Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας – Η προτομή του Κωνσταντίνου Θωμαΐδη στη Βλάστη

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας – Η προτομή του Κωνσταντίνου Θωμαΐδη στη Βλάστη

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης

Ο Κωνσταντίνος Θωμαΐδης με καταγωγή από τη Βλάστη γεννήθηκε το 1810. Υπήρξε έμπορος καπνού με κύριο χώρο επαγγελματικής δραστηριότητας την τότε πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Κωνσταντινούπολη. Ο Θωμαΐδης κατόρθωσε να κερδίσει την εύνοια του Σουλτάνου και να γίνει ο αποκλειστικός προμηθευτής καπνού του παλατιού. Όπως είναι λογικό, αυτή του η επαγγελματική επιτυχία του άνοιξε διάπλατα όλους τους εμπορικούς δρόμους της Αυτοκρατορίας και σύντομα κατόρθωσε να δημιουργήσει μια διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία.

image001
Ένα μεγάλο μέρος αυτής της περιουσίας ο Θωμαΐδης το επένδυσε στην Παιδεία και ειδικότερα στην ανέγερση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Το 1860 διέθεσε χρήματα για την ανέγερση του Θωμαΐδειου Διδακτηρίου στη Βλάστη ενώ το 1871 ίδρυσε στην Κωνσταντινούπολη την Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα της οποίας υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρος. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Αδελφότητας ήταν η κατασκευή του Γυμνασίου στο Τσοτύλι (1873).
Η προτομή του Κωνσταντίνου Θωμαΐδη βρίσκεται στον περίβολο του Διδακτηρίου που φέρει το όνομα του, στη Βλάστη Εορδαίας. Είναι κατασκευασμένη εξ’ ολοκλήρου από μάρμαρο. Ο Θωμαΐδης αναπαρίσταται σε μέση ηλικία. Έχει μουστάκι και φοράει φέσι στο κεφάλι ενώ το βλέμμα του είναι αυστηρό. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ
1810 – 1891
ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΑΣ ΚΑΠΝΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ

Βιβλιογραφία
•Ζήκου Γεωρ. Τσίρου, Η Βλάστη, Θεσσαλονίκη, 1964

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Κινηματογραφική Ομάδα Πτολεμαΐδας: «H Δυτική Μακεδονία έχει τοπική κινηματογραφική παραγωγή και δυναμικό! Θα το αναπτύξουμε; Ιδού!»

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Η ΚΟΠ προχωράει σε προβολή ταινιών μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια στη Δυτική Μακεδονία TOP channel & WEST ...