Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > «Ρεκόρ» εισακτέων, «βουτιά» στις βάσεις
None

«Ρεκόρ» εισακτέων, «βουτιά» στις βάσεις

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Η κατάργηση της βάσης του 10 εκτόξευσε στα ύψη τον αριθμό των εισακτέων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ συγχρόνως οι βάσεις σε όλες σχεδόν τις σχολές έκαναν βουτιά.
Στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της ακριτικής περιοχής ο αριθμός των εισακτέων έσπασε ρεκόρ. Φέτος εισήχθησαν 4.780 φοιτητές, όταν πέρυσι είχαν εισαχθεί μόλις 2.000 και πρόπερσι που 3.000. Πολλά τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας έχουν εξασφαλίσει για φέτος πληρότητα κατά 100% σε σχέση με τις θέσεις που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, ενώ μεταξύ αυτών που ξαναγεμίζουν με φοιτητές είναι και ορισμένα που θα έκλειναν λόγω έλλειψης φοιτητών, οπότε εξασφάλισαν την βιωσιμότητά τους. Η μέση πληρότητα μεταξύ όλων των τμημάτων ανέρχεται στο 80%, όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσε το 30-40%. Τα τμήματα με 100% πληρότητα είναι το Μαιευτικής Πτολεμαΐδας, ηλεκτρολογίας, μηχανολογίας και διοίκησης επιχειρήσεων και λογιστικής στην Κοζάνη. Είναι ακόμη τα δύο από τα τρία τμήματα των Γρεβενών που φυτοζωούσαν (επιχειρησιακής πληροφορικής και τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών πληροφορικής στη διεύθυνση και στην οικονομία), αλλά και το φυτικής παραγωγής Φλώρινας, το οποίο είχε λιγότερους από δέκα σπουδαστές και πήγαινε για κλείσιμο. Βεβαίως, με δεδομένα τα στατιστικά στοιχεία προηγούμενων ετών, εκτιμάται ότι το 20% των επιτυχόντων δεν θα εγγραφεί, ενώ ένα περίπου ισάριθμο ποσοστό θα εγγραφεί αλλά δεν θα παρακολουθήσει.
Το ρεκόρ των εισακτέων εξηγείται από τη μεγάλη πτώση των βάσεων.. Οι βάσεις έπεσαν σε όλα τα τμήματα, πλην αυτά της μαιευτικής και δημοσίων σχέσεων που αυξήθηκαν λίγο. Μάλιστα σε ορισμένα τμήματα, όπως στο γεωτεχνολογίας και περιβάλλοντος και βιομηχανικού σχεδιασμού, μειώθηκαν κατά 7.000(!) μόρια, κάνοντας βουτιά στα 900 και 980 μόρια αντιστοίχως.
«Η μείωση των βάσεων και η αλματώδης αύξηση των εισακτέων είναι και καλό και κακκό», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Χαραλαμπίδη. «Καλό γιατί ξαναγεμίζει το ΤΕΙ φοιτητές και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους τα τμήματα που σκεφτόμασαν να τα καταργήσουμε ή να τα συγχωνεύσουμε.
Κακό γιατί η αθρόα είσοδος σηματοδοτεί και μία υποβάθμιση στην ποιότητα των σπουδών». Βεβαίως, ο Γ. Χαραλαμπίδης, διαβεβαίωσε ότι «από την πλευρά μας θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να διατηρήσουμε το επίπεδο σπουδών στην ανώτερη δυνατή στάθμη», ωστόσο πρόσθεσε: Αυτό όμως σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα του υπουργείου. Η αύξηση του αριθμού των φοιτητών σημαίνει και αύξηση των κονδυλίων, αλλά δυστυχώς εδώ συμβαίνουν τα παράδοξα, αφού λόγω και της οικονομικής συγκυρίας οι οικονομικοί πόροι είναι δραστικά μειωμένοι». Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «δεν μας έχουν εγκρίνει τις 30 θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, που είναι αναγκαίες. Όσο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα κονδύλια για τα κτιριακά, εκεί οι κάνουλες έκλεισαν».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team