Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > ΡΙΖΙΚΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
None

ΡΙΖΙΚΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Ολοκληρώνεται η πλήρης ανακατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κοζάνης, στα τέλη Αυγούστου.
Το διώροφο παλιό κτίριο επί της οδού Δημοκρατίας στο κέντρο της πόλης ανακατασκευάστηκε από τα θεμέλιά του και μετατράπηκε σε ένα ολοκαίνουργιο κτίριο που πληρεί τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου μουσείου, το οποίο θα παραδοθεί σε περίπου έναν μήνα στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία για χρήση. Για το πότε όμως θα επαναλειτουργήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης στο ανακατασκευασμένο κτίριο δεν γνωρίζουμε, καθώς η προϊσταμένη της Λ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αιανής, Γεωργία Καραμήτρου (στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το μουσείο) αρνήθηκε να μας μιλήσει, καθώς έκρινε ότι «δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος για να γίνει το ρεπορτάζ». Έτσι λοιπόν, ενώ η τεχνική υπηρεσία του δήμου Κοζάνης παρείχε πλήρη ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών, η άρνηση της κ. Καραμήτρου να ενημερώσει για τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη μετακόμιση των αρχαίων αντικειμένων, δεν αφήνει περιθώρια στους πολίτες που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την επαναλειτουργία του μουσείου, τα εκθέματα του οποίου εδώ και σχεδόν δύο χρόνια είναι στοιβαγμένα σε διάφορες αποθήκες της Κοζάνης.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης, σύμφωνα με τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, Γιώργο Μπιλιώνη, «έχει ανακατασκευαστεί πλήρως», καθώς όπως είπε, «έγιναν θεμέλια από την αρχή, κρατήσαμε μόνο τον σκελετό, έγινε αντιστήριξη και αναμορφώσαμε την όψη, αλλάξαμε τη σκεπή, τα δάπεδα, τον περιβάλλοντα χώρο, φτιάξαμε ένα στέγαστρο στην αυλή κ.λ.π.».
Ο προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται σε 480.000 ευρώ, η χρηματοδότηση προέρχεται από το 3ο ΠΕΠ, κατά 75% από κοινοτικούς πόρους και κατά 25% από εθνικούς πόρους. Όπως προαναφέρθηκε, το κτίριο θα παραδοθεί στα τέλη Αυγούστου, όμως στη συνέχεια πρέπει να παραγγελθούν οι προθήκες του μουσείου. Ήδη οι διαδικασίες προμήθειας των προθηκών ξεκίνησαν, για τις οποίες πάντως θα προκηρυχτεί διαγωνισμός, ο οποίος χρονικά μπορεί να γίνει τον Σεπτέμβριο. Αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, ενδεχομένως μέσα στον Σεπτέμβριο να γίνει η προμήθεια των προθηκών, οπότε τον Οκτώβριο μπορεί να γίνει η μετακόμιση των αρχαιολογικών θησαυρών, η οποία όμως δεν είναι μια απλή διαδικασία.
Το ερώτημα στο οποίο δεν έχουμε ενημέρωση …ελέω των στεγανών της κ. Καραμήτρου, είναι αν θα γίνει μετακόμιση και πρόχειρη αποθήκευση στο νέο μουσείο ή αν θα τοποθετηθούν κανονικά τα εκθέματα στις προβλεπόμενες θέσεις των προθηκών. Για να γίνει το δεύτερο – που είναι και το σωστό – θα πρέπει να έχει εκπονηθεί μία μουσειογραφική μελέτη που θα προβλέπει την ακριβή θέση των εκθεμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η μελέτη είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν γνωρίζουμε αν ολοκληρώθηκε και αν εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης θα στεγαστεί σε δύο ορόφους. Στο ισόγειο θα εκτεθούν τα αρχαία αντικείμενα, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα κυκλικής κίνησης για καλύτερη ξενάγηση. Στον πρώτο όροφο θα βρίσκονται τα γραφεία και οι συντηρητές. Το κτίριο διαθέτει επίσης και ανελκυστήρα, αλλά το κυριότερο είναι ότι διαθέτει σύγχρονο κλιματιστικό σύστημα που θα διασφαλίζει σταθερή θερμοκρασία για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, οι οποίοι είναι ευάλωτοι στις απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team