Αρχική > Uncategorized > Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΕΞΑΛΕΙΦΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ
None

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΕΞΑΛΕΙΦΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Απαραίτητος για την υγεία ο ετήσιος γυναικολογικός προληπτικός έλεγχος. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εξαλείφεται στις πολιτισμένες χώρες ήταν τα μηνύματα που έστειλε από το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Πτολεμαϊδας ο χειρουργός μαιευτήρας Χαράλαμπος Γεωργιάδης. Αναπτύσσοντας το θέμα της εισήγησής του, που ήταν «προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος» ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε τα εξής:
«Όταν αναφερόμαστε στον προληπτικό έλεγχο εννοούμε τις εξετάσεις εκείνες στις οποίες απαιτείται να υποβάλλεται κάθε γυναίκα με σκοπό να προλάβει την εμφάνιση διαφόρων μορφών γυναικολογικών καρκίνων όπως: αιδοίου, κόλπου, τραχήλου, μήτρας, ωοθηκών και μαστού.
Θα ξεκινήσω με δύο παραδοχές που αν και φαίνονται εκ πρώτης όψεως αντικρουόμενες μεταξύ τους, έχουν και οι δύο εξέχουσα σημασία.
α) Οι πολιτισμένες και οικονομικά αναπτυγμένες χώρες έχουν σχεδόν μηδενικά ποσοστά καρκίνου τραχήλου της μήτρας
β) Στην Ευρώπη μία γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο τραχήλου κάθε 18 λεπτά.
Καταδεικνύεται έτσι, πόσο καίριο είναι το ζήτημα της πρόληψης αλλά και το ότι δυστυχώς ακόμη δεν αγκαλιάζει όλο τον γυναικείο πληθυσμό αφήνοντας έξω οικονομικά και πολιτισμικά χαμηλότερα στρώματα. Στοχοποιεί έτσι την κατεύθυνση προς την οποία κοινωνία και πολιτεία πρέπει να στραφούν.
Ξεκινώντας από την απλή γυναικολογική εξέταση όπου μπορεί ο γιατρός να ανιχνεύσει αλλοιώσεις στο αιδοίο, τον κόλπο ή τον τράχηλο μιας γυναίκας (όπως φλεγμονές, οξυτενή κονδυλώματα, λευκές βλάβες, πολύποδες), θα προχωρήσουμε στη λήψη κολποτραχηλικών κυτταρολογικών επιχρισμάτων (το γνωστό test PAP) για να εντοπίσουμε και μη ορατές με γυμνό μάτι αλλοιώσεις.
Το test PAP μπορεί να ανιχνεύσει εκτός από τις απλές φλεγμονές, κάποιες αλλοιώσεις που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση (ASCUS, LGSIL, HGSIL).
Η διερεύνηση αυτών των αλλοιώσεων γίνεται με το ειδικό μηχάνημα της κολποσκόπησης ή και με βιοψία για να εντοπίσουμε ποιες από αυτές έχουν προκαρκινική διάθεση.
Το εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι όλα τα παραπάνω εκτελούνται σε ένα τυπικό γυναικολογικό ιατρείο δίχως να απαιτείται νοσηλεία.
Επιπρόσθετα μπορεί να γίνει ανίχνευση-ταυτοποίηση στελεχών του ιού HPV (Human Papiloma Virus) που στοχοποιείται πλέον για όλες σχεδόν τις μορφές καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Για κάποιους τύπους του ιού αυτού έχει ανακαλυφθεί ειδικό εμβόλιο που διατίθεται και στη χώρα μας.
Η γυναικολογική εξέταση συμπληρώνεται από το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων για να αποκλεισθούν παθήσεις όπως τα ινομυώματα, πολύποδες και υπερπλασίες ενδομητρίου, συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, όγκοι (κυστικοί – συμπαγείς) των ωοθηκών. Υποβοηθητικά λειτουργούν και άλλες εξετάσεις όπως η αξονική και μαγνητική τομογραφία, οι καρκινικοί δείκτες κ.ά.
Η ψηλάφηση και επισκόπηση των μαστών ολοκληρώνει την γενική εξέταση υποβοηθούμενη ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας από υπέρηχο μαστών, μαστογραφία ή μαγνητική τομογραφία μαστών.
Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά ακόμη και πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας τοποθετώντας το test PAP ένα έτος μετά την έναρξη αυτής και ετησίως μετά .
Η μαστογραφία αρχίζει γύρω στα 40 εκτός εάν υπάρχει κληρονομική επιβάρυνση οπότε αρχίζει νωρίτερα.
Είναι ιερή υποχρέωση όλων των φορέων υγείας (από ιατρούς έως την πολιτεία) προς την ΓΥΝΑΙΚΑ που είναι η αρχή και η συνέχεια της ίδιας της ζωής να ενημερώνουμε, προτρέπουμε και διευκολύνουμε την διαδικασία του προληπτικού ελέγχου.
Είναι καθήκον όμως και των ίδιων των γυναικών να προφυλάσσουν το σώμα τους. Τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε το έργο μας».
Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης ο ομιλητής απάντησε στις ερωτήσεις που τέθηκαν από το ακροατήριο, τις οποίες θεώρησε πολύ ενδιαφέρουσες, όπως και το επίπεδο των σπουδαστών.
Προλογίζοντας τον ομιλητή ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης με τον οποίο γνωρίζονται από παιδιά, αναφέρθηκε στον εξαιρετικό χαρακτήρα του και στην άρτια επιστημονική του κατάρτιση.
Επισήμανε ότι επιστήμονες «σαν τον συμπατριώτη μας τον κ. Γεωργιάδη που συνδυάζουν τέλεια τον επιστήμονα με τον άνθρωπο μας κάνουν υπερήφανους ως δήμο και ως τοπική κοινωνία».
Από την πλευρά του εμφανώς συγκινημένος ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την ευκαιρία που του έδωσε να επικοινωνήσει με τους συμπατριώτες μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου και γενικότερα στο ενδιαφέρον και την ενεργό δράση της δημοτικής αρχής για τα πολιτιστικά που προάγει το πολιτιστικό επίπεδο της περιοχής.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team