Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ελλάδα > Νέος γύρος κινητοποιήσεων στα ΑΕΙ λόγω διαθεσιμότητας

Νέος γύρος κινητοποιήσεων στα ΑΕΙ λόγω διαθεσιμότητας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


D76442C924154ECCEB2FEE49F1A42536

Αναταραχή επικρατεί και πάλι στους κόλπους των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας εξαιτίας της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων. Το θέμα αποτελεί πεδίο τριβής και για την κυβέρνηση, καθώς ο νέος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδοςεπιδιώκει να περάσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λιγότεροι υπάλληλοι, διαφωνώντας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό δίνοντας πενθήμερη παράταση στο καθεστώς διαθεσιμότητας των 341 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, που λήγει την Κυριακή 15 Ιουνίου, με τροπολογία που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κύρωση της διεθνούς σύμβασης για την προστασία όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση. Η διάταξη, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, θα ισχύει από 24 Μαΐου.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, γίνεται «προκειμένου να διευκολυνθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ να καταθέσουν εμπρόθεσμα αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για τη μετάταξή τους».

Την κατάθεση της τροπολογίας, που αφορά 341 διοικητικούς υπαλλήλους των οποίων η διαθεσιμότητα έληγε την Κυριακή, είχε προαναγγείλει το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά την κόντρα που είχε ανακύψει με τον νέο υπουργό Παιδείας.

Η παράταση, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κρίθηκε απαραίτητη, για να ενημερωθεί και να αξιολογήσει τα δεδομένα ο νέος υπουργός Παιδείας, καθώς και να δοθεί επαρκής χρόνος στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις μετά τη δημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αποφασίσουν τη Δευτέρα για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι διοικητικοί υπάλληλοι πήραν την Πέμπτη απόφαση για επ” αόριστον κλείσιμο, εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης.

«Αποφασίζουμε το οριστικό κλείσιμο του ΕΜΠ μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας μας. Καλούμε τους εργαζόμενους και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια να συνεχίσουν μαζικά τους αγώνες τους και με τον τρόπο που θεωρούν πιο αποτελεσματικό, όπως πολύ καλά έκαναν το προηγούμενο διάστημα» αναφέρεται στο ψήφισμα που εξέδωσε η γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος έπειτα από πολύωρη και επεισοδιακή συνεδρίασή τους.

«Θεωρούμε απαράδεκτες και κατάπτυστες τις απαντήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ό,τι αφορά τα θέματα διαθεσιμότητας – κινητικότητας στους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων» τονίζουν στο ίδιο κείμενο.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του κτιρίου διοίκησης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους και της τριήμερης απεργίας που κήρυξε η πανελλήνια ομοσπονδία τους από την Τετάρτη, ενόψει της λήξης προθεσμίας της διαθεσιμότητας.

 

Οι υπάλληλοι είναι συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο διοίκησης από τις 7 το πρωί, το οποίο θα παραμείνει αποκλεισμένο μέχρι την λήξη της βάρδιας. Η διαθεσιμότητα επηρεάζει αρχικά περίπου 25 άτομα στο ΑΠΘ, τα οποία κινδυνεύουν να απολυθούν, εάν δεν υπάρξει πρόσκληση για την κινητικότητά τους.

 

Πηγή: tovima.gr

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team