Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας – Ο ναός του αγίου Αθανασίου στην Ερμακιά

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας – Ο ναός του αγίου Αθανασίου στην Ερμακιά

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

image001

Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης

Ο ορθόδοξος ναός του αγίου Αθανασίου βρίσκεται στα νεκροταφεία της Ερμακιάς και αποτελεί τον αρχαιότερο σωζόμενο ναό του χωριού (η βιβλιογραφία τοποθετεί την ανέγερση του στη δεκαετία του 1880). Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική άνευ τρούλου χτισμένη εξ” ολοκλήρου από πέτρα η οποία αφθονεί στο όρος του Βερμίου πάνω στο οποίο είναι χτισμένη η Ερμακιά. Πάνω από την πλαϊνή κεντρική ξύλινη θύρα του ναού στην οποία οδηγούν τρία σκαλοπάτια ντυμένα με πλακάκι υπάρχει αγιογραφία του αγίου Αθανάσιου η οποία σύμφωνα με την χορηγική επιγραφή δημιουργήθηκε το έτος 1926. Το καμπαναριό είναι κατασκευασμένο έξω από το κυρίως σώμα του ναού και τοποθετημένο περίπου τέσσερα – πέντε μέτρα πίσω από το νάρθηκα. Έχει ύψος περίπου πέντε μέτρων.

image003
Ο ναός αποτέλεσε για χρόνια τον κυρίως χώρο θρησκευτικής λατρείας των κατοίκων της Ερμακιάς (ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι κατά εκατό έτη νεότερος) ενώ στις μέρες μας διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Κινηματογραφική Ομάδα Πτολεμαΐδας: «H Δυτική Μακεδονία έχει τοπική κινηματογραφική παραγωγή και δυναμικό! Θα το αναπτύξουμε; Ιδού!»

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Η ΚΟΠ προχωράει σε προβολή ταινιών μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια στη Δυτική Μακεδονία TOP channel & WEST ...