Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Πρόγραμμα 42ου Φεστιβάλ Ολύμπου και παρουσίαση λευκώματος στην Κοζάνη

Πρόγραμμα 42ου Φεστιβάλ Ολύμπου και παρουσίαση λευκώματος στην Κοζάνη

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


festival olympou 1

Στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας στην Κοζάνη και σε μια ζεστή ατμόσφαιρα έγινε το Σάββατο 29 Ιουνίου η παρουσίαση του λευκώματος και η παράλληλη παρουσίαση του προγράμματος του 42ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Στην εκδήλωση κυρίαρχη ήταν η θεατρική διάσταση, αφού η παρουσία όλων των συντελεστών της παράστασης «Αγαμέμνων» του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης -που θα δούμε και στο αρχαίο θέατρο του Δίου- ήταν παρούσα: Γιάννης Καραχισαρίδης (διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Θέμης Πάνου, Βασίλης Μπισμπίκης και Θεοδώρα Τζήμου.

Παρών και ο δραστήριος διευθυντής του περιοδικού «Παρέμβαση» Βασίλης Καραγιάννης, η εισήγηση του οποίου έγινε με χιούμορ, κριτική διάθεση και ευστοχία, δίνοντας έτσι έναν ευφρόσυνο τόνο στη βραδιά.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Νίκος Πασχαλούδης άνοιξε την εκδήλωση υπογραμμίζοντας πως το Φεστιβάλ Ολύμπου κλείνει φέτος 42 χρόνια συνεχούς παρουσίας. «Από το 1972  και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να αναδειχθεί ως ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός της Βόρειας Ελλάδος. Η αντοχή του στον χρόνο οφείλεται στο ανεξάντλητο πάθος των ανθρώπων που το ίδρυσαν και το στήριξαν με ιδιαίτερη καλλιτεχνική και οργανωτική αξιοσύνη. Και που κατάφεραν με ελάχιστη κρατική συμμετοχή να προσφέρουν υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικές παραστάσεις και γεγονότα, σε χώρους με ιδιαίτερη ιστορία και γοητεία. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους πολίτες του Νομού Κοζάνης, για τη στήριξη που έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια προς το Φεστιβάλ. Σύμφωνα με στατιστική έρευνα που πραγματοποίησε το ΤΕΙ Κατερίνης, ο Νομός Κοζάνης κατέχει μια από  τις διακριτές  θέσεις σε αριθμό θεατών  του Φεστιβάλ. Να τονίσουμε την συμβολή του καλλιτεχνικού δυναμικού της Κοζάνης και ιδιαίτερα του ΔΗΠΗΘΕ Κοζάνης, στη διαμόρφωση του υψηλού ποιοτικού επιπέδου του Φεστιβάλ».

Ο Βασίλης Καραγιάννης ανάμεσα σε άλλα ωραία, θα πει για το βιβλίο «40 χρόνια Φεστιβάλ Ολύμπου: «Είναι ένα λεύκωμα που αν επιχειρηθεί, διαβάζεται κανονικά με τα κείμενα και τις γλυκείες, ερυθρές, παραπομπές κι υποσημειώσεις τους, κι όχι μόνον περιδιαβάζεται όπως συνήθως γίνεται με τα παρόμοια της κατηγορίας αυτής βιβλιοκατασκευάσματα. Περιέχει λέξεις, λόγους, θέματα, αναλύσεις, μελέτες, εικόνες  που το καθιστούν ελκτικόν στο εκλεκτικόν ομοιοτρόπως αναγνωστικό κοινό, μέχρι και στο ελαφρώς ουδέτερο πλήθος του υπαρκτού αναγνωστισμού.

Έγκριτοι εκ της Κατερίνης διανοητές της γραφής και της έρευνας καταθέτουν το λόγο τους αλλά και οριακοί δημιουργοί του Φεστιβάλ Ολύμπου αυτού του συναρπαστικού θεσμού (κάποτε νόμιζα πως εκεί μαζεύονται ή μπερδεύονται κάτι δωδεκαθεΐστές παλίμπαιδες) αφηγούνται και θυμούνται την περιεχόμενη σαραντάχρονη θεατρική ιστορία διεξέρχονται τα θέματα με επιστημονική επάρκεια και γλαφυρά τεχνική της γραπτής αφηγήσεως».

Ο Αντώνης Κάλφας από τη μεριά του στάθηκε στο γεγονός πως η δημιουργία του Φεστιβάλ Ολύμπου αποτέλεσε τη μείζονα εκδοχή του πολιτιστικού προσώπου της Πιερίας ενώ ταυτόχρονα έδωσε χώρο και στο δυναμικό του τόπου. Κι αυτό γιατί, όπως υποστήριξε, η  πρόσκληση των θεατρικών, μουσικών ή άλλων σχημάτων υπηρετούσε βεβαίως σε γενικές γραμμές το ιδεώδες της ποιοτικής, σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας όπως αυτή παρέχεται σε άλλα φεστιβάλ με τη διαφορά ότι στα καθ’  ημάς ενισχύθηκε η παραγωγή πολιτισμού και από τις ντόπιες δυνάμεις. Το διοικητικό συμβούλιο δεν φρόντιζε απλώς τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων που εκαλούντο, αλλά παρενέβαινε και ως προς το περιεχόμενο, όσο αυτό ήταν εφικτό, παρέχοντας χώρο δράσης και δυνατότητες ισότιμης παρουσίασης και εμφάνισης στην Πιερία μέσω ενός θεσμού που και ευρέως γνωστός ήταν και καταξιωμένος σε ότι αφορά το καλλιτεχνικό του στίγμα.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ Γρηγόρης Παπαχρήστος παρουσίασε το πλούσιο ομολογουμένως και πολύπτυχο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ  Ολύμπου (αρχαίο θέατρο, μουσικές παραστάσεις, παραστάσεις από και για την τιμώμενη χώρα, παιδικό θέατρο, αρχαιολογικές ομιλίες κλπ) εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις καινοτομίες του 42ου Φεστιβάλ, όπως η βραδιά τιμής που ετοιμάζεται για σπουδαίες μορφές του θεάτρου με τον τίτλο «Θεάτρου Έπαινος», ενώ ευχαρίστησε τους εκλεκτούς ηθοποιούς και παλιούς γνώριμους του Φεστιβάλ, καθώς και τον ταλαντούχο Βασίλη Καραγιάννη για τη στήριξη και την παρουσία τους.

festival olympou 8 festival olympou 7 festival olympou 6 festival olympou 5 festival olympou 4 festival olympou 3 festival olympou 2

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team