκευή ενός εργαστηρίου στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα είναι πιο πιθανή και πιο εύκολη να γίνει σύντομα, σε σχέση με την κατασκευή μουσείου. Για την έκθεση του Δ.Δ. Αγίου Γερμανού του Δήμου Πρεσπών, είπε ότι θα βοηθήσει για τη λειτουργία της, ενώ δεσμεύτηκε να απαντήσει σύντομα για την επιχορήγηση του Ωδείου.
Από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Χρήστο Ζώη, ζητήθηκε η ενίσχυση με προσωπικό του Κ.Ε.Π. της Ν.Α. Φλώρινας, ενώ παράλληλα ζητήθηκε και η λειτουργία Κ.Ε.Π., στο παράρτημα της Ν.Α. στην πόλη του Αμυνταίου.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, στην οποία τέθηκε το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας στο Νομό Φλώρινας, καθώς και η ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ο κ. Νομάρχης ζήτησε από την κ. Υπουργό να επισκεφθεί το Νομό Φλώρινας, για να συζητηθούν μαζί με τους αντίστοιχους φορείς, τα εργασιακά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο Νομός.
Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθανάσιο Νάκο, ο κ. Υπουργός, επιχορήγησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας, με το ποσό των 250.000,00€, μετά από σχετικό αίτημα του κ. Νομάρχη, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.
Η διάβαση του ισόπεδου κόμβου του ΟΣΕ στο Δ.Δ. Βεύης, προχωράει, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι απαραίτητες εργασίες και ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, μετά από τη συνάντηση του με το Νομάρχη Φλώρινας, δήλωσε ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθεί η διάβαση και να δοθεί σύντομα στην κυκλοφορία.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, δεσμεύτηκε ότι η δεύτερη μονάδα της Δ.Ε.Η., στο Δ.Δ. Μελίτης, θα κατασκευαστεί σίγουρα, παρά τα όσα ακούγονται. Όσο αναφορά το ορυχείο του Βαρβούτη, ο κ. Βοσκόπουλος ζήτησε από τον κ. Υπουργό, ανεξάρτητα από το ποια εταιρεία θα αναλάβει τη λειτουργία του, να αποκατασταθούν οι άνεργοι από το ορυχείο, αλλά και να δοθεί η αποζημίωση σε όσους δεν την έχουν λάβει ακόμα. Για τη μονάδα του ΑΗΣ Αμυνταίου Φιλώτα, ζητήθηκε να γίνει εκεί μονάδα αποθείωσης, αλλά και να συνεχίσει να λειτουργεί και όχι να μετατραπεί σε μονάδα ψυχρής εφεδρείας. Η δε μετεγκατάσταση των Αγίων Αναργύρων, ζητήθηκε να προχωρήσει και να υλοποιηθεί.
Ο κ. Υπουργός Ανάπτυξης, δεσμεύτηκε ότι αφού ενημερωθεί πρώτα από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη συνάντηση, για την εξεύρεση οριστικών λύσεων.
Συνάντηση επίσης, πραγματοποιήθηκε και με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Ιωάννη Ιωαννίδη, με τον οποίο συζητήθηκαν διάφορα προβλήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου του, σε σχέση με το Νομό μας.
Στη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, παρόντες ήταν επίσης και ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου κ. Δημήτριος Μπέσας και οι εκπρόσωποι του Τ.Ε.Ι. κ. Νικόλαος Νίκλης και κ. Αναστάσιος Γραμπόβας. Οι δύο εκπρόσωποι του Τ.Ε.Ι., ζήτησαν τη μετονομασία του Τμήματος Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου σε Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, τη συγχώνευση του Τμήματος Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής, καθώς και τη δημιουργία νέου Τμήματος, σχετικό με τον πρωτογενή τομέα. Ο κ. Μπέσας, έθεσε το πρόβλημα στέγασης του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών, για το οποίο ο Υπουργός δεσμεύτηκε, ότι εάν βρεθεί οικόπεδο, θα προβεί άμεσα στην ανέγερση κτιρίου για τη στέγαση του Τμήματος ή για τη στέγαση των Λυκείων. Ζητήθηκε επίσης από τον κ. Υπουργό, η δημιουργία νέου Τμήματος σχετικό με το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, όπως για παράδειγμα η δημιουργία Τμήματος Σεναρίου και Σκηνοθεσίας, πρόταση που ο κ. Υπουργός αντιμετώπισε θετικά. Επίσης, ο κ. Βοσκόπουλος ζήτησε από τον κ. Υπουργό, την άμεση κατασκευή του 4ου Δημοτικού Σχολείου και του 11ου Νηπιαγωγείου της Φλώρινας, του νέου Δημοτικού Σχολείου στο Δ.Δ. Τροπαιούχου, τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στα προγράμματα ΣΔΙΤ, καθώς και την επιχορήγηση για την αποπεράτωση του Πειραματικού Σχολείου, την προσθήκη αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο στο Δ.Δ. Μελίτης και την προσθήκη αιθουσών και κλειστού γυμναστηρίου στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Φλώρινας.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνιο Μπέζα, στον οποίο ο κ. Νομάρχης έθεσε το θέμα των ανταλλάξιμων του Δ.Δ. Αγίου Γερμανού, για το οποίο ο κ. Μπέζας δήλωσε ότι έχει επιληφθεί και ότι σύντομα θα λυθεί.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team