Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Πρώτοι άξονες προτεραιότητας για το νέο Δήμο Εορδαίας:Ανοικτός Δήμος – Οικονομική Ανάπτυξη – Φιλικός Δήμος
None

Πρώτοι άξονες προτεραιότητας για το νέο Δήμο Εορδαίας:Ανοικτός Δήμος – Οικονομική Ανάπτυξη – Φιλικός Δήμος

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Ο Καλλικράτης συνιστά μια ριζική, δομική αλλαγή του τρόπου που λειτουργεί η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας. Ειδικότερα για την περιοχή μας, η δημιουργία του νέου μεγάλου Δήμου Εορδαίας είναι μια εξέλιξη εξαιρετικά σημαντική, καθώς για πρώτη φορά η Εορδαία συνολικά αποκτά ενιαία υπόσταση και θεσμική οργάνωση. Η συγκρότηση και η λειτουργική αυτοδυναμία του νέου δήμου δίνει την ευκαιρία στην Εορδαία να σχεδιάσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες τοπικής ανάπτυξης που θα βασίζονται στα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας και θα αξιοποιούν τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Πρώτος άξονας προτεραιότητας για να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που παρέχει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης είναι να φτιάξουμε έναν Δήμο ανοικτό στο δημόσιο διάλογο και στους πολίτες. Ο διάλογος πρέπει να γίνεται παντού και για τα πάντα. Με όλους τους πολίτες, με ανοιχτή διαβούλευση για όλα τα ζητήματα, για τα μικρά και για τα μεγάλα. Η γνώμη και η άποψη του καθενός μετράει, καταγράφεται και αξιολογείται. Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια νέα αντίληψη αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης, μια νέα νοοτροπία διοίκησης, όπου τίποτα δεν θα αποφασίζεται χωρίς πρώτα να υπάρξει εξαντλητικός διάλογος με όλους. Οι πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα έκφρασης της γνώμης τους, να τους δίνεται βήμα για να διατυπώνουν σκέψεις και προτάσεις, πολύ δε περισσότερο να υπάρχει δυνατότητα να εισακούεται η κριτική τους. Εάν αυτά δεν γίνονται οι πολίτες απογοητεύονται και αδιαφορούν για τα ζητήματα του τόπου και δεν μετέχουν, δεν πιέζουν και δεν επηρεάζουν τις εξελίξεις, όπως συμβαίνει σήμερα. Ο οργανωμένος διάλογος με τους πολίτες αλλά και με όλους επαγγελματικούς, επιστημονικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση και είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας.
Δεύτερος άξονας προτεραιότητας είναι η έντονη προσπάθεια προώθησης της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ιδιαίτερα στο πλαίσιο της μεγάλης οικονομικής κρίσης που σήμερα βιώνει η χώρα μας. Ο Δήμος Εορδαίας θα πρέπει να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία που θα στηρίζεται στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων συνολικά του Δήμου αλλά και κάθε επιμέρους περιοχής του. Υπάρχουν περιοχές όπου μπορούμε να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη αγροτικών δραστηριοτήτων σε νέα βάση, προωθώντας τα τοπικά προϊόντα με νέες σύγχρονες μεθόδους και αναπτύσσοντας δράσεις καθετοποίησης. Υπάρχουν περιοχές όπου η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να διευρυνθεί. Όπως έχω γράψει σε παλαιότερο άρθρο μου, παρόλο που ηχεί κάπως παράξενα, η Εορδαία και η Πτολεμαΐδα μπορεί να έχουν τουριστική ανάπτυξη.
Η σχέση με τη ΔΕΗ είναι αναγκαίο να επαναπροσδιοριστεί. Η πόλη που ταυτίστηκε με την παραγωγή ενέργειας στη χώρα μας και έχει δώσει πολλά τόσο σε περιβαλλοντικό κόστος όσο και σε επίπεδο υποβάθμισης της υγείας των κατοίκων, θα πρέπει να διεκδικήσει και να επιβάλλει ουσιαστικότερη ανταπόδοση για τη συμβολή της.
Τέλος, στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο όπου οι πόλεις και οι περιφέρειες έχουν τον κύριο λόγο σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, ο Δήμος Εορδαίας θα αναλαμβάνει μόνος του και απευθείας την ευθύνη υλοποίησης προγραμμάτων που στοχεύουν στην ανάπτυξη, στη διαφοροποίηση, στην καταπολέμηση της ανεργίας, στην καινοτομία και στη δημιουργία συνθηκών υγιούς και ασφαλούς διαβίωσης για τους πολίτες.
Τρίτος άξονας προτεραιότητας είναι η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός φιλικού προς τους πολίτες δήμου. Ο Δήμος Εορδαίας θα δημιουργήσει μια νέα σχέση με τους πολίτες, αναβαθμίζοντας το επίπεδο όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμη τεχνολογία, έτσι ώστε ο πολίτης που έρχεται σε επαφή με το δήμο για οποιοδήποτε ζήτημά του να αισθάνεται ότι εξυπηρετείται άμεσα και προπαντός ότι ο δήμος σέβεται τις ανάγκες και τα προβλήματά του.
Ανοιχτός δήμος – οικονομική ανάπτυξη – φιλικός δήμος είναι ένα τρίπτυχο αξόνων προτεραιότητας για το Δήμο Εορδαίας που θέλουμε, για το Δήμο Εορδαίας που μπαίνει σε μια νέα εποχή ενεργοποιώντας και αξιοποιώντας όχι μόνο υλικούς αλλά κυρίως ανθρώπινους πόρους, που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους πολίτες του.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team