Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Λεηλασία της Πτολεμαΐδας κατά Καλλικράτη
None

Λεηλασία της Πτολεμαΐδας κατά Καλλικράτη

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Από τη δεκαετία του ’50 η Πτολεμαΐδα, λόγω του μεγάλου ορυκτού της πλούτου και της εκβιομηχάνισης που ακολούθησε, ΑΕΒΑΛ , ΛΙ-ΠΤΟΛ, ΔΕΗ, αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδος, καταγραμμένη στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, την κινητήριο δύναμη της εθνικής οικονομίας και τη ναυαρχίδα της ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας.
Θα έπρεπε λόγω της προνομιακής θέσης και του ανθρώπινου δυναμικού της να είναι μια σύγχρονη μεγαλούπολη των 100 χιλιάδων και πλέον κατοίκων, έδρα νομού, με ανάλογες δημόσιες υπηρεσίες, Πρωτοδικείο, Μητρόπολη και Πανεπιστήμια, κέντρο επιστημονικών ερευνών και μεταπτυχιακών σπουδών σύμφυτων με τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, με τις καταστροφές που προκαλεί αυτή και τις ανάγκες που δημιουργεί στον τόπο, σε γνωστικά πεδία όπως είναι το περιβάλλον, η αποκατάσταση των εδαφών, η βιοποικιλότητα, η υγεία, η αρχαιολογία και η παλαιοντολογία και ό,τι άλλο θα καθόριζε η πανεπιστημιακή κοινότητα.
Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι το κοντόθωρο κράτος δεν θα έδειχνε για μια φορά ακόμα το στενόκαρδο και μικρόψυχο πρόσωπό του εις βάρος της Πτολεμαΐδας, ότι δεν θα επέτρεπε στη ΔΕΗ να φέρεται σαν κατακτητής του τόπου και στην Κοζάνη σαν συνδικαιούχος και επικυρίαρχος των εδαφών και των πόρων της Εορδαίας, να αυθαιρετεί, να υποσκάπτει και να κερδοσκοπεί επί των ερειπίων της. Αν οι τοπικοί παράγοντες και φορείς είχαν απαλλαγεί από φαινόμενα υποτέλειας, ιδιοτέλειας και πελατειακών σχέσεων και αν η τοπική κοινωνία αφυπνιζόταν από το λήθαργο για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Ο «Καλλικράτης» αντί να διορθώσει τα κακώς κείμενα δεκαετιών, τις αυθαιρεσίες και τις αδικίες που έβαλαν στο περιθώριο την Πτολεμαΐδα. Αντί να αποδώσει την οφειλόμενη διοικητική υπόσταση στην ιστορική Εορδαία των Πτολεμαίων. Αντί να οριοθετήσει, να θωρακίσει και να προστατεύσει το πολύπαθο ενεργειακό λεκανοπέδιο από ύποπτες επιδιώξεις, συνεχίζει με υποκριτική και επίπλαστη νομιμοφάνεια να το υπονομεύει.
Από πού κι ως που η Κοζάνη των βυρσοδεψών και των γύφτων (χαλκουργών) θεωρείται ενεργειακός δήμος και με πιο δικαίωμα αρπάζει τα εδάφη, τα χωριά και τον πλούτο της Εορδαίας;
Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Είναι πολλά τα λεφτά. Απαιτείται εντιμότητα και ήθος για να μην εμπλακεί κανείς στα γρανάζια της συναλλαγής και της διαφθοράς.
Λέει ο θυμόσοφος λαός μας, «ο λύκος στην αντάρα χαίρεται». Όσα συμβαίνουν στο τόπο μας με ή χωρίς τον Καλλικράτη είναι μεθοδευμένα από αυτούς που έχουν συμφέρον να απονευρώσουν και να μικραίνουν την Πτολεμαΐδα, όπως:
– Η μη εκπροσώπηση της Εορδαίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο
– Η μη αποκατάσταση και απόδοση των εδαφών στην κοινωνία της Εορδαίας
– Η δημιουργία του ΧΥΤΑ στο έδαφος της Πτολεμαΐδας
– Η απόθεση απορριμμάτων και τοξικών αποβλήτων στην υδρολογική λεκάνη
– Η υπεξαίρεση και διάθεση του τέλους λιγνιτικών περιοχών σε μη δικαιούχους
– Η ένταξη παραδοσιακών κοινοτήτων της Εορδαίας στο δήμο Κοζάνης
– Η δημιουργία του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη λεκάνη της Εορδαίας
– Η αλλαγή ονόματος του δήμου Πτολεμαΐδας σε δήμο Εορδαίας
– Όσα γράφονται και ακούγονται τον τελευταίο καιρό σαν προμηνύματα επικείμενων αλλαγών όπως, η Συνδιοίκηση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, η κατάργηση της ΔΟΥ, το κλείσιμο των γραφείων του ΟΑΕΕ, το κλείσιμο της Επιθεώρησης Εργασίας, η μεταφορά του Τελωνείου, η μεταφορά του Τμήματος Μαιευτικής του ΤΕΙ, η κατάργηση και μεταφορά του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας στην Κοζάνη και όσα σενάρια σκαρφίζονται κατά καιρούς οι ασπάλακες της εμπάθειας και της μισαλλοδοξίας, με στόχο την ερήμωση της Πτολεμαΐδας.
Αυτός ο τόπος και οι άνθρωποί του είναι ο μεγαλομέτοχος της ΔΕΗ και δεν χρωστά τίποτε σε κανέναν. Τα πήρανε όλα. Του κλέψανε τη ζωή, του έφαγαν το μεδούλι. Φτάνει.
Υπάρχει λύση;
Ασφαλώς, αν συμβαδίσει η πολιτική βούληση των κοινοβουλευτικών με τη λογική, το δίκαιο και τη θέληση της ανέκφραστης μέχρι στιγμής τοπικής κοινωνίας.

Πτολεμαΐδα 12/2/2011
Σωκράτης
Βουνοτρυπίδης
Ιατρός

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team