Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Να σταματήσει η παράνομη εκτροπή υδάτων του ορυχείου Κλειδίου σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Βεύης
None

Να σταματήσει η παράνομη εκτροπή υδάτων του ορυχείου Κλειδίου σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Βεύης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Μεθοδεύσεις με σκοπό να ξανανοίξει το ορυχείο στο Κλειδί Φλώρινας, καταγγέλλουν δύο σύμβουλοι της τοπικής κοινότητας Βεύης, οι κ.κ. Χρήστος Αλούσης και Λάζαρος Τάνος, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Ζερβό, τον γενικό Δ/ντή Ορυχείων ΔΕΗ κ. Νικολακάκο, τον γενικό Δ/ντή Παραγωγής ΔΕΗ κ. Κοπανάκη και τη Δ/ντρια του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτ. Μακεδονίας κ. Κουρίδου.
Τονίζουν ότι «με τέτοιες μεθοδεύσεις που όχι μόνο δεν προάγουν τη συνεργασία μεταξύ της τοπικής κοινωνίας της Βεύης με την ΔΕΗ Α.Ε., αλλά αντίθετα, την δυναμιτίζουν αφού δημιουργούν μόνο καχυποψίες, εντάσεις και προστριβές» και ζητούν από τη ΔΕΗ να σταματήσει αμέσως την παράνομη εκτροπή της ροής των υδάτων από το ορυχείο Κλειδίου σε εκτάσεις της τοπικής κοινότητας Βεύης, καθώς ήδη έχουν δημιουργηθεί ζημιές σε καλλιέργειες.
Στην επιστολή αναφέρονται ειδικότερα τα ακόλουθα:
Κυρία και Κύριοι,
Πριν μερικές ημέρες αποτρέψαμε μεθόδευση του Προέδρου του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Βεύης και υπαλλήλου (εργοδηγού) σας Δημήτριου Κυριακού, να περάσει από το Συμβούλιό μας απόφαση – πρόταση προς την ΔΕΗ Α.Ε. με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, η Τοπική Κοινότητα Βεύης είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στην κατεύθυνση της επαναδιάνοιξης του ορυχείου σας στο Κλειδί, επιτρέποντας την απόθεση των χωμάτων σε, διακαώς από εσάς επιθυμητή, έκταση της κοινότητάς μας.
Άκουσον άκουσον όμως, μεταξύ των όρων που θα θέταμε, να συμπεριληφθεί και η ανάθεση της εκμετάλλευσης του ορυχείου Κλειδίου σε συγκεκριμένη εταιρεία!!!
Μάλιστα το σχέδιο της απόφασης – πρότασης, αντίγραφο του οποίου βρίσκεται στα χέρια μας, είχε ετοιμαστεί από ανθρώπους της παραπάνω εταιρείας. Με την παρούσα επιστολή μας, σας επισυνάπτουμε και την σχετική, με την παραπάνω αποπειραθείσα «συνεδρίαση», επιστολή διαμαρτυρίας μας προς αυτόν και νομίμως κοινοποιημένη στους αρμόδιους φορείς.
Προηγήθηκε βέβαια μια περιέργως πολυδαίδαλη και ολίγον φαιδρή παρασκηνιακή διαδρομή όπως, στημένες ανακοινώσεις – επιστολές «σωματείων», στημένη «παράσταση διαμαρτυρίας», κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη, που δεν αποτολμήθηκε όμως λόγω της παρουσίας των διαμαρτυρόμενων κατοίκων της Μαυροπηγής, (δεν τόλμησαν να ανασηκώσουν το πανό υπέρ της διάνοιξης ορυχείων στη Φλώρινα).
Μέρος της περίεργης αυτής διαδρομής υπήρξε και η μετάβαση του Προέδρου μας στην Αθήνα περί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, όπου συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας (!!!), έλαβε χώρα συνάντηση με κάποιους εξ υμών στην ΔΕΗ, όπως μας είχε πληροφορήσει στην, αμέσως μετά, κουτοπόνηρα ενορχηστρωμένη, «συνεδρίαση» της συντονιστικής επιτροπής αγώνα Βεύης (Λιγνιτωρυχείου Βεύης). Μόνο που, στην «συνεδρίαση» αυτή, όλα όσα αναφέρονται στο σχέδιο της απόφασης (το συνταχθέν από την συγκεκριμένη εταιρεία), μας τα εμφάνισε ως πρόταση της ΔΕΗ Α.Ε., που προέκυψαν από τις συναντήσεις του στην Αθήνα!!!
