Αρχική > Uncategorized > ΠΕΤΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
None

ΠΕΤΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Στη Σιάτιστα, στις 28/01/2010 και στο γραφείο του Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Κοσμίδη, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της ερευνητικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής την κ. Ευαγγελία Τσουκαλά, αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ.. Στην επίσκεψη επίσης συμμετείχαν: τρεις Ολλανδοί Dick Mol, Hans Wildschut, Wilrie van Logchem, επιστημονικοί συνεργάτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Rotterdam, ο Βασίλης Μακρίδης, σπηλαιοερευνητής και οι γεωλόγοι Βαγγέλης Βλάχος, Κατερίνα Τσεκούρα και Άννα Μπατσή.
Η επίσκεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο των εργασιών για την ανάδειξη της Παλαιοντολογικής Συλλογής Σιάτιστας στο Τραμπάτζειο Γυμνάσιο και είχε ως σκοπό της την παράδοση τεσσάρων τρισδιάστατων επιστημονικών αναπαραστάσεων που αφορούν προϊστορικά προβοσκιδωτά τα οποία ζούσαν στην περιοχή πριν από εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια χρόνια.
Πρόκειται για τον μαστόδοντα (Anancus arvernensis), το μαμούθ του Νότου (Mammuthus meridionalis), το μαμούθ της στέπας (Mammuthus trogontherii) και το τριχωτό μαμούθ (Mammuthus primigenius). Στη Συλλογή θα προστεθεί επιστημονική αναπαράσταση του μαστόδοντα Mammut borsoni και του Ελέφαντα με τους ίσιους χαυλιόδοντες (Elephαs antiquus), o οποίος θα αποτελέσει και το κεντρικό σημείο αναφοράς της έκθεσης, εφόσον τα απολιθώματά του κυριαρχούν σε αυτήν .
Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μοναδική επιστημονική συλλογή από την οποία μπορούμε να μάθουμε για την εξέλιξη των προβοσκιδωτών, την προϊστορική κληρονομιά της περιοχής διότι τα απολιθώματα είναι οι αποδείξεις της ζωής του παρελθόντος ενός ζωντανού πλανήτη που αλλάζει συνέχεια και τέλος μπορούμε να μάθουμε πως οι κλιματικές αλλαγές έχουν επιδράσει στην εξαφάνιση των ειδών.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team