Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα είναι ελεύθερη και βαδίζει μπροστά

Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα είναι ελεύθερη και βαδίζει μπροστά

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
emailDSC_3922

Λαμπρός εορτασμός για την 101η επέτειο απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό, υπό βροχή η παρέλαση

Υπό βροχή πραγματοποιήθηκε χτες η παρέλαση για την 101η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης της Κοζάνης από τον τουρκικό ζυγό, η οποία γιορτάστηκε με λαμπρότητα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Στις πολιτικές δηλώσεις που ακολούθησαν, ο υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση, επισήμανε ότι «σε πείσμα όσων το αμφισβητούν η Ελλάδα σήμερα είναι ελεύθερη και βαδίζει μπροστά». Η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευγενία Ουζουνίδου, ευχήθηκε και την «απελευθέρωση του λαού», απαντώντας ουσιαστικά στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ενώ ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας αναφέρθηκε στα δεινά της κρίσης, προσδοκώντας μία ώρα νωρίτερα την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν παρουσία των Αρχών, με επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του μητροπολίτη Κοζάνης και Σερβίων κ. Παύλου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Ξηρολίμνης Γιώργος Χαλβατζής. Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε μέσα στην εκκλησία λόγω της βροχής και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Γ. Λασσάνη. Εκ μέρους της κυβέρνησης κατέθεσε στεφάνι ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος και εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου. Επίσης κατέθεσαν στεφάνια ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών Αρχών, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και άλλων φορέων.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Κοζάνης παρέθεσε δεξίωση στο δημαρχείο και ο εορτασμός έληξε με παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, η οποία ήταν σύντομη, καθώς λόγω της συνεχούς βροχής, παρήλασαν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολείων.
Στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «είναι ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής για όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.
Και σήμερα είμαστε ελεύθεροι όσο και αν κάποιοι δεν το πιστεύουν, όσο αν κάποιοι προσπαθούν να παραποιήσουν την πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι σε μια πορεία προς τα μπρος, η Ελλάδα είναι οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι αντέχουν όλο αυτό το δυσβάσταχτο φορτίο που τους έχει επιβληθεί, αντέχουν και προχωράμε όλοι μαζί μπροστά. Γιατί αν προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά τότε θα δούμε αποτελέσματα για τη χώρα μας, για τον καθένα και την καθεμιά Ελληνίδα ξεχωριστά».
Στον αντίποδα της δήλωσης του υφυπουργού, η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Ουζουνίδου, με μία λακωνική δήλωση αρκέστηκε να ευχηθεί «Χρόνια Πολλά για την απελευθέρωση της πόλης μας, να πούμε και Χρόνια Πολλά για την απελευθέρωση του λαού μας».
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας, δήλωσε: «Γιορτάζουμε τα ελευθέρια της πόλης, την πρώτη χρονιά της δεύτερης εκατονταετίας της ελεύθερης ζωής της νεότερης ιστορίας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Από πέρυσι μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα. Η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη, η ανεργία μένει στα ύψη, τα οικονομικά προβλήματα πολλά και μεγάλα και ο λαός προσπαθεί να ανακάμψει και να δει μια καλύτερη μέρα.
Χρέος όλων των αυτοδιοικητικών, των αιρετών και των πολιτικών είναι να αγωνιστούμε ούτως ώστε αυτή η καλύτερη μέρα, αυτή η πορεία για την ανάπτυξη του τόπου να ρθει μια μέρα νωρίτερα. Το παράδειγμα για τη σύγχρονη ιστορία το έδωσαν οι πρόγονοί μας. Ο τόπος αυτός έδωσε στο παρελθόν έντονα δείγματα εξωστρέφειας στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε και σήμερα. Ότι ο τόπος μας έχει δυνάμεις, έχει πλούτο, έχει ανθρώπους και ας επιδείξει πάλι το πνεύμα εξωστρέφειας και δημιουργικότητας που έδειξαν οι πρόγονοί μας».
Ο περιφερειάρχης Γ. Δακής ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά και πάντα ελεύθεροι» και πρόσθεσε: «οι επέτειοι των μακεδονικών αγώνων και των βαλκανικών πολέμων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Δυτικής Μακεδονίας μετά από 520 χρόνια σκλαβιάς, είναι ένα στοιχείο που έχει να κάνει με το είναι μας, με την ψυχή μας. Και η παρακαταθήκη είναι μεγάλη και είναι και μέρες που πρέπει να αναλογιστούμε και να θυμηθούμε, πού ήταν το γένος μας, οι δικοί μας πρόγονοι, πως πετύχαμε και προχωρήσαμε και είχαμε πολύ σημαντικές κατακτήσεις.
Τη σημερινή περίοδο οι προκλήσεις και τα διακυβεύματα είναι άλλα και μεγάλα. Η δημοκρατική λειτουργία, οι θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματος που κατακτήθηκαν με πολλούς αγώνες, αίμα και θυσίες των Ελλήνων δεν έγιναν για να υπάρχουν αυτές καθ’ εαυτές. Αυτή την εποχή που από διάφορες πλευρές υπάρχουν φωνές δήθεν αμφισβήτησης της δημοκρατικής λειτουργίας και των επιτευγμάτων της δημοκρατίας μας, που στόχο έχουν να αποσαρθρώσουν ότι πετύχαμε ως γένος τις τελευταίες δεκαετίες, πρέπει να μας κάνουν να αναλογιστούμε ότι η δημοκρατία υπάρχει για να υπηρετεί την ελευθερία, την κοινωνική αλληλεγγύη το κράτος πρόνοιας…».
Στις εκδηλώσεις για τα ελευθέρια της Κοζάνης παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Πάρις Κουκουλόπουλος του ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος Γιώργος Κασαπίδης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

DSC_3835 DSC_3988 DSC_3970 DSC_3950  DSC_3910

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Στάση Σερβίων: «Κύριε Γενικέ γραμματέα της αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας…ΒΟΗΘΕΙΑ- Με κλειστά μικρόφωνα η Δημοκρατία δε λειτουργεί»

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Ανακοίνωση για τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων που συνεδρίασε σήμερα και καλώντας τον Γενικό Γραμματέα της ...