Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Νεκρό σε τροχαίο νεαρό λυκάκι
None

Νεκρό σε τροχαίο νεαρό λυκάκι

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Στις ρόδες ενός αυτοκινήτου έπεσε ένας λύκος στο Αμμοχώρι Φλώρινας, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του. Είναι το δεύτερο τροχαίο δυστύχημα με θύμα λύκο στον ίδιο δρόμο.
Το άτυχο θηλυκό λυκάκι, ηλικίας εννέα μηνών και βάρους 13 κιλών, βρέθηκε νεκρό την περασμένη Παρασκευή, στην άκρη του δρόμου, στο νέο κόμβο Αμμοχωρίου, του κάθετου άξονα Κοζάνης – Φλώρινας της Εγνατίας οδού. Όπως διαπίστωσαν οι υπεύθυνοι του Αρκτούρου, που έσπευσαν στο σημείο, το ζώο έφερε τραύμα στο κεφάλι που προήλθε από τη σύγκρουση με το αυτοκίνητο. Δυστυχώς το τραύμα ήταν θανατηφόρο.
Ο βιολόγος του Αρκτούρου Λάζαρος Γεωργιάδης, δήλωσε ότι «είναι ο δεύτερος λύκος που σκοτώνεται σε τροχαίο ατύχημα στο ίδιο τμήμα του οδικού άξονα που δεν διαθέτει καμία περίφραξη παρόλο που πρόκειται για τμήμα της εθνικής οδού. Το πρώτο περιστατικό αφορούσε σε έναν ενήλικο αρσενικό λύκο και συνέβη στις 9 Ιανουαρίου».
Από καταγραφή του πληθυσμού του λύκου, που πραγματοποίησε ο Αρκτούρος στην περιοχή το 2006, εκτιμάται ότι οι δύο νεκροί λύκοι είναι ζώα της ίδιας αγέλης που κινούνται στην περιοχή. Η ίδια καταγραφή αποδεικνύει ότι ο πληθυσμός του λύκου στην περιοχή της Φλώρινας παραμένει σταθερός τα τελευταία δέκα χρόνια και αριθμεί τέσσερις αγέλες.
«Το περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά τα τροχαία ατυχήματα ως νέα σοβαρή απειλή για την επιβίωση σπάνιων ειδών της άγριας πανίδας και οδηγεί εύλογα στο ερώτημα αν τελικά η αύξηση των τροχοφόρων οχημάτων, η συνεχής διάνοιξη δρόμων καθώς και η πλημμελής ή ανύπαρκτη περίφραξη στις οδούς είναι οι αιτίες που οδηγούν την άγρια ζωή και πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές αλλά τελικά και στην εξόντωσή της», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Αρκτούρος. Προσθέτει ότι «η εξόντωση της αγέλης αποτελεί ακόμη το μεγαλύτερο πρόβλημα για το είδος αφού αυτή αποτελεί το κύριο και ζωτικό τμήμα του πληθυσμού του λύκου, αλλά και του οικοσυστήματος μιας ευρύτερης περιοχής».
Να σημειωθεί ότι ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη νομοθεσία, με τη Σύμβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της ΕΕ. Στην Ελλάδα, ο λύκος έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα «τρωτό» είδος.
Σύμφωνα με τον Αρκτούρο, «οι απειλές για την επιβίωση του λύκου στην Ελλάδα είναι κυρίως ανθρωπογενείς. Η συνεχής υποβάθμιση των βιοτόπων, η μείωση διαθεσιμότητας της φυσικής λείας όπως είναι τα οπληφόρα ζώα, η μεταστροφή της κτηνοτροφίας από ελεύθερη (εκτατική) σε σταβλισμένη (εντατική), αλλά και η αρνητική εικόνα του λύκου στη συνείδηση των ανθρώπων αποτελούν συνεχείς απειλές για το είδος.
Ακόμη ο Αρκτούρος επισημαίνει ότι «η άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας», γι’ αυτό ο λύκος που κατόρθωσε να επιβιώσει μέχρι σήμερα, «δεν πρέπει να λείψει από την ελληνική φύση. Άλλωστε, στο Καταφύγιο του Λύκου στην Αγραπιδιά Φλώρινας, ο Ακρκτούρος φιλοξενεί δέκα πρώην αιχμάλωτους λύκους, που είχαν ιδιώτες ως …οικόσιτα. «Αυτοί οι λύκοι, δυστυχώς δεν αναπαράγονται και δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουν στη φύση», δήλωσε ο Λ. Γεωργιάδης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team