Αρχική > Uncategorized > Πανηγυρική τελετή θεμελίωσης της εκκλησίας
None

Πανηγυρική τελετή θεμελίωσης της εκκλησίας

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Μαζικό παρόν έδωσαν οι Κομανιώτες στην τελετή θεμελίωσης της εκκλησίας που κατασκευάζει η ΔΕΗ στο νέο οικισμό Κομάνου στον οποίο πρόκειται να μετεγκατασταθεί το χωριό τους στο Κουρί, θεωρώντας ότι η ανέγερση της εκκλησίας αποτελεί την αρχή του τέλους της μεγάλης περιπέτειας του ξεριζωμού τους και το στήσιμό του από την αρχή σε μια άλλη τοποθεσία.
Η τελετή θεμελίωσης του ναού πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση καθώς έχει κατασκευαστεί ήδη μεγάλο μέρος του έργου, από τον μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο με τη συνεπικουρία πλήθους εκπροσώπων του τοπικού κλήρου, ο οποίος ευχήθηκε το στέριωμα της εκκλησίας. Στο μεταξύ το πρωί της ίδιας μέρας είχε τελέσει την τελευταία αρχιερατική θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στον παλιό Κόμανο.
Ο μητροπολίτης εξέφρασε την χαρά του για τη θεμελίωση ενός νέου ναού αλλά και την πεποίθηση ότι θα αποτελεί το στολίδι του νέου Κομάνου. Εξέφρασε επίσης την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ΔΕΗ τήρησε το λόγο της και υλοποιεί όσα περιλάμβανε το συμβόλαιο που είχε υπογράψει για την κατασκευή ενός ναού αντάξιου και καλύτερου με αυτόν που μέλλει να χαθεί μέσα στο Ορυχείο της ΔΕΗ, καθώς και τις ευχαριστίες του προς όλους όσους κοπίασαν για την υλοποίηση αυτού του έργου και ευχήθηκε να τελέσει σύντομα και τα εγκαίνια λειτουργίας του.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας, Γρηγόρης Τσιούμαρης, για το γεγονός ότι η ιστορία της μετεγκατάστασης του Κομάνου, που ξεκίνησε πριν 17 χρόνια και σκόνταψε στους σκοπέλους της γραφειοκρατίας, κοντεύει στο τέλος της, καθώς έχει δημοπρατηθεί και βρίσκεται σε διαδικασία εκτέλεσης των έργων υποδομής, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η πρώτη φάση έργων θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο. Απαντώντας εξάλλου στις «γκρίνιες» κάποιων κατοίκων για την ανάγκη κοιμητηρίων στο νέο οικισμό είπε ότι, υπάρχει χώρος στο νέο Κόμανο και για κοιμητήρια, αν και θα βρίσκονται πολύ κοντά τα νέα κοιμητήρια που θα κατασκευάσει ο δήμος Πτολεμαΐδας. Ευχήθηκε τέλος η περιπέτεια των κατοίκων του Κομάνου να πάρει γρήγορα τέλος.
Συγκινημένος και χαρούμενος εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του νομάρχη Κοζάνης, ο Κομανιώτης νομαρχιακός σύμβουλος Παύλος Τσότσος, λέγοντας ότι αρχίζουν οι κάτοικοι να βλέπουν «φως στο τούνελ», καθώς έφθασε η ώρα κατασκευής έργων στο νέο Κόμανο. Διαβεβαίωσε δε ότι η Ν.Α. σε συνεργασία με το δήμο θα συμβάλλει ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Την πεποίθηση ότι ο νέος ναός θα είναι καλύτερος και ωραιότερος από αυτόν που εγκαταλείπουν οι Κομανιώτες στον παλιό οικισμό εξέφρασε ο βοηθός Γενικού διευθυντή Ορυχείων της ΔΕΗ, Χρήστος Δαβάκος, ευχόμενος να ξαναζωντανέψει γρήγορα ο Κόμανος.
Τη χαρά του και τη χαρά των συγχωριανών του μετέφερε σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κομάνου Ευθύμιος Παπάς, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες του προς τη ΔΕΗ η οποία επιφορτίστηκε με το κόστος κατασκευής του ναού.
Για ένα σπουδαίο και μεγάλο έργο, το κόστος του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 εκ. €, έκανε λόγο ο αρχιτέκτονας μηχανικός Πολυνείκης Αγγέλης που ανέλαβε την μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή του ναού. Επισήμανε ότι πρόκειται για ναό Αθωνικού τύπου, με σημερινά υλικά, έκτασης 350 τ.μ. –χωρητικότητας πλέον των 300 ατόμων-, ο οποίος διαθέτει και υπόγειο αντίστοιχης έκτασης που προορίζεται για κοινωνικές εκδηλώσεις. Υποσχέθηκε να συμβάλλει στην έγκαιρη ολοκλήρωσή του που προβλέπεται περί τα τέλη Αυγούστου.
Συγκινημένοι δήλωναν και οι κάτοικοι του Κομάνου για την επιλογή της νέας τοποθεσίας, αν και δεν έκρυβαν την πικρία τους για το γεγονός ότι ξεριζώθηκαν από την πατρική τους γη. Σχολίασαν πάντως την μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε για την μετεγκατάσταση και το γεγονός ότι λόγω της καθυστέρησης ξόδεψαν τα χρήματα που πήραν από τις αποζημιώσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ, με συνέπεια να μην ξέρουν πως θα χτίσουν σήμερα τα νέα σπιτικά τους.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team