Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Μακρύς ο δρόμος μετάβασης στον Καλλικράτη
None

Μακρύς ο δρόμος μετάβασης στον Καλλικράτη

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Στα θρανία κάθισαν χτες αυτοδιοικητικοί της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, προκειμένου να ενημερωθούν για όλα τα θέματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση κατά την μετάβαση και εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης».
Την ενημερωτική σύσκεψη διοργάνωσε η ΑΝΚΟ στα γραφεία της και συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και οι αντιπεριφερειάρχες, οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από όλη τη Δυτική Μακεδονία. Προσκεκλημένος της ΑΝΚΟ και βασικός εισηγητής ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.) Νίκος Χλέπας, ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες του «Καλλικράτη», δηλαδή του Ν. 3852/10.
Τα ερωτήματα και οι απορίες των αυτοδιοικητικών παραγόντων «έπεσαν βροχή» προς τον «αρχιτέκτονα» του «Καλλικράτη», καθηγητή Ν. Χλέπα. Ο εισηγητής έδωσε τις αναγκαίες διευκρινίσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα που δέχτηκε, σχετικά με τη φάση μετάβασης, την ουσιαστική αποκέντρωση και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης». Διευκρίνισε βεβαίως, ότι θα χρειαστούν πάμπολλες διευκρινιστικές εγκύκλιοι και η διαδικασία θα είναι πολύπλοκη και ο δρόμος της μετάβασης θα είναι μακρύς.
Μιλώντας για την συνάντηση ο γενικός διευθυντής της ΑΝ.ΚΟ. Γιώργος Αμανατίδης, είπε ότι «σκοπός είναι να ενημερωθούν οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και αυτό φαίνεται από τη σημαντική παρουσία των νέων δημοτικών αρχών και της αιρετής περιφερειακής αρχής». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κατεξοχήν αρμόδιο, δηλαδή από τον καθηγητή κ. Ν. Χλέπα, ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες του νόμου του Καλλικράτη και ήταν πρόεδρος του Ε.Κ.Δ.Δ. Λόγω της ιδιότητας του κ. Χλέπα, οι απαντήσεις είναι ουσιαστικές, καθώς δεν είναι απλώς διευκρινιστικές σε θέματα μετάβασης και εφαρμογής του Καλλικράτη, αλλά φανερώνουν και τη βούληση του νομοθέτη σε σχέση με το πώς θα προχωρήσει η νέα διοικητική δομή. Έτσι αναμένεται ένα κλίμα «αμφίδρομης γνώσης» μέσα από τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις.
Το δεύτερο ζήτημα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τις δυνατότητες που έχει η αυτοδιοίκηση στην αξιοποίηση χωρίς επιβάρυνση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης, που εδρεύει στην ΑΝΚΟ, ώστε να είναι πολλαπλά ωφέλιμο στην προσπάθεια για επιχειρηματική ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή διατήρηση υφιστάμενων θέσεων. Τέλος, δόθηκε η δυνατότητα ενημέρωσης για ευρωπαϊκές πολιτικές και προγράμματα.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής και οι αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων. Να σημειωθεί ότι λόγω χτεσινής σύσκεψης της ΤΕΔΚ στη Θεσσαλονίκη, απουσίασαν ορισμένοι δήμαρχοι, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από αντιδημάρχους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team