Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας – Η προτομή του Στέργιου Δούμπα στη Βλάστη

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας – Η προτομή του Στέργιου Δούμπα στη Βλάστη

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

image001

Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης

Ο Στέργιος Δούμπας γεννήθηκε στη Βλάστη το 1794. Μετέπειτα, η βλαχόφωνη οικογένεια του για λόγους βιοποριστικούς μετοίκησε στις Σέρρες όπου ο πατέρας του άνοιξε εργαστήρι χρυσοχοΐας. Σε κείνο το εργαστήρι ο μικρός Στέργιος Δούμπας έμαθε τους πρώτους κανόνες του εμπορίου. Σύντομα εισήλθε ως ανεξάρτητος έμπορος στο χώρο των διεθνών αγοραπωλησιών πουλώντας δέρματα και βαμβάκι. Το 1815 σε ηλικία εικοσιενός ετών έφτασε στην Βιέννη της Αυστροουγγαρίας. Εκεί κατόρθωσε να δημιουργήσει μεγάλη περιουσία εμπορευόμενος βαμβάκι και ασχολούμενος με χρηματιστηριακές δραστηριότητες. Δικό του δημιούργημα υπήρξε το τραπεζικό κατάστημα «Οίκος Αδερφών Δούμπα» με έδρα τη Βιέννη.

image003

Ο Δούμπας αξιοποίησε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του παραχωρώντας το σε δωρεές προς την ιδιαίτερη πατρίδα του (τη Βλάστη) καθώς και προς το ελληνικό κράτος. Υπήρξε ευεργέτης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και κύριος χορηγός της «Ελληνικής Αλληλοδιδακτικής Σχολής» στη Βλάστη.
Η προτομή του βρίσκεται τοποθετημένη στον περίβολο του Θωμαΐδειου Διδακτηρίου της Βλάστης. Είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο. Ο Δούμπας απεικονίζεται σε μέση ηλικία. Έχει φαλάκρα και πυκνό μουστάκι, φοράει γυαλιά μυωπίας και ευρωπαϊκή ενδυμασία. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΙΧ. ΔΟΥΜΠΑΣ
1794 – 1870
ΒΑΡΩΝΟΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ

Βιβλιογραφία
• Ζήκου Γεωρ. Τσίρου, Η Βλάστη, Θεσσαλονίκη, 1964

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Πρόγραμμα επίσκεψης του Υφ. Μεταφορών και Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη στην Καστοριά το Σάββατο

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail «Πρόγραμμα επίσκεψης του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη στην Καστοριά το Σάββατο 17 Απριλίου 2021»   ...