Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Πληρώνουν ολόκληρο εισιτήριο στα λεωφορεία
None

Πληρώνουν ολόκληρο εισιτήριο στα λεωφορεία

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Καταργήθηκε από την 1η Ιουλίου το δωρεάν ή μειωμένο κατά 50% εισιτήριο για τα άτομα με αναπηρία και άλλες κοινωνικές ομάδες που μετακινούνται με τα υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ.
Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων των συλλόγων ΑΜΕΑ, καθώς βλέπουν ότι η κυβέρνηση θυσιάζει το «κοινωνικό κράτος» στο βωμό της κρίσης, επικαλούμενη την «οικονομική στενωπό». Ο νομαρχιακός σύλλογος ΑΜΕΑ Κοζάνης διοργανώνει αύριο συνέντευξη Τύπου στην Πτολεμαΐδα για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και αναμένεται οι εκπρόσωποί του να είναι άκρως επικριτικοί.
Οι «λογιστές της κυβέρνησης» εξετάζουν ψυχρά τους αριθμούς, αδιαφορώντας παντελώς για την κοινωνική διάσταση της υπόθεσης. Γι’ αυτό άλλωστε τα αρμόδια υπουργεία δεν πλήρωσαν τα ΚΤΕΛ για τις οφειλές του 2009, αλλά κυρίως δεν υπόγραψαν τη σύμβαση για το 2010. Μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών Κοζάνης, Θεόδωρος Μιχαηλίδης, δήλωσε ότι «μείς δεν αρχίσαμε ακόμη να παίρνουμε ολόκληρο εισιτήριο, αλλά ενημερώνουμε τους επιβάτες μας ότι θα πρέπει αν προετοιμάζονται για την καταβολή του αντιτίμου του εισιτηρίου. Τους εξηγούμε ότι δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι γι’ αυτό, αλλά τα αρμόδια υπουργεία που δεν υπογράφουν τη σύμβαση για το 2010. Οι επιβάτες καταλαβαίνουν πολύ καλά ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την εξέλιξη, γι’ αυτό τα βάζουν με το κράτος». Τις τελευταίες ημέρες τα ΑΜΕΑ σπεύδουν μαζικά να ΚΕΠ και στη νομαρχία να ζητήσουν πληροφορίες, αφού εκεί θεωρούν τα δελτία τους. Να σημειωθεί ότι τα ΑΜΕΑ και οι κοινωνικές κατηγορίες που μετακινούνται με μισό εισιτήριο, αλλά καλούνται τώρα να το καταβάλλουν ολόκληρο, αριθμούν στο νομό Κοζάνης περί τις 2.000. Αξίζει να σημειωθεί πάντως η πρωτοφανής αναλγησία που επιδεικνύεται στα αρμόδια υπουργεία. Στέλεχος υπουργείου όταν ρωτήθηκε από εκπροσώπους των ΚΤΕΛ Αστικών γραμμών Κοζάνης, για «το τι πρόκειται να γίνει με την υπογραφή της σύμβασης, αφού εμείς μεταφέρουμε δωρεάν τα ΑΜΕΑ ή κόβουμε μισό εισιτήριο», έδωσε της εξής θρασύτατη απάντηση: «κακώς δεν κόβετε εισιτήριο, έπρεπε από 1/1/2010 να κόβετε κανονικά τα εισιτήρια». Η απάντηση αυτή και μόνο δείχνει ότι τα αρμόδια υπουργεία ούτε νοιάζονται ούτε πρόκειται να υπογράψουν σύμβαση για την μεταφορά των ΑΜΕΑ.
Στο μεταξύ έφτασε και στα ΚΤΕΛ (αστικά και υπεραστικά) της Κοζάνης, η επιστολή της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών, οποία αναφέρει:
Αναφορικά με την υπογραφή των συμφωνητικών του έτους 2010, τα οποία αφορούν στην δωρεάν ή με μειωμένο κατά 50% εισιτήριο των ατόμων με αναπηρία, καθώς και τη μη εξόφληση οφειλομένων ποσών βάσει τιμολογίων 2009, που ήδη έχουν αποσταλεί στο υπουργείο υγείας και Κοινωνικής Αλληλλεγγύης, σας πληροφορούμε ότι οι ομοσπονδίες μας ζήτησαν από τα εμπλεκόμενα υπουργεία την τακτοποίηση του θέματος αυτού μέχρι 30 Ιουνίου 2010, άλλως τα άτομα αυτά, μετά την παρέλευση της εν λόγω προθεσμίας, δηλαδή από 1/7/2010 θα καταβάλουν ολόκληρο το εισιτήριο κατά την διακίνησή τους με λεωφορεία των ΚΤΕΛ ΑΕ και ΚΤΕΛ.
Επειδή, σύμφωνα με τα συμφωνητικά που υπογράφτηκαν μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των ομοσπονδιών των υπεραστικών και αστικών ΚΤΕΛ της χώρας, προβλέπεται ότι οι συμφωνίες αυτές καλύπτουν το έτος 2009 και μπορεί να παραταθούν μετά από νέα συμφωνία των δύο μερών και επειδή η ανωτέρω προθεσμία παρήλθε άπρακτη από πλευράς πολιτείας, παρακαλούμε με τη λήψη του παρόντος εγγράφου να δώσετε τις απαραίτητες οδηγίες στα αρμόδια όργανά σας για την είσπραξη ολόκληρου εισιτηρίου από τα ΑΜΕΑ μέχρι νεωτέρας.
Επειδή είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν παράπονα, θα πρέπει το προσωπικό σας να αντιμετωπίζει με ευγένεια τα εν λόγω άτομα, εξηγώντας τους ότι η είσπραξη ολόκληρου εισιτηρίου οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη μη υπογραφή των νέων συμφωνητικών μεταφοράς με υπαιτιότητα των αρμοδίων υπουργείων και στη μη εξόφληση ποσών για μεταφορές του 2009.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team