Αρχική > ΠΙΚ-ΝΙΚ ΣΤΙΣ ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΩΝ ΠΙΕΡΙΩΝ
None

ΠΙΚ-ΝΙΚ ΣΤΙΣ ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΩΝ ΠΙΕΡΙΩΝ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Πλημμύρισαν από κόσμο προχτές οι πλαγιές των Πιερίων, καθώς χιλιάδες επισκέπτες από το νομό Κοζάνης και από πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, τίμησαν δεόντως το έθιμο της λουκανοφαγίας στο Βελβεντό.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χρονιές, καθώς ο πολύ καλός καιρός και η αργία της Κυριακής, ήταν οι παράγοντες που βοήθησαν να βγει μαζικά ο κόσμος στη φύση. Στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, ο δήμος Βελβεντού και τα ΚΑΠΗ που ήταν και οι διοργανωτές του εθίμου, είχαν βάλει τις δικές τους ψησταριές, ψήνοντας κατά χιλιάδες τα λουκάνικα που προσέφεραν στους επισκέπτες, ενώ συγχρόνως το κρασί των τοπικών οινοποιείων έρρεε άφθονο. Το σημείο στα κιόσκια έξω από τον Άγιο Αθανάσιο, ήταν ουσιαστικά ο τόπος συνάντησης και εκκίνησης, αφού από εκεί και επάνω, γέμισαν από κόσμο οι πλαγιές των Πιερίων. Αμέτρητες ήταν οι ψησταριές που έβαλαν οι παρέες βελβεντινών και ταξιδιωτών που επισκέφτηκαν την περιοχή, ψήνοντας λουκάνικα και άλλα εδέσματα, συνοδευόμενα βεβαίως από καλό βελβεντινό κρασί, ενώ για επιδόρπιο υπήρχαν άφθονες τουλούμπες και άλλα γλυκά Βελβεντού.
Το δικό τους τόνο έδωσαν μουσικά συγκροτήματα και χάλκινα που γύριζαν από παρέα σε παρέα, σκορπώντας τις μελωδίες της παραδοσιακής μουσικής, βεβαίως με το αζημίωτο.
Το υπαίθριο γλέντι στα Πιέρια άρχισε το πρωί, αμέσως μετά τη θεία λειτουργία που τελέστηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου και κράτησε μέχρι το σούρουπο. Οικοδεσπότης ήταν φυσικά ο δήμαρχος Βελβεντού Μανόλης Στεργίου, μαζί με τον αντινομάρχη Κοζάνης και πρώην δήμαρχο Βελβεντού Γιάννη Σόκουτη. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο βουλευτής Κοζάνης Νίκος Τσιαρτσιώνης, οι οποίοι συνομίλησαν και διασκέδασαν μαζί με τους χιλιάδες επισκέπτες. Να σημειωθεί ότι οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις πλαγιές των Πιερίων, φτάνοντας ακόμη και μέχρι το Καταφύγι, ενώ επισκέφτηκαν το πανέμορφο φαράγγι του Σκεπασμένου με τους καταρράκτες και το Λαογραφικό Μουσείο Βελβεντού. Συγχρόνως όσοι επιθυμούσαν προμηθεύτηκαν χωριάτικα λουκάνικα από τα τοπικά κρεοπωλεία, τοπικά κρασιά από τα οινοποιεία της περιοχής και παραδοσιακά γλυκά.
Να σημειωθεί ότι το Βελβεντό μέσω Εγνατίας απέχει λιγότερο από μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη.
Το έθιμο της λουκανοφαγίας αναβιώνει εδώ και δεκαετίες στο Βελβεντό, κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου, ανήμερα του Αγίου Αθανασίου. Σύμφωνα με τους παλιότερους, τα λουκάνικα τα έφτιαχναν στις παραμονές Χριστουγέννων και τα κρεμούσαν στον αέρα να στεγνώσουν. Χρειαζόταν να παραμείνουν μέχρι του Αγίου Αθανασίου, ώστε να κόψουν και να βάλουν στο τραπέζι το πρώτο λουκάνικο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team