Αρχική > Uncategorized > Προσαρμογή της ενέργειας στα νέα επιχειρηματικά δεδομένα
None

Προσαρμογή της ενέργειας στα νέα επιχειρηματικά δεδομένα

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Την ανάγκη προώθησης του υγιούς ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υπογράμμισε ο κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Τρίτη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Η εγχώρια αγορά χαρακτηρίζεται από σημαντικές υστερήσεις, οι οποίες, όπως επεσήμανε ο κ. Αθανασόπουλος, είναι:
4 Η σημαντική ασυμμετρία κανόνων μεταξύ της αγοράς ηλεκτρισμού και αυτών των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου.
4 Η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού δεν είναι ακόμα ώριμη. Το θεσμικό πλαίσιο είναι περίπλοκο και αναντίστοιχο με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς, δέχεται διαρκείς παρεμβάσεις και παρατάσεις των προθεσμιών ολοκλήρωσής του.
4 Υπάρχει ελλιπής σύνδεση μεταξύ χονδρεμπορικής και λιανεμπορικής αγοράς, με συνέπεια ο ανταγωνισμός να μεταφέρεται κατά περιόδους άλλοτε στην παραγωγή και άλλοτε στην προμήθεια. Αυτό όμως αυξάνει κατακόρυφα τον επιχειρηματικό κίνδυνο των συμμετεχόντων, αλλά κυρίως της ΔΕΗ.
4 Το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει στη λιανεμπορική αγορά έντονα επιλεκτικές εμπορικές πρακτικές, στα όρια της κερδοσκοπίας, αφού επιδιώκεται η απελευθέρωσή της διατηρώντας συγχρόνως το μονοπωλιακό ρυθμιστικό της πλαίσιο.
Ο κ. Αθανασόπουλος κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι:
«Έχει φτάσει η ώρα να αναλάβουμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στο χώρο της ενέργειας, και ο καθένας χωριστά, το μερίδιο που μας αναλογεί στη συλλογική μας ευθύνη, και να προχωρήσουμε σε εκείνες τις ενέργειες που θα εξασφαλίσουν στον κλάδο τη δυναμική που απαιτείται για την προσαρμογή του στα νέα επιχειρηματικά δεδομένα, και στη χώρα αειφόρο ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία με καθαρό περιβάλλον».
Την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που απορρέουν από την ατελή λειτουργία της χονδρικής και λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Νίκος Χατζηαργυρίου, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, οποίος σχετικά με τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια τόνισε τα ακόλουθα:
«Δεν θα ακούσετε από εμάς ότι η λύση είναι η απελευθέρωση των τιμολογίων. Η λύση είναι τα σωστά ρυθμιζόμενα τιμολόγια, τα οποία υπό τις δεδομένες συνθήκες πρέπει να διασφαλίζουν:
– αφενός ότι οι ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα δημιουργήσουν κοινωνικό πρόβλημα στους καταναλωτές και δεν θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, και
– αφετέρου ότι θα υπάρχει αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και των τελικών τιμών πώλησής της.
Μια απελευθερωμένη αγορά για να λειτουργήσει εξυπηρετώντας το στόχο της και για να αυτορυθμίζεται, πρέπει να είναι απελευθερωμένη τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανεμπορική αγορά».

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Τροποποίηση Προγράμματος Δρομολογίων ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών Πτολεμαϊδας Α.Ε. από Δευτέρα,10 Μαΐου

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Δείτε επίσης στο E-PTOLEMEOS.GR: Κατασκευαστική Εταιρεία επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό σε μορφή μόνιμης απασχόλησης η με σύμβαση εργασίας ...