Περίεργα και άκρως αλλοπρόσαλλα όλα αυτά! Από τα οποία, όμως, ανακύπτουν αρκετά ερωτήματα, μέσα από θολά νερά. Τι κρύβονται πίσω απ’ αυτές τις σπασμωδικές και αλλοπρόσαλλες κινήσεις; Ποιοι είναι οι υποβολείς που τις υπαγορεύουν και με ποιες σκοπιμότητες;
Πάντως το βέβαιο είναι, ότι κάποιοι επέλεξαν -ή εξαναγκάσθηκαν…- να ακολουθήσουν μια διαδικασία που τους εκθέτει προσωπικά και εγείρει τα παραπάνω ερωτηματικά.
Κυρία και κύριοι της ΔΕΗ Α.Ε.,
Όπως και στην, με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2011, επιστολή μας προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Βεύης τονίσαμε, το δηλώνουμε και σε σας, αλλά και προς πάσα κατεύθυνση, ότι, πρακτικές και λειτουργίες στα πρότυπα «προ Καλλικράτη», δεν πρόκειται να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε σε καμιά περίπτωση και δη αυτόβουλες συναντήσεις και επαφές του προέδρου που έχουν σχέση με την τοπική κοινότητα της Βεύης.
Για ενημέρωσή σας, σας επισημαίνουμε μερικές από τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης):
Άρθρο 8 παρ. 2. Όργανα της τοπικής κοινότητας
Όργανα της τοπικής κοινότητας είναι: ….. Β. Σε τοπικές κοινότητες με πληθυσμό από τριακόσιους έναν (301) έως δύο χιλιάδες κατοίκους:
α) 3μελές συμβούλιο τοπικής κοινότητας, κατ’ αρχήν και μετά
β) ο πρόεδρος του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας.
Άρθρο 89 παρ. 6. Κώλυμα συμμετοχής συμβούλου σε συνεδριάσεις του συμβουλίου
Οι διατάξεις (Άρθρο 83, παρ. 5 του Ν. 3852/2010 σε συνδυασμό με το άρθρο 99 ΚΔΚ.) που αναφέρονται στο κώλυμα συμμετοχής δημοτικού συμβούλου στη συνεδρίαση του συμβουλίου εφαρμόζονται και για τους συμβούλους της τοπικής κοινότητας.
Έτσι, σύμβουλος τοπικής κοινότητας δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάρτιση αποφάσεως του συμβουλίου εφόσον ο ίδιος ή συγγενής του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον.
Σύμβουλος που, ενώ είχε κώλυμα, έλαβε μέρος στη συνεδρίαση διαπράττει σοβαρή παράβαση καθήκοντος και τιμωρείται με την ποινή της αργίας, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, ενώ η σχετική απόφαση είναι εκ του νόμου άκυρη.
Επειδή, ουδέποτε και από κανέναν από εμάς, εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος του συμβουλίου να εκπροσωπήσει την τοπική κοινότητα Βεύης σε οποιαδήποτε συνάντηση και συζήτηση για θέματά της, ούτε και έχουμε υπογράψει καμία αντίστοιχη επιστολή έως τώρα και σε συνδυασμό με τις παραπάνω διατάξεις του Ν. 3852/2010, σας γνωρίζουμε ότι δεν αναγνωρίζουμε οτιδήποτε συζητήθηκε κατά τις επαφές, συναντήσεις μεταξύ σας και συνεπώς, οι οποιεσδήποτε τυχόν «συμφωνίες», δεν αναγνωρίζονται από εμάς.
Σας καλούμε, επίσης, να σταματήσετε αμέσως την παράνομη εκτροπή της ροής των υδάτων από το ορυχείο Κλειδίου σε εκτάσεις της τοπικής κοινότητάς μας, από την οποία ήδη έχουν δημιουργηθεί ζημιές σε καλλιέργειες δημοτών μας.
Τέλος, σας επισημαίνουμε το προφανές, ότι τέτοιες μεθοδεύσεις όχι μόνο δεν προάγουν την συνεργασία μεταξύ της τοπικής κοινωνίας της Βεύης με την ΔΕΗ Α.Ε., αλλά αντίθετα, την δυναμιτίζουν αφού δημιουργούν μόνο καχυποψίες, εντάσεις και προστριβές».

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